Analytiker: Australien i praktiken nu en polisstat

publicerad 3 oktober 2020
- av Nya Dagbladet
Polisstat, kravallpoliser. Foto: Joan Brown 51. Licens: Pixabay.com
police state, polisstat, kravallpoliser. Foto: Joan Brown 51. Licens: Pixabay.com
Temafoto: kravallpoliser i USA. Foto: Joan Brown 51. Licens: Pixabay.com

Australien har uppmärksammats för att särskilt snabbt ha gått i en mycket totalitär riktning under coronakrisen. Ett av världens tidigare mest attraktiva länder att leva i har i praktiken nu blivit en polisstat, menar analytiker och frispråkiga medborgare i landet.

Text: Isac Boman, Nya Dagbladet

Trots omfattande kritik från läkare världen över och andra rapporter som allt tydligare visar att coronakrisen överdrivits, fortsätter de flesta västerländska regeringar att vidhålla och till och med stärka coronarepressionen ytterligare. Ett av de länder som uppmärksammats för att ha haft den snabbaste och mest extrema utvecklingen mot att bli en polisstat vid sidan av Storbritannien är Australien.

Invånare i storstaden Melbourne hålls exempelvis i praktiken i husarrest och får bland annat inte röra sig mer än 5 kilometer från hemmet och då endast för att inhandla mat och utföra absolut grundläggande äranden. Polis har rapporterats att slå sönder bilrutor och arrestera bilförare som misstänks bryta mot myndigheternas kraftiga inskränkningar av medborgarnas rörelsefrihet. Bilder förekommer också på poliser som griper och brottar ner medborgare som vägrar bära andningsskydd på offentliga platser.

Nya Dagbladet uppmärksammade nyligen gripandet av en australisk kvinna som arresterades i sitt eget hem framför sina barn efter att ha gjort ett inlägg på Facebook om en protest mot coronarepressionen. Delstaten Västra Australien har nyligen därtill lagstiftat om att tillåta poliser eller andra auktoriserade tjänstemän att anhålla individer och med våld klä av medborgare vilka plagg som helst inklusive underkläder för att kunna tvångsadministrera ett eventuellt vaccin.

Analytikern Bella D’abrera, som är direktör för Foundations of Western Civilisation Program vid Institute of Public Affairs i Melbourne, anser att de åtgärder mot medborgarnas frihet som myndigheterna vidtagit under coronakrisen gränsar till det ofattbara.

“Man kan knappt tro att man lever i den här typen av polisstat. Det är som att vakna upp 1961 på fel sida om muren i Berlin, säger D’abrera i en intervju med det kristna magasinet Life Sites redaktör John-Henry Westen.

Affärsinnehavaren John Macaulay, bosatt i delstaten Victoria, riktar stark kritik mot delstatens nyliga beslut att förlänga repressionen med minst 6 månader

“Gränsen för en polisstat går när laglydiga medborgare godtyckligt stoppas, spåras och profileras av myndigheterna”, menar han.

Läs mer och se video: Vill Australien visa världen hur folk ska tvångsvaccineras?

D’abrera påtalar vidare den svåra situationen för dissidenter att motverka repressionen eftersom befolkningen är så djupt splittrad i sin verklighetsuppfattning.

En del av befolkningen har tack vare fria informationskanaler sett igenom mycket av den vilseledande desinformation som omgärdat coronakrisen. Majoriteten av befolkningen, konstaterar hon, tror på och är fortfarande skärrad av skrämselpropagandan med en bild av den så kallade pandemin som något som påminner om spanska sjukan eller pesten.

Text: Isac Boman, Nya Dagbladet