Tidigare sjöman: Bara veklingar gnäller när vi ska växla till vintertid eller sommartid

publicerad 24 oktober 2020
- av Gästskribent
Sjömän, US Navy. Foto: David Mark. Licens: Pixabay.com
Sjömän har inte problem att växla till vintertid. US Navy. Foto: David Mark. Licens: Pixabay.com
Temabild: Sjömän har inte problem att växla till vintertid, US Navy. Foto: David Mark. Licens: Pixabay.com

DEBATT. Nu börjar detta tjat om hur hälsan påverkas när vi ska växla till vintertid. Tidningarna är fulla av denna dynga två gånger om året. Forskningen säger att depressionerna ökar, självmorden ökar, trafikolyckorna ökar, hjärtattackerna ökar. Produktionen i industrin går ned med 40% första veckan efter tidsomställningen. Endast hälften av arbetarna orkar gå till jobbet efterföljande måndag.

Text: Bo Persson

Ett gäng centerpartister i Falköping säger att det är ”direkt livsfarligt” att växla till vintertid. Nu får det fan vara nog tänkte jag för några dagar sedan och ringde en professor i sömnforskning på ett sjukhus. Jag frågade honom varför har forskarna aldrig frågat sjömännen, en samhällsgrupp som ständigt ändrar klockan om hur de mår av det. Han svarade att det har de aldrig tänkt på och att det var en överraskande ide.

Läs mer: Imorgon [2018] tar Sverige beslut om att slopa tidsomställning eller inte

Växla till vintertid är inget problem för en sjöman

Bo Persson, 2019, selfie
Bo Persson, 2019, selfie

Jag har varit till sjöss i 12 år och aldrig nånsin hört om någon ohälsa på grund av tidsomställningen och jag pratat med sjömän som levt till sjöss i hela sitt liv. När jag mönstrade på i Australien kunde man ha en flygtid på 24 timmar innan man var framme. Då började man jobba direkt och kanske nästa dag avgick båten endera västerut eller österut.

Vi ändrade klockan fram eller bakåt en timma varannan dag i  2-3 veckor beroende på vart vi reste: Japan, Kina, USA eller Europa. Jobbet pågick som vanligt, men jag hörde aldrig någon gång under dessa år att någon blev sjuk. Detta pågick ständigt, dag efter dag och året runt.

I Sverige så ändras klockan natten mellan lördag och söndag kl 02:00 en timma bakåt. Då sover folk och man vaknar som om ingenting har hänt, men orkar ändå inte gå till jobbet på måndag! Inse att detta är både ynkligt och sensationellt. Är det möjligt att folk är så fruktansvärt klena och känsliga? Kanske det bara är en sak för att ha något att klaga och tjata om. Det finns viktigare saker i Sverige att ta upp än dessa dumheter.

Text: Bo Persson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Vladimir Lenin:
   “Give me just one generation of youth, and I’ll transform the whole world.”

   Kolla dessa jättebebisar! Först är några av dessa dagis-skolade lite tveksamma, men det tar bara någon minut innan alla stämt in i trallen:

   https://www.youtube.com/watch?v=0MtdyRDy4fU
   (America’s Marines Singing “Days of Elijah”)

   Skulle ungdomar, som vuxit upp i en familjär situation i trygghet med kloka människor omkring sig, kasta sina tvivel efter någon minut och medverka, som dessa förvuxna, osäkra, otrygga jättebebisar – som strax därpå kanske ska skickas ut i någon avlägsen del av världen för att lyda order – och kanske döda oskyldiga?

   Vi behöver återupprätta familjegemenskapen och tryggheten för de unga – så att de blir ansvarstagande, engagerade, förståndiga och modiga!

   • I 5:e raden av dessa kollektiva veklingar kan vi skönja några som vägrar att medverka. Och förmodligen finns det några till.

    Det är förhoppningsvis människor som bevarar sin kritiska ställning och som kan verka som föredömen för sina jämnåriga på sikt.

    Jag är verksam som assisterande tränare i en idrottsklubb, trots min rätt höga ålder, och jag har gott hopp, eftersom denna syssla ger mig inblick i ungdomars tänkesätt.

    Jag märker och har förståelse för att unga människor med utmärkta ledaregenskaper är ytterst tveksamma, men de är inte fega! – Trots all dagis-påverkan – och kan vi förmå dem att ta del i kampen mot slav-samhället, som är på väg att införas, så är det en fantastisk potential!

    – Vi alla behöver arbeta på att nå de unga. Där finns kraften och den innovativa förmågan.

    Vi behöver hjälpas åt för att engagera de unga!

 • Hu så hemskt med lite obehag av att vara lite trött. Piller?? Lite emperi: Tjugo minuters sömn ger dig 4 timmar möjlig vakenhet utan problem. Har själv testat det under en vecka och det håller. Ta en 20 minuters nap av den heliga skärmtiden den helgen.

 • “Lagt kort ligger”, så varför inte oxå “satt tid sitter”! För en stockkonservativ person finns inget vidrigare än alla dessa krav på att tvingas lägga om tillvaron, helt i onödan.
  För resandefolket, äh jag menar de yrkeskategorier som byter longitud, för att fullgöra sin yrkesmässiga åtaganden, finns ingen hjälp att få. Lika så gott att låta naturen ha sin gång, även om jag helt oförhappandes för att antal år sedan, när jag fösts iväg till Indien, därstädes upptäckte att indianerna håller sig med en halvtimmes uppdelning. Landet använder endast EN zontid (UTC + 5½ timme). På ett antal platser på jorden, de flesta i Asien, möts tre tidszoner. Så man förstår fuller väl, att DÄR gnälls det!

 • Har inga problem, ställer aldrig om klockan här där jag bor.
  Kl 12.00 står SOLEN i Söder, och det kommer den att fortsätta att göra under mitt LIV.

 • Jo visst stämmer inlägget. själv har jag farit jorden runt västligt och aldrig såg någon som ens sa ett pip om det. Därför kan man dra slutsatsen, att när var och varannan grabb varit till sjöss var Sverige ett friskt land, så kom 68/70- talen och sjöfarten lades ned till förmån Asien. Och med det kom yrkespolitikern in i stor skala och som följd tunnisar en masse.

  • Varför? En anledning är att personer idag inte har varit ute i verkligheten, utan enbart matats med lögner och motsatser och det blir sedan allt de har att tänka med. Finns beskrivet i “1984”.
   Berättelser som besjungs av Evert T. var mängder av grabbar erfarna av. Som ett exempel kan jag nämna att jag for med en taxi där nästan inget satt fast och man fick hålla upp fötterna för att inte skrapa dem i grusvägen. herre min ge vad kul livet har varit!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *