Jordan P. Peterson är tillbaka efter allvarlig läkemedelsskada

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 oktober 2020
- NewsVoice redaktion

PERSONLIGHETER. Jordan P. Peterson berättar om hur han skadades allvarligt av bensodiazepiner. Peterson fick allvarliga utsättningsymptom när han försökte sluta använda läkemedlet han tog. 

Jordan B. Peterson, är en kanadensisk klinisk socialpsykolog och författare, verksam som professor i psykologi vid University of Toronto. Peterson blev känd 2016 genom sin protest mot Bill C-16, en kanadensisk lag som kriminaliserade påstådd “hatpropaganda” mot könsuttryck och könsidentitet. Peterson hamnade återigen i rampljuset 2018 i en omtalad intervju av Cathy Newman. Han har uppmärksammats för boken “12 livsregler: ett motgift mot kaos”, för sin samhällskritik och sitt fördömande av identitetspolitik samt för sitt försvar av yttrandefriheten.

Se video: Professor Jordan B. Peterson punkterar identitetspolitiken

Bensodiazepiner eller bensodiazepinderivat är lugnande medel. Två av de mest uppmärksammade bensodiazepinerna är Rohypnol och Oxazepam. Bensodiazepiner (benzos) kan vara starkt beroendeframkallande. Risken för beroende och missbruk ökar med mängden och frekvensen av användningen, enligt Wikipedia.

Den som avslutar en behandling med antidepressiva läkemedel kan drabbas av så kallade utsättningssymtom, det vill säga abstinensproblem som uppstår när man för hastigt slutar ta en viss medicin. Till exempel illamående, sömnbesvär, svettningar, domningar, myrkrypningar, yrsel, slöhet, nedstämdhet och oro.“Antidepressiva – lätta att börja ta, svårare att sluta med”, Forskning.se

Jordan B. Peterson fick mycket god hjälp av sin familj och vänner. Han slussades runt bland olika kliniker i USA, Europa och Ryssland och tillfrisknade stegvis. Han är nu tillbaka på banan och har nya projekt på gång.

Text: NewsVoice, artikeln är uppdaterad kl 13:46

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq