Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Tidigare sjöman: Bara veklingar gnäller när vi ska växla till vintertid eller sommartid

publicerad 24 oktober 2020
- Gästskribent
Sjömän, US Navy. Foto: David Mark. Licens: Pixabay.com
Sjömän har inte problem att växla till vintertid. US Navy. Foto: David Mark. Licens: Pixabay.com
Temabild: Sjömän har inte problem att växla till vintertid, US Navy. Foto: David Mark. Licens: Pixabay.com

DEBATT. Nu börjar detta tjat om hur hälsan påverkas när vi ska växla till vintertid. Tidningarna är fulla av denna dynga två gånger om året. Forskningen säger att depressionerna ökar, självmorden ökar, trafikolyckorna ökar, hjärtattackerna ökar. Produktionen i industrin går ned med 40% första veckan efter tidsomställningen. Endast hälften av arbetarna orkar gå till jobbet efterföljande måndag.

Text: Bo Persson

Ett gäng centerpartister i Falköping säger att det är ”direkt livsfarligt” att växla till vintertid. Nu får det fan vara nog tänkte jag för några dagar sedan och ringde en professor i sömnforskning på ett sjukhus. Jag frågade honom varför har forskarna aldrig frågat sjömännen, en samhällsgrupp som ständigt ändrar klockan om hur de mår av det. Han svarade att det har de aldrig tänkt på och att det var en överraskande ide.

Läs mer: Imorgon [2018] tar Sverige beslut om att slopa tidsomställning eller inte

Växla till vintertid är inget problem för en sjöman

Bo Persson, 2019, selfie
Bo Persson, 2019, selfie

Jag har varit till sjöss i 12 år och aldrig nånsin hört om någon ohälsa på grund av tidsomställningen och jag pratat med sjömän som levt till sjöss i hela sitt liv. När jag mönstrade på i Australien kunde man ha en flygtid på 24 timmar innan man var framme. Då började man jobba direkt och kanske nästa dag avgick båten endera västerut eller österut.

Vi ändrade klockan fram eller bakåt en timma varannan dag i  2-3 veckor beroende på vart vi reste: Japan, Kina, USA eller Europa. Jobbet pågick som vanligt, men jag hörde aldrig någon gång under dessa år att någon blev sjuk. Detta pågick ständigt, dag efter dag och året runt.

I Sverige så ändras klockan natten mellan lördag och söndag kl 02:00 en timma bakåt. Då sover folk och man vaknar som om ingenting har hänt, men orkar ändå inte gå till jobbet på måndag! Inse att detta är både ynkligt och sensationellt. Är det möjligt att folk är så fruktansvärt klena och känsliga? Kanske det bara är en sak för att ha något att klaga och tjata om. Det finns viktigare saker i Sverige att ta upp än dessa dumheter.

Text: Bo Persson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq