Neurolog: Munskyddstvång ger skador på nervsystemet – särskilt allvarligt för barn

publicerad 17 november 2020
- Kerstin Unger-Salén
Dr. M Griesz-Brisson MD, PhD
Dr. M Griesz-Brisson MD, PhD
Dr. M Griesz-Brisson MD, PhD. Pressfoto.

CORONAKRISEN GRANSKAS. Dr Margareta Griesz-Brisson gör ett upprop och en vädjan i en video, där hon med tyngd av sin långvariga erfarenhet som läkare med neurologi och miljösjukdomar som specialitet, valt att gå emot Tyskland och många andra länders beslut om munskyddtvång och lockdown.

Text: Kerstin Unger-Salén

Dr Margareta Griesz-Brisson MD, PhD är specialist på neurologiska sjukdomar, neuroregeneration, neuroplasticitet, miljömedicin och smärtbehandling. Hon är medicinsk direktör på The London Neurology and Pain Clinic och är specialiserad i neurologi, utbildad läkare (MD PHD), tidigare med en position på avdelningen Neurology & Pharmacology vid Albert-Ludwigs-Universität Freiburg i Breisgau (1981 – 1989) och på Environmental Medicine and Neurotoxicology, European Academy of Environmental Medicine. Hon leder även en klinik i Tyskland.

Griesz-Brisson efterlyser försiktighet med de covidvaccin som nu är på ingång. Uppropet vänder sig till hennes kollegor, till politiker och myndigheter och framför allt till allmänheten. Hon uppmanar människor att vakna upp och att ta ansvar för de dåliga beslut som nu tas tex förhastade beslut om vaccin, men hon fokuserar på riskerna med munskydd i sitt framträdande i en video daterad den 22 oktober 2020.

”Vi är ansvariga för vad vi gör, glöm inte det! Vakna Tyskland! Till syvende och sist är det allmänheten som måste ta saken i egna händer och säga ifrån. Hon upprepar; Vakna Tyskland, det handlar inte om virus, munskydd eller om din hälsa. Jag är inte rädd att säga detta för jag kom från ett ofritt och odemokratiskt land som Rumänien och bosatte mig och utbildades i Tyskland som är ett fritt och demokratiskt land.”

ArcanumSkolan 2024

Hon menar att det är finansintressen som med diktat styr hur man beslutat hanteringen av Covid-19, och det sker inte för människornas bästa. Hon anklagar de länder som infört munskyddstvång och lockdown för att det helt strider mot mänskliga rättigheter samt att det ur en medicinsk synvinkel är helt oförsvarligt att avkräva befolkningen att följa sådana bestämmelser.

Munskydd ger syrebrist och skador på nervsystemet

Som neurologisk specialist menar hon att munskyddstvång leder till syrebrist och att man tvingas andas in luft innanför munskyddet som innehåller för mycket koldioxid och för lite syre. Eftersom hjärnan är en av kroppens största konsumenter av syre, (speciellt hos barn vars hjärna är i utveckling) är munskyddstvånget en allvarlig risk för hälsan. Kronisk syrebrist framkallar demenssjukdomar och förlust av nervceller. Framöver kommer vi se en epidemi av demenssjukdomar, menar hon.

Enligt denna neurologspecialist förhindrar eller skyddar dessa munskydd inte från virus som SARS-CoV-2. Hon menar att alla som vill bör bli fritagna från munskyddstvång att har rätt till detta. Barn som tvingas ha munskydd påtvingas syrebrist under flertalet timmar om dagen. Minskad tillgång av syre är skadligt, säger hon, eftersom hjärnan behöver syre för att fungera.

Griesz-Brisson säger vidare i sin video, att hon vet hur skadligt syrebrist är för hjärnan, hjärtspecialister vet detsamma för hjärtat, lungexperter vet desamma vad gäller lungorna. Det är ingen nyhet utan en medicinsk sanning.

Det är alltså kontraindikativt att tvinga människor bära munskydd med tanke på konsekvenserna. Varje organ i kroppen påverkas negativt.

“The rebreathing of our exhaled air will without a doubt create oxygen deficiency and a flooding of carbon dioxide. We know that the human brain is very sensitive to oxygen depravation. There are nerve cells for example in the hippocampus, that can’t be longer than 3 minutes without oxygen – they cannot survive. 

The acute warning symptoms are headaches, drowsiness, dizziness, issues in concentration, slowing down of the reaction time – reactions of the cognitive system. However, when you have chronic oxygen depravation, all of those symptoms disappear, because you get used to it. But your efficiency will remain impaired and the undersupply of oxygen in your brain continues to progress.”

Hon frågar vidare:

 • Var finns medicinska myndigheter, sjukvårdsförsäkringen och medicinska föreningar? Det borde vara deras skyldighet att uttala sig mot lockdown, från allra första början.
 • Varför straffas läkare som ger sin patient undantag från munskyddstvånget?
 • Måste en läkare bevisa att syrebrist är skadligt för människor? Vad för slags medicin representerar de?

I detta sammanhang vill jag bara tillägga att i Spanien som i ett flertal andra länder, gäller munskyddstvång för alla dem som jobbar utanför hemmet eller promenerar på gatan eller går in i en butik. Likaså tvingas barn från 6 års ålder bära munskydd i skolan, på rasterna, på gatan och i affärer. Brist på syre märks inte, menar dr Margareta Griesz-Brisson, men likväl påverkar det hjärnans välstånd.

Munskyddstvång för barn är särskilt alarmerande

Griesz-Brisson säger:

”To deprive a child’s or an adolescent’s brain from oxygen, or to restrict it in any way, is not only dangerous to their health, it is absolutely criminal. Oxygen deficiency inhibits the development of the brain, and the damage that has taken place as a result cannot be reversed.

The child needs the brain to learn, and the brain needs oxygen to function.  We don’t need a clinical study for that. This is simple, indisputable physiology. Conscious and purposely induced oxygen deficiency is an absolutely deliberate health hazard, and an absolute medical contraindication.”

Det är ett anmärkningsvärt upprop som denna video innehåller. Den har gjorts av en framstående läkare inom neurologi. Jag ber läsaren att fundera över vad hon har att vinna på att träda fram på detta sätt.

Egentligen har hon allt att förlora och inget att vinna. Kanske riskerar hon sin legitimation? Som jag förstår gör hon det främst som medmänniska och för att hon anser det vara hennes plikt och ansvar att tala om vad hon vet som expert.

Text: Kerstin Unger-Salén, hälsoprofil

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Utan att kunna bevisa/verifiera mitt påstående så menar jag att, frånsett vid postoperativa tillstånd, elakartad cancer o dyl, så mår man i längden bäst av att ta smällen med säsongsinfluensa och fördelen med allt bättre immunförsvar. Mitt 81-åriga anekdotexempel bevisar som sagt ingenting men det gör inte heller diverse gallimatias från “folkhälsan” eller statsministern.

 • Munskyddsdebatten väcker starka känslor. Vetenskapliga studier som bevisar munskyddens effektivitet eller ineffektivitet används av bägge sidor i debatten. Plus att munskyddsivrarna precis som vaccinförespåkarna drar lojalitetskortet i debatten. Man är illojal om man inte gör som de tycker. Det kortet ogillar jag starkt kan jag säga. Om munskydd och vacciner är så effektiva varför tvinga de på de som av olika anledningar inte vill ha dem?

  Om munskydd hindrar virus måste de ju kunna vara fulla med viruspartiklar efter en dags användande och vara rena smitthärden. De borde i så fall klassas som miljöfarligt avfall och behandlas därefter. Det gör de nu inte så då utgår jag ifrån att de bara fyller ett politiskt syfte, ett symbolsyfte. Med tanke på hur de flesta som bär dem fingrar på dem hela tiden också eftersom de glider fel och kliar etc så måste det också vara dåligt ur smittsynpunkt.

  Att många asiater bär munskydd trodde jag mer hade att göra med dålig storstadsluft och att många åker moppe och inte vill inandas avgaser och partiklar. Men jag kan ha fel.

 • [Det krävs äkta för- och efternamn plus fungerande e-postadress för att få kommentera. Detta för att vi komma till rätta med internettroll och personer som bakom anonymitet vill starta gräl. / redaktionen]

 • I t.ex. Japan bär ju människor munskydd rätt allmänt i tunnelbanan. Lider japanen i allmänhet av hjärnskador p.g.a. detta ?

 • Hej Ingemar jag håller med om att munskyddsdebatten inte tar sikte på helheten av vad som pågår just nu p i form av övewrgrepp och maktmissbruk.Men på sätt och vis är det symboliskt att man i så många länder försöker sätta “munkavle” på oss. Sen är ju sanningen att i Spanien exempelvis tvingas barn att bära mask i minst 8 timmar om dagen och detta är en hälsotragedi som intee får gå osedd. Dessutom tyckte jag att denna tyska neurolog bär fram mer budskap en enbart munskydd. Hon menar att om inte befolkningen reser sig , tar ansvar och säger ifrån kommer man fortsätta att besluta över huvudet på folk och censuren fortsätter.
  Jag gick in på Bakom kulisserna för att försöka skriva på men insåg att t¨get redan gått.
  Jag är helt på Dr. Enbys sida och vill gärna stödja honom. Hur han blivit behandlad är tyvärr alltför vanligt. I USA har. holistiska alternativläkare blivit mördade. Just nu pågår en strid och om vi inte står upp kommer de maktfullkomliga att få än mer makt.
  Kanske ska vi ställa en öppen fråga till regeringen om garantier ang. vaccinet.? Jag kan gärna formulera frågorna. 1) Har de COVID vacciner och deras producenter frigivits ansvar för ev. hälsomässiga konsekvenser? Vem betalar ev. skador? På vem ligger bevisbördan? Skattebetalarna betalar ev.skador?
  2) Har COVID vaccinet fått “fasttracking” och kan därmed undgå inspektion av de fabriker där vaccinet framställs?
  3) Har man använt sig av RDNA tekniken i dessa vaccin och har den någonsin godkänts för mänskligt bruk?

 • Munskyddsdebatten väcker starka känslor. Vetenskapliga studier som bevisar munskyddens effektivitet eller ineffektivitet används av bägge sidor i debatten. Plus att munskyddsivrarna precis som vaccinförespåkarna drar lojalitetskortet i debatten. Man är illojal om man inte gör som de tycker. Det kortet ogillar jag starkt kan jag säga. Om munskydd och vacciner är så effektiva varför tvinga de på de som av olika anledningar inte vill ha dem?

  Om munskydd hindrar virus måste de ju kunna vara fulla med viruspartiklar efter en dags användande och vara rena smitthärden. De borde i så fall klassas som miljöfarligt avfall och behandlas därefter. Det gör de nu inte så då utgår jag ifrån att de bara fyller ett politiskt syfte, ett symbolsyfte. Med tanke på hur de flesta som bär dem fingrar på dem hela tiden också eftersom de glider fel och kliar etc så måste det också vara dåligt ur smittsynpunkt.

  Att många asiater bär munskydd trodde jag mer hade att göra med dålig storstadsluft och att många åker moppe och inte vill inandas avgaser och partiklar. Men jag kan ha fel.

 • I t.ex. Japan bär ju människor munskydd rätt allmänt i tunnelbanan. Lider japanen i allmänhet av hjärnskador p.g.a. detta ?

 • Munskyddsdebatten är en tillåten debatt dvs den håller oss sysselsatta med perifera frågor allt medan eliten nu agerar för steg nr tre i Covid-1984. Steg 1 var att skapa global rädsla, steg 2 att skuldsätta främst Europas nationalstater genom idiotlån hos bankerna. Steg nr 3 gäller massvaccinationerna som nu förbereds.

  Kerstin Unger – Salén var inte tillfrågad om att skriva på, men du kan ju hjälpa Erik Enby m.fl att återkomma med en vassare debattskrift i ämnet. Du skriver ju bra!

  • Visst, men NewsVoice som helhet berör många aspekter av coronakrisen. Vad vore alternativet, att inte publicera en artikel om riskerna med munskydd? Det skulle ju göra helhetsbilden och debatten fattigare…

   Se istället alla infallsvinklar som NewsVoice lyckats få med.

 • Tack för belysande artikel! Ja, det är sannerligen bedrövligt att vi utsätts för detta i allmänhet, och förstås beträffande barnen i synnerhet. Man måste nästan berömma makteliten för hur elegant de lyckas slå ett antal flugor i en enda smäll med munskydden. Som du skriver så förstör de hjärnan, men dessutom så signalerar de att yttrandefrihet är meningslös om man ändå inte kan prata och de avhumaniserar genom att vi inte kan se varandras leenden. De lär dessutom skapa mer sjukdom genom att man inte kan ventilera ut ordentligt. Heder åt alla professionella som ställer sig på mänsklighetens sida i Covidiotin!

 • Tack för denna informativa artikel Kerstin. En eloge till Dr Margareta Griesz-Brisson. Det känns bra att ännu en läkare står upp för människors hälsa!

 • Tack för denna informativa artikel Kerstin. En eloge till Dr Margareta Griesz-Brisson. Det känns bra att ännu en läkare står upp för människors hälsa!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *