Socialismen och den skandinaviska illusionen

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 6 oktober 2020
- Jan Norberg
Inesh D'Souza. Foto: Young America's Foundation

DEBATT. Den sociala oro vi nu ser i USA har pågått sedan länge i USA, där verkar man ha sovit under många år och därför sker nu polariseringen så pass snabbt. Roten till den globala utveckling vi ser frukterna av en korruption inom det amerikanska utbildningsväsendet. Kulturmarxismen och identitetspolitiken har drivits på av 68-vänsterns övervintrade demagoger vars enda mål är att få finansiering från skattebetalarna och om de kan bedriva denna hjärntvätt under tillräckligt länge kommer tiden för att gå från ord till handling. Precis som i Sverige.

Text: Jan Norberg | Bild: Inesh D’Souza. Video och foto: Foto: Young America’s Foundation

The Deep State representanter som finns överallt inom den amerikanska myndighetsvärlden står inte sin svenska motsvarighet långt efter. I kombination utgör de ett dödligt hot mot all normal och demokratisk samhällsutveckling.

Vi ser nu hur Corporate America via självutnämnda filantroper som George Soros, Bill Gates mfl ge enormt stora ekonomiska bidrag för att iscensätta den revolution de så länge ivrat för. Antifa är tex till 99 % finansierade av de olika globala finansintressen som aktivt vill skapa ett revolutionärt klimat, något som i förlängningen leder till att fri invandring från tredje världen sänker de stora bolagens samlade lönekostnader på normala inkomsttagares bekostnad.

Den enda riktigt potenta motståndare dessa globalister har är Donald Trump, vilken inte går i någons ledband. Han driver ju på för att flytta tillbaka all outsourcad tillverkningsindustri, något som allvarligt hotar globalisternas kortsiktiga vinsthunger.

Videon ovan är särskilt intressant då den gör mycket närgångna jämförelser mellan USA och Sverige och att den dessutom görs av en till USA invandrad indier ökar dynamiken på ett sätt som aldrig skulle ha skett i Sverige. I Sverige hade han inte blivit inbjuden, och om han blivit inbjuden hade arrangörerna fått se sina lokalbokningar annullerade. Så går det till i den totalitära Socialiststaten Sverige.

Kommentera gärna i ett helt fritt kommentarsfält.

Text: Jan Norberg

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • “Dinesh D’Souza is a #1 “New York Times” bestselling author”
  Det blir man aldrig om man är verklig opposition.

  “He brings a fiery message of limited government”
  En riktig opposition skulle i stället betona limited oligarchic power

 • Socialism som har fått mycket mer inflytande som en muta borde väl få plats i denna debatten?
  Socialismen fick under hela Sovjetepoken betydande stöd av sina skenbara fiender.
  Och från sputnik och ända fram till Sovjetunionens upplösning tycks stödet för socialismen ha accelererat på ett ännu mer förbryllande sätt.
  Flera av dom individer som sågs som antikommunistiska hökar visar sig runt 1969/70 plötsligt uttrycka sig väldigt positivt om socialismen och Usa visar det rent materiellt.
  Och James Perloff’s text gjorde mig uppmärksam på hur det förbryllande stödet även tycks ha varit fallet 1965/66 under Johnson.
  Och när man går tillbaka till perioden mellan sputnik och John Glenn så inträffar ju att Usas eliter först för Castro till makten på Kuba och sen drar in flygstödet vid invasionen i Grisbukten.
  Nog är det väl motiverat att man uppmärksammar andra på dessa omständigheter eftersom det understryker att socialismen roll är en följd av ett taktiskt spel av andra än socialisterna själva.
  Om man bara talar om socialismen kontra dess motståndare som om de vore självständiga naturligt framvuxna parter blir det en endimensionell betraktelse.
  Hur ska man kunna uppnå något om man blundar för mkt mäktigare krafter ön socialisterna själva?
  Socialisterna vill inte alls kännas vid det omfattande stöd socialismen fått av monopolkapitalisterna.
  Men vore det inte på sin plats att socialisternas belackare pressade dom mer på den punkten istf att acceptera den endimensionella vänster-höger skalan.
  Jag vill inte socialister något illa det försäkrar jag men jag tror att det är skadligt att leva på den stora lögnen.

 • Från artikeln
  “Kulturmarxismen och identitetspolitiken har drivits på av 68-vänsterns övervintrade demagoger…”
  Jo men 68-vänstern i Frankrike varifrån ju den stora inspirationen härrörde var även enligt dess studentledare Cohn Bendit understödd av Cia.
  Det handlade om att straffa de Gaulle för att han ville föra en självständig linje.
  I Sverige gjorde 68-vänstern det patetiska draget att ockupera sitt eget kårhus.
  Och i bakgrunden hade Thavistock institute målmedvetet frammanat drog och flumkultur i Usa för att ta udden av äkta demokratisk samhällskritik i allmänhetens intresse.
  Jag underkänner inte alls äktheten och de goda avsikterna hos många som har vänstersympatier men det är ett faktum att varenda vänsterrörelse som får genomslag har uppbackning från imperiet.
  Vare sig dom inser det eller ej.
  Cia ger ofta sitt stöd till radikaler med mindre tvingande villkor än om det vore ngn annnan resursstark part. Detta omvittnade en sån aktivist redan runt 1960 och det finns en hel räcka kändisar på den kanten som har liknande elituppbackning.
  Men det innebär även att vänsterprojekt med stort genomslag inte behöver vara hårt styrda av imperiets oligarki utan i viss mån har fria händer.
  Men givetvis fattar dom smarta bland aktivisterna att det är klokt att välja sina strider.
  Att angripa medelklassen och dess värderingar är fn riskfritt.
  Den europeiska folkgruppen likaså.

 • Det har senaste timmarna kommit in ytterligare 6 kommentar om påstådd censur i NewsVoice. Jag tänker inte publicera en enda av dessa. Först och främst för att denna artikel inte handlar om censur utan om socialism. Av hänsyn till artikelskribenten väljer jag att inte gå in i en diskussion om moderation. Notera att en kommentarsregel handlar om att det inte är tillrådligt att diskutera moderation efter artiklar. Ta det direkt i mail med mig som redaktör. Jag är ledsen om ni som fått era off-topic-kommentarer raderade, men hade ni stannat vid ämnet hade era kommentarer inte modererats.

  Åter nu till ämnet för artikeln.

 • När man läser alla kommentarer så märker man att eliten har faktiskt lyckats utomordentligt bra här i Sverige nämligen att söndra och härska. Det skapas hela tiden motsättningar för att folk i gemen skall engagera sig i strider med dem som har en annan åsikt. Sverige har varit ett experimentland där man har lyckats att duperar befolkningen, efter alla konstens regler ( Kallas psykosocial engeneering), därefter har man börjat introducera detta i andra länder, synnerligen i USA. Varför USA? därför att det var en gång i tiden “The beacon of freedom” med sin constitution som man långsamt men säkert har underminerat. Faller USA faller hela världen, där finns faktiskt fortfarande ett något sånär fungerande rättssystem, synnerligen nu sedan Trump har städat upp i högsta domstolen.

  Att Trump är för vissa märklig beror på att han kan spela 4 -D schack , han har dessutom uppbackning av Patrioterna som i så många år har försökt att bekämpa den djupa staten och var gång dem nästan har lyckats hände något nytt ( Kennedy assassination, krig i medel- och Sydamerika, 9/11, Oklahoma bombning mm.)

  Den djupa staten sitter i stort sätt i varenda land men bara i Sverige är de flesta eniga att den är bra, i andra länder finns de sådana som bekämpar dem. Men så länge människor har en begränsat historia förståelse och våra medier, förutom alternativa, är genomkorrupta kommer det inte blir så mycket uppvaknande. Först när förändringen tvingas på Sverige utifrån kommer många att vakna och blir shockerat hur lurat det har varit i åtminstone de sista 150 år.

  De som bor utomlands eller dem som kommer utomlands ifrån har inte åtnjutit samma hjärntvättning som svensken har fått sedan andra världskriget och dessa människor har anat att det är något som inte stämmer.

  Propagandamaskinen fungerar som bäst här och vi betalar för den frivillig med våra skattepengar.

  • Tack Mats för din inlägg och hänvisning till frihetsportalen. Det du beskriver resp Hedin beskriver är Sverige i ett nödskal och det inte bara inom skogsindustrin. Alla myndigheter är lika korrupta och Svensson är fullständig rättslös, då även de juridiska system är korrupt. Men svensken har ingen aning, man pekar ju gärna åt annat håll och så långe man inte går i klinch med myndigheten kan man leva i sin tomtebolycka.

   Undrar faktiskt vem som redigerar våra insändare då jag skrev just ett rätt långt inlägg som försvann. Är News Voice trots allt inte det man trodde det var, ett forum för öppen diskussion?

 • Svar till klagomål om censur.

  Det är för närvarande enbart jag som modererar. Norberg kan inte moderera.

  Det handlar alltså inte om censur utan om att moderera, om att försöka hålla diskussionerna till ämnet för artikeln och artikelförfattaren har dessutom tydligt klagat flera gånger, med rätta, att många kommentarer är off-topic.

  Vill man diskutera tex: Hermann Hesse, helvetet, jesuiter, fabianism och hemliga sällskap är det bästa att man skriver en egen artikel om det.

  Nu undrar både jag och Norberg om det möjligen finns intresse att diskutera innehållet i artikeln och innehållet i videon i artikeln. Sista chansen nu: Kommer ytterligare off-topic-kommenterar in så stängs kommentarsfältet.

 • Till redaktören
  Anledningen att jag citerade Hesse var i flera steg härlett till kulturmarxism och annat som Jan Norberg vill diskutera utan att beröra att det hänger intimt samman med det brittiska imperiets ideologers psykologiska krig mot alla som kunde hota deras dominans.
  En av dom som hjälpte dom var Brzezinski i boken between two ages från 1970 påbörjad 1969 där han försvarade kommunismen
  Jag citerade hans citat.
  Och märk väl det jag tog upp om det bemannade rymdprogrammet är inte alls OT utan kan mkt väl vara en tungt vägande orsak till alla extremisters förstärkta position.

  [Text raderad, off-topic. Artikeln handlar inte om rymdfart, Sovjet, frimurarna, grisbukten, Hesse]

    • Red
     Det är ju Erik Forsmans kommentar som är 100% OT men den behåller du!
     När jag skrev vi får se om red tar med detta tog du bara bort min replik till Eriks OT-kommentar om sionismen
     Därmed låter du honom få privilegiet att bryta mot din policy.
     Jag ansåg att det hade varit sakligt att ta bort Eriks helt OT-kommentar OCH min replik.

  • ’the right stuff’ har inget som helts koppling till frimurarna utan är en bok av Tom Wolfe (översatt till svenska “Det rätta virket”, en ganska tråkig bok för övrigt) som redogör för på ett typiskt amerikanskt machosätt de amerikanska politiernas som försökte sprängde ljudvallen.

   Pust… Vad får karln allt ifrån?

   • [Union Jack, USA på 1700-talet, Rhodesstipendiat, astronauter, Apollo, frimurare är allt off topic. Kommentaren raderades.]

 • Har både redaktören och artikelförfattaren synpunkter på samtliga kommentarer, vore det kanske enklaste att stänga kommentarsfältet helt – göra en Hedi Bel Habib helt enkelt. På så sätt slipper man den grandlaga uppgiften att bedöma vad som är relevant eller inte, då detta alltid är en subjektiv uppfattning.

  • Exakt även min mening, Erik! Vi flitiga kommentatorer på Newsvoice har ett flertal gånger talat om “off-topic”-censurering av kommentarer – och jag har varje gång med all kraft jag kunnat frambringa framhållit att jag anser att det är fel att hålla på med denna form av godtyckligt tyckande.

   [Kommentar raderad, off-topic. Artikeln handlar inte om censur.]

 • Hans, Åke, mfl jag vill inte vara mer elak än nöden kräver men min fråga blir hur har era kommentarer med sakinnehållet i artikeln och/eller youtube föreläsningen??

  Det känns meningslöst att som skribent att skriva när kommentarsfältet alltför ofta går off topic.

  Kan vi inte försöka hålla oss till ämnet?

  Till moderator!

  Snälla läs igenom kommentarerna så att jag ständigt slipper påpeka off topic fenomenet.

  Skall man bedriva en publikation av det här slaget så krävs ett seriöst engagemang.

  • [Kommentaren raderad. off-topic, personligt riktad till skribenten Norberg. Ta detta via privat mail-växling]

  • [ Kommentaren raderad. off-topic, personligt riktad till skribenten Norberg. Ta detta via privat mail-växling]

   • Peter, Hans och Åke,

    Fabianism, Jesuiter, En fiskarflicka från Vietnam, Den ryska revolutionen, Amerikanska rymdprojekt, James Perlmans Shadows of Power och mycket annat.

    Vad har detta med denna artikel att göra ??

    Det är lika tröttsamt att ni alltid går i off topic diket, förmodligen lika trötta som ni blir på min aversion mot socialism.

    När ni själva har skrivit en artikel tror jag ni kommer att förstå.

    Det handlar om respekt!!

 • Varför är artiklar med grava språkfel så vanliga i Sverige? Svenskarna har ingen respekt för sin egen kultur, ej ens det egna språket. Det stämmer kanske som Reinfeldt säger, att svenskarna är barbarer.

 • Socialismen i ”Löfvensocialisternas” tappning eller skepnad är det moderna svenska SLAVERIET.
  Det är de sämst ställda som plundras på flest pengar i förhållande till sina tillgångar.
  Det är det ingen som berättar för svenska folket.

  • Det är medelklassen som överallt är utsedd till fienden så att dom som genom begåvning och energi har förutsättningar att växa upp till nya framgångsrika aktörer i stället hålls nere så att den oligarkiska makten sitter i orubbat bo.
   Du kan knappast förneka att de utan initiativkraft och begåvning gynnas materiellt i hög grad av det nuvarande systemet om än inte i termer av att får en bra utveckling. Dom sövs till okunnighet.

 • Till allt det skadliga som imperiet infört för att försvaga rivalerna med kulturmarxism kommer en extremt märklig aspekt.
  Nämligen att Usas hela rymdprojekt före 1981 tycks ha varit bluff.

  [Lång text om rymdfart raderad, off-topic]

 • Det är svårt detta med demokratins hörnstenar som jag uppfattar dom men gör ett försök här:

  Friheterna

  – Yttrandefrihet
  – Fri valbarhet
  – Organisationsfrihet
  – Fri press
  – Fria och rättvisa val.

  Skyldigheter:

  – Försvara demokratin
  – Lyssna till andra
  – Utkräva ansvar av de folkvalda.

  En kulturmarxistisk rörelse kan infiltrera alla delar av ett samhälle i syfte att omstörta den samma. I en fungerande demokrati måste det finnas inbyggda antikroppar mot varje sådan tendens. Det är här det svåra kommer in. En demokrati måste med andra ord ha en repressiv hållning till demokratins rättigheter. Det kan lätt utvecklas till ett totalitärt samhälle. Men hällre det än ett omstörta samhällsbygge med kommunismen som röttesnöre.

 • Man kan ju lägga till medellivslängd. För 2016 82,4 för Sverige, 79,3 för USA. Därefter har USA tappat p.g.a. opiatkrisen. Den kan tyda på att många människor inte är så lyckliga.

  • [”Opiatkrisen”, ”tobaksbolagen”, ”rökning”, ”lungcancer”. Kommentaren raderad. Off-topic. Artikeln handlar inte om läkemedel och vård.]

   • [Text om: Opiatkrisen”, opiater, vården, sjukgymnastik, operationer, alkohol. Kommentaren raderad. Off-topic. Artikeln handlar inte om läkemedel och vård.]

 • Här skildras den skandinaviska illusionen. Som motbild vil jag skildra den amerikanska drömmen:

  1) Barndödlighet per 1000 födda barn:
  USA: 6,6
  Sverige: 2,7

  2) Antal mord per 100 000 invånare:
  USA: 5,3
  Sverige: 1,1

  3) Andel fattiga bland befolkningen
  USA: 17,8
  Sverige: 9,3

  4) Folk i arbete bland eftergymnasial utbildade:
  USA: 71 %
  Sverige: 85,6

  5) Folk i arbete bland universitetsutbildade:
  USA: 82,7
  Sverige: 90,3

  6) Andel kvinnor i arbete:
  USA: 61,4 %
  Sverige: 73 %

  7) Statsskulden i procent av BNP:
  USA: 106,9 %
  Sverige: 38,8 %

  • Det är bra Hedi Bel Habib. Tungt argument för att Sverige är ett bättre samhälle för människor än USA. Det är bara det, att ditt argument är behäftat ett generalfel: individens egenansvar. Det är här skiljelinjen går.

   Socialismen har inga lösningar för människors liv, men den säger att den har det. Det som gör ett land framgångsrikt och dess medborgare lyckliga, är ett äkta demokratiskt samhälle med en heterogen befolkning med stolta traditioner. Ett samhälle men en monokultur som värnar den egna gruppen framför allt. Där det är självklart att medborgarna är patrioter. Där kristen konservativ etik råder och tidigt lärs ut i skolorna. Där medborgarinitiativ driver civilsamhället framåt i intressegrupper. Där statens makt och inblandning i medborgarnas liv är minimal.

   Ett samhälle där det individuella ansvaret betonas tidigt.

 • Kulturmarxism är en koncept om ett knippe strategier (som i sin tur baseras på idéer) som bygger på subversion av ett samhället som en fientlig part avser att över. Detta till ett så långt pris som möjligt för den angripande parten; likt att pruta ner priset på ett hus till 0 kr för att ta över lagfarten och flytta in gratis genom att spak ut släkten – som villigt går med på detta. Alltså i detta fall att bryta upp alla grundbultar som håller ihop ett samhälle som gör att det fungerar. Metoderna är olika men görs effektivt genom att låta de egna befolkningen göra jobbet åt den angripande parten. Detta tar någon generation. I ex ovan om huset och familjen, låter man förgifta barnens attityd till huset och övriga släktmedlemmar tills dess att atmosfären så till milda grad är toxisk att släkten välkomnar angriparna tar över.

 • Wikipedia är styrt av de som styr världen! Sakuppgifter som kan kontrolleras stämmer i regel och är ofta utförliga och informativa. Men Wikipedia uttrycker ofta väldigt starka värderingar – och då alltid i maktelitens favör.

  “Sakuppgifter” som inte så lätt kan korrigeras med hjälp av andra källor har jag inget som helst förtroende för.

  Wikipedia censureras kanske lika ofta som YouTube i allt som de dristar sig att censurera, det är vad jag har kunnat erfara, som MYCKET flitig besökare på deras sidor.

 • Det är otroligt intressant med begreppet kulturmarxism. Se bara hur olika ett vänsterstyrt respektive ett högerstyrt uppslagsverk definierar kulturmarxism.

  Ett vänsterstyrt Wikipedia som anklagar högern:

  “Kulturmarxism, av engelskans Cultural Marxism, är en pejorativ politisk term och bygger på en konspirationsteori baserad på föreställningar om att judar och personer runt Frankfurtskolan försöker krossa den västerländska kulturen och kristendomen genom kulturkrig, bland annat genom att etablera politisk korrekthet och multikulturalism som norm. Denna teori framförs och används framförallt av tänkare och opinionsbildare inom den radikala högern[förtydliga] och extremhögern i USA och Europa.”

  Läs mer på https://sv.wikipedia.org/wiki/Kulturmarxism

  Ett högerstyrt Metapedia som anklagar vänstern:

  “Kulturmarxism är en bred term för att beskriva anhängare av kritisk teori samt den metapolitiska vänsterinfluensen på det politiska klimatet. Kulturmarxismen är en överideologi som baserar sig på en marxistisk analys av maktförhållanden. Traditionell ekonomisk marxistisk teori går förenklat ut på att kapitalismen skapar ett samhälle där maktförhållandet mellan överklass och arbetarklass är i obalans, vilket i sin tur skapar sociala problem. Kulturmarxism behandlar istället maktförhållanden inom bland annat följande områden: Kön (man/kvinna), Familj (kärnfamilj/stjärnfamilj), Sexuell läggning (hetero/HBT), Ras (oftast vit/icke-vit), Kultur (europé/icke-Europé, svensk/icke-svensk, västerlänning/icke-västerlänning osv.) och Religion (kristendom/ateism).”

  Läs mer på: https://sv.metapedia.org/wiki/Kulturmarxism

  • Det svåra med begreppet Kulturmarxism är att mig veterligen finns ingen som kallar sig det. Det skälls just nu på postmodernismen både från höger och vänster ( Johan Lundberg och Göran Greider ), men där finns det bestämda måltavlor ex.vis Horace Engdahl . Det vore bra om den som kritiserar kulturmarxismen kunde namnge de som är kulturmarxister.

 • Jag håller inte med. Trump tillhör samma elitens springpojke men han måste får röster. Man vrider och vinklar sanningen. Ekonomiska tillväxten i Sverige har varit över 100% senaste 40 år men allt blir sämre. Vem har fått stor del av den tillväxten? Varje president i USA utnyttjar man i olika område. En av Trumps uppgift är krossa Iran med Israels och Saudiarabiens hjälp.

  • Markku, ta dig tiden att se det bifogade youtube klippet.

   Att instinktivt ge uttryck för dina antipatier mot Trump visar bara på dålig faktakoll.

   Sunny greetings from a tidy Portugal!!

  • Trump är svår. Till viss del har du rätt, men Trump är något så paradoxalt motsägelsefullt som en tvättäkta Sionist som bekämpar globaliseringen och globalisterna.

   “Trump: ”Behind Biden are people in the dark shadows. Very stupid, rich people that have no idea that if they succeed – which they don’t – will be thrown to the wolves”.

   • Bra uppsnappat Erik, just detta uttalande har jag låtit mig påverkas av.

    Dvs Trump må vara “svår” och tillika narcissist men vid en jämförelse med Joe Biden så framstår han som mänsklighetens räddare.

    Väldigt många amerikanska politiker är djupt korrumperade och normalt skulle nog oxå Trump ha hamnat i händerna på den globala finanseliten.

    Nu trodde den globala finanseliten att de via sina demokratiska marionetter skulle kunna få bort Trump innan han nu väljs för sin andra och sista mandatperiod.

    Trump är smart nog och inse att han skall ta sig an de vilka ligger bakom demokraternas intensiva försök att få bort honom först under sin sista mandatperiod.

    Han kommer nog att dränera träsket ordentligt under nästa mandatperiod, han måste visa styrka mot alla socialistiska influenser.

    • Jag är enig med dig Jan. Har sent omsider tillslut insett att Trump (efter åratal av efterforskningar och läsande samt vittnesmål) närmast är att betrakta som messiaslikande person samt den enda nu levande fysiska människa som verkligen, verkligen kan göra något åt världen förtvivlade stillestånd. Det är en ond tid vi lever i.

     Trump kämpar för att USA skall styras av just amerikanska intressen, inte israeliska. Det är inte en lätt balansgång. Det Trump lyckats med är att locka Israel med samma fördelar de skulle ha fått om alla dessa krig i mellanöstern tillåts fortsätta. Detta genom fredsavtal med Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Egypten. Samtidigt stärka USAs egen ekonomi och bland annat neutralisera FED. Inser någon vilken oerhörd prestation? För detta krävs en övermänsklig superförhandlare, med en kolossal kapacitet. Betänk sedan all motstånd han stött på.

  • Att kalla Trump för elitens springpojke avslöjar en sådan okunnighet om amerikansk politik, att inlägget inte är värt att besvara överhuvudtaget

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *