Glenn Greenwald lämnar “The Intercept” – tidningen är oigenkännbar

4
Glenn Greenwald, 2014. Foto: David dos Dantos. Licens: CC_BY_3.0, Wikimedia Commons
Glenn Greenwald, 2014. Foto: David dos Dantos. Licens: CC BY 3.0, Wikimedia Commons

REDAKTÖREN. Journalisten Glenn Greenwald lämnar den undersökande publikationen The Intercept som han grundade tillsammans med Jeremy Scahill och Laura Poitras. Han skriver att The Intercept: “now bears absolutely no resemblance to what we set out to build – not in content, structure, editorial mission or purpose”.

Undertecknade mailade tidigare i våras Glenn Greenwald med ett klagomål om hur The Intercept, som skulle vara en föregångare i Västvärlden för genuin grävande journalistik, under några år förändrats till en kanal för politiskt korrekta åsikter. Greenwald svarade aldrig på mailet, men igår postade Greenwald ett avskedsbrev “My Resignation From The Intercept” på Substack.com.

Han motiverar sin uppsägning med orden:

“The current iteration of The Intercept is completely unrecognizable when compared to that original vision. Rather than offering a venue for airing dissent, marginalized voices and unheard perspectives, it is rapidly becoming just another media outlet with mandated ideological and partisan loyalties, a rigid and narrow range of permitted viewpoints (ranging from establishment liberalism to so leftism, but always anchored in ultimate support for the Democratic Party), a deep fear of offending hegemonic cultural liberalism and center-left Twitter luminaries, and an overarching need to secure the approval and admiration of the very mainstream media outlets we created The Intercept to oppose, critique and subvert.”

Därmed är mitt förtroende för Greenwald återställt. När tidningen förändrades i helt fel riktning med Greenwald kvar ombord undrade jag om han förlorat sitt omdöme. Tydligen stannade Greenwald kvar under en period, kanske för att styra upp The Intercept utan att lyckas, kanske för att hans vänskap med Jeremy Scahill (Dirty Wars) och Laura Poitras höll honom kvar.

Till och med hans egna artiklar censurerades och det handlade om Joe Biden. Situationen blev ohållbar. Jag är glad att få honom tillbaka som oberoende journalist med hans så typiska unika integritet och intellektuella skärpa.

Glenn Greenwald och Laura Poitras är journalisterna som 2013 presenterade Edward Snowden och hans avslöjanden om övervakningsmaskineriet NSA.

Text: Torbjörn Sassersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
30 oktober 2020 kl 15:20

En människa – ett föredöme – Glenn Greenwald, som lämnar ett skepp som övertagits av pirater.

MILJÖRÖRELSEN med all TÄNKBAR support av mäktiga krafter, denna ursprungligen ärliga och uppriktiga folkrörelse, vars medlemmar så längtar efter renhet, hälsa och godhet – har varit onda människors FRÄMSTA mål att infiltrera och ta över!

Eller hur, vår ärliga före detta ledande medarbetare för MILJÖMAGASINET, innan det togs övar av Anders Wijkman, som är en av de mäktigaste i Romklubben (Club of Rome) – och DU må ursäkta för detta angrepp på fadern till din älskade dotter, kära medkrigare för sanningen, där på Mallorca!

Ni två! Ni vet vilken väg att gå!

John Best
John Best
Gäst
30 oktober 2020 kl 08:23

Håller man inte rent framför sin egen dörr kommer skit innanför ! Så går det med alla goda intentioner, föreningar och sammanslutningar infiltreras alltid av destruktiva krafter.