Övervakningssamhället erövrar ditt liv – Coronakrisen är bränslet

publicerad 23 september 2020
- av Kerstin Unger-Salén
Bild: Kallocain, med undertiteln Roman från 2000-talet, är en dagboksroman från 1940 av Karin Boye. Foto: SVT Play, Öppna arkivet

KRÖNIKA. De som tror att än finns det tid att stoppa ett mardrömsscenario där mänskligheten blir offer för Storebrorssyndromet, bör tänka om. Det är en växande lukrativ industri där även Sverigeägda företag hjälper Kina med otillbörlig övervakning som bryter mot mänskliga rättigheter, berättar Amnesty International.

Kerstin Unger-Salén, september 2020. Foto: eget verk
Kerstin Unger-Salén, september 2020. Foto: eget verk

Drömmen att få världen vaccinerad mot Covid-19 kommer att möjliggöra att man samtidigt får “patienten” uppkopplad till ett internetmoln (cloud computing), där diverse data om hälsotillstånd och mycket annat kan läsas av. Eftersom det tycks verka för så kallad angelägen samhällsnytta, som att ta reda på om du har influensa eller Covid-19, eller om du är smittad, men rör dig fritt på gatan eller i din bil, eller tog ut för mycket pengar på ditt bankkonto, eller tog dig andra friheter som inte gagnar samhällets intressen, kommer det alltid finnas godtagbara argument för att inskränka människors frihet.

En insprutningsbar, hydrogelbiosensor, är det senaste inom nanoteknologi. Istället för att gör ett implantat av ett chip kan man injicera denna hydrogel så att den blir ett med vår egen kroppsvävnad. Sedan medföljer ett litet “riskorn” instoppad under huden som samlar data. “Ditt riskorn” blir uppkopplat mot en gigantisk datacentral och måhända kommer AI-system avgöra vilka direktiv och signaler som ska sändas till gemene man samtidigt som innehavaren är lyckligen omedveten om vad som pågår.

Science Direct: Tailored hydrogels for biosensor applications

Bild: Kallocain, med undertiteln Roman från 2000-talet, är en dagboksroman från 1940 av Karin Boye. Foto: SVT Play, Öppna arkivet
Bild: Kallocain, med undertiteln “Roman från 2000-talet”, skriven 1940 av Karin Boye. Foto: SVT Play, Öppna arkivet

Nu behöver vi aldrig mer vara oroliga om vi skulle vara asymptomatiska och trots detta vara sjuka. Innan vi känner av någonting kan man med hjälp av biosensorn ha total kontroll över hur vi/jag, den presumtiva patienten mår, varpå vi omedelbart blir inkallade att påbörja behandling, medicinering och vaccinering och naturligtvis, för samhällets bästa, kan vi anmodas begränsa vår frihet om det anses lämpligt.

Företaget Profusa i partnerskap med amerikanska Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), har redan skapat denna efterlängtade injicerbara biosensor som alltså kan spåra närvaron av en infektion i vår kropp. Så skönt, inget ansvar för vad jag bör tänka eller känna och inte heller oro för hur behandlingen ska ske. Allt kommer att tas hand om, och mycket mer därtill…

Defense One: A Military-Funded Biosensor Could Be the Future of Pandemic Detection

Bill Gates med vaccinspruta. Foto: Jean-Marc Ferr för FN i Geneve. Licens: CC BY-NC-ND 2.0
Bill Gates med vaccinspruta. Foto: Jean-Marc Ferr för FN i Geneve. Licens: CC BY-NC-ND 2.0, FN:s Flickr.com-foton

Planet Bill Gates

Bill Gates och hans gelikar har fått än mer snurr på hjulen. Världens största scoop med världsomspännande vaccinering mot Covid-19 kombinerat med detta lilla miniriskorn som injiceras och samtidigt kopplar upp oss, är Bill Gates magnifika idé och han är nästan framme vid målsnöret. Hans “generositet” och “filantropiska” ambitioner har sällan varit så inkomstbringande. Inte heller har rikedom och information begränsats till så få händer. Klirret av pengar lockar. Med det lilla ”riskornet”, är kontrollen närmast total.


Teknologiska tyranniets vänner har gjort en ohelig allians med människors prekära situation och använder coronaviruset för att uppfylla George Orwells vision presenterad i boken 1984, skriven 1949.


Amerikansk dominans inom artificiell intelligens

USA som en gång i tiden ansetts ett föredöme för demokrati, går i bräschen för en massövervakning, driven av artificiell intelligens. Bara för att vi ska förstå hur nära förestående ett genombrott i övervakning är, vill jag berätta följande: Förra året i USA gav deras regeringskommission ett uppdrag att man skulle anta en AI-driven massövervakning långt bortom något som använts i de flesta andra länder. Anledningen var att säkerställa en amerikansk dominans inom området artificiell Intelligens. En oro för att USA:s dominans håller på att gå förlorad genomsyrar åtskilliga amerikanska militärdokument och think tank-rapporter.

Defense.gov: Joint Vision 2020 Emphasizes Full-spectrum Dominance

Nu har emellertid många hinder snabbt undanröjts på ett förunderligt sätt. Det som tidigare förhindrat ett genomförande (av massövervakning) har blivit möjligt genom att göra sken av att vilja bekämpa coronaviruset, men låt er inte bedras. Huvudfokus ligger på att säkerställa en dominans och att kunna upprätthålla ett teknologiskt försprång. Vi människor kommer i andra hand. Pengar ska alstras genom den sk fjärde industrirevolutionen och den trådlösa 5G-tekniken, med alla sina strålande antenner i varje hushörna, ska möjliggöra den. Det handlar inte om att förbättra människors liv. Det handlar om maktmissbruk i sitt görande.


Utbredd övervakning av samhällets invånare och generell vaccinering, även av barn, mot Covid-19, är en del av mästerplanen. Tvångsvaccinering lurar i kulisserna. Varför barn som inte normalt drabbas av Covid-19 ska vaccineras är en gåta. De kan väl smitta?


Även du måste protestera

En förbättrad kommunikation mellan tingen (Internet of Things, “IoT”) är det som AI och 5G verkligen handlar om. Det ska få än mer pengar att rulla in och kommer att leda till att vanliga arbetsmyror måste springa fortare i ekorrhjulet, jobba mer för att ha råd att hänga med i köpkarusellen av alla dessa ”oumbärliga” prylar som följer i den nya teknologins fotspår. Vi behöver dem faktiskt inte, för de kommer bara göra att vi får än mindre tid att leva våra egna liv. Bli varse och säg ifrån.

Text: Kerstin Unger-Salén

Referenser