Brittiska regeringen: Covidvaccin bör ej ges till barn och havande kvinnor

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 december 2020
- NewsVoice redaktion
Vaccination. Foto: Public Health Image Library, Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Temafoto: Vaccination.

Brittiska kvinnor som vaccinerats med covidvaccin bör inte försöka bli med barn på upp till två månader efter vaccinering. Inte heller havande kvinnor eller barn bör ta covidvaccinerna meddelar den brittiska regeringen som medger att ingen vet om vaccinerna påverkar fertiliteten.

Den brittiska tidningen Independent skriver att myndigheter och vaccinföretagen intygar att alla säkerhetsåtgärder vidtagits och att alla säkerhetsstandarder följs, men regeringen väljer ändå att rekommendera försiktighetsprincipen och avråder därför havande kvinnor och kvinnor som avser att bli med barn inom två månader efter vaccinering att undvika covidvacciner från Pfizer och BioNTech.

”In new guidance issued on Thursday, the government has recommended that pregnant women do not receive the vaccine. Women have also been advised to avoid pregnancy for at least two months after receiving their second dose.

The government said it is also unknown whether the vaccine, named BNT162b2, has an impact on fertility.” – Independent, ”Side-effects, storage and special warnings: Government publishes new guidance on Covid vaccine”

Storbritannien har utfärdat en så kallad ”emergency use” av covidvacciner som ett led i hanteringen av coronakrisen. Det innebär att vaccinerna snabbare ska ut på marknaden innan det finns erfarenheter om vaccinerna fungerar och är säkra, vilket är en flerårig process. Trots denna brist menar Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) att man inte tagit några genvägar (”no corners have been cut”) i det hastiga godkännandet av vaccinerna.

”Dr June Raine, head of the MRHA, said the regulator’s recommendation followed “the most rigorous scientific assessment of every piece of data so that it meets the required strict standards of safety, of effectiveness and of quality”.”

Den brittiska regeringen rekommenderar inte heller covidvacciner från Pfizer och BioNTech för barn under 16 år, skriver Independent. I Sverige är primärt ett covidvaccin från AstraZeneca aktuellt.

Text: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: covidvaccin