John Falkirk (DN) medger: SwebbTV inte högerextremt

publicerad 28 december 2020
- Anders Gustafsson
John Falkirk förtalade SwebbTV i DN.
Bild: John Falkirk förtalade SwebbTV i DN. När han konfronteras kan han inte underbygga sina påståenden – istället uppdaterar han sin artikeln i panik. Montage: NewsVoice baserat på privat foto, pressfoto och skärmdump från DN.

GRANSKNING & DEBATT. John Falkirk på Dagens Nyheter (DN) förtalade igår grovt SwebbTV. I sin rubrik kallar han deras publicerade material för högerextremt. Trots detta kan han inte uppvisa ett enda inslag som varit påstått högerextremt när han konfronteras på telefon och slänger på luren. Under hans artikel står det att han ”strävar efter förstahandskällor”, men i hans text återfinns inte en enda sådan.

John Falkirk ägnar istället största delen av artikeln åt Expo och Daniel Poohls åsikter. Lennart Matikainen som har gjort program för SwebbTV citeras bara från andrahandskällor.

Morgan Johansson, migrationsminister - Pressfoto
Morgan Johansson, migrationsminister – Pressfoto

Morgan Johansson (S) i egen hög person får dessutom vara med i artikeln och där förneka att regeringen aktivt jobbar med censurering trots att det är allmänt känt att de har haft censurmöten med Google och hotat dem med lagstiftning. Det är även allmänt känt att regeringen har mutat Google med nästan helt gratis el.

Trots att DN skall använda förstahandskällor handlar mer än 50 procent av artikeln om Expo och Morgan Johansson – trots att båda har en väldigt perifer anknytning till det som hänt.

SwebbTV är en kanal där samtalet står i centrum. Mikael Willgert som oftast leder programmen framför nästan aldrig egna åsikter utan försöker istället få fram relevant information från sina gäster.


John Falkirk menar i sin artikel att eftersom han tycker att vissa gäster i de 700 programmen är ”högerextrema” så blir Willgert och hela hans kanal ”högerextrem”.


John Falkirk kan på samma sätt skuldassocieras

John Falkirk använder sig ofta av den vänsterextrema Stiftelsen Expo som referens när han vill ”outsourca” sin egna åsikter eller förtala alternativmedier. Eftersom Falkirk anser att en person får samma egenskaper som denne pratar med blir följden rent teoretiskt att han själv är en sexualbrottsrelaterad person och rasist eftersom Expomedarbetaren Alexander Bengtsson har anklagats för mängder av sexualbrott från de egna leden. Expogrundaren Tobias Hübinette har enligt samma skuldassociation uttryckt grovt olagligt hets mot vita folkgrupper och varit misstänkt för mord.

 

Ännu värre är givetvis att John Falkirk är kollega med den våldsbejakande syndikalisten Jacques Wallner som har mördat en person med flera knivhugg.

Gillar aktivism och inte förstahandskällor

John Falkirk får frågor om sitt förtal mot SwebbTV på telefon:

Var det din egen idé att skriva om SwebbTV eller kom det från en redaktör?

”Det är inget vi pratar om externt.”

Du skriver att SwebbTV är högerextrem i din rubrik. Vet du vilka av de ungefär 700 programmen som skulle innehålla material som är högerextremt?

”Jag vet inte riktigt vart du vill komma nu.”

Ja, det är detta med förstahandskällor. DN skall ju jobba med kvalitetsjournalistik.

Efter denna fråga slänger Falkirk direkt på telefonen.

John Falkirk menar i övrigt att han har försökt komma i kontakt med Willgert, men samtidigt har han inte citerat SwebbTV:s syn på nedstängningen alls. Detta trots att flertalet källor finns på SwebbTV:s Facebooksida, SwebbTV:s hemsida och intervjuer här på NewsVoice och Fria Tider.

Medger att det inte finns något högerextremt material

I ett e-mail som John Falkirk skickar strax efter intervjun medger han att han haft fel i sin artikel och rubriksättning. Nu menar han inte längre att SwebbTV är högerextremt på egen hand.

Istället fastslår att han att det är så eftersom vissa gäster skall ha uttryckt högerextrema åsikter i helt andra sammanhang:

”Ingrid Carlqvist, som uttryckt högerextrema åsikter, och Jüri Lina, som ifrågasatt förintelsen, har varit med i Swebbtv”, skriver han.

John Falkirk får därför följdfrågor som han inte besvarat:

  • Du menar nu alltså att i de 700 programmen kan två personer med annars ”högerextrema åsikter” ha medverkat, men har de uttryckt något högerextremt i SwebbTV:s program? Har du kollat upp detta?
  • Menar du att Jüri Lina har ifrågasatt delar av historieskrivningen relaterat till massmorden under andra världskriget? Vad har detta med SwebbTV att göra överhuvudtaget? Jag kan inte se att hans medverkan handlade om detta. Det handlar istället om saker som relaterar till Estland.
  • Du jobbar själv med den dömda mördaren Jacques Wallner. Gör det dig till en person som understödjer mord?

Vi har sökt Mikael Willgert för mer information om hans kommunikation med Dagens Nyheter.

Text: Anders Gustafsson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq