Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Stängningen av SwebbTV lyfts till Riksdagen – Alternativmedia förgörs av repressiva krafter – Exklusiv intervju för NewsVoice

publicerad 26 december 2020
- Anders Gustafsson
Google chefen Anna Wikland (foto:Cision.com) och SwebbTV:s Mikael Willgert. Montage: NewsVoice.
Google chefen Anna Wikland (foto:Cision.com) och SwebbTV:s Mikael Willgert. Montage: NewsVoice, baserat på pressfoton.
Google chefen Anna Wikland (foto:Cision.com) och SwebbTV:s Mikael Willgert. Montage: NewsVoice.

MEDIA. Mikael Willgert som driver SwebbTV anser i en exklusiv intervju med NewsVoice att Google förstör sitt varumärke genom sitt oetiska agerande och missbruket av den monopolsituation som Youtube har. Han menar att Anna Wikland med Google har fallit till föga för regeringens påtryckningar om censur och att det är därför SwebbTV stängts ner. Han diskuterar även möjlig samverkan mellan Socialdemokraterna, svensk media och Stiftelsen Expo och att flera intressen kan ligga bakom nedstängningen. Han anar även ett obehagligt framtidsscenario som nu verkar ta form inför Riksdagsvalet 2022. Det kommer att bli ett hårdare klimat för de nya medierna.

Mikael Willgert sammanfattar sina insikter under fem år med SwebbTV. Efter fler än 500 intervjuer med sakkunniga ser han ett mönster utvecklas. Det handlar om makt och pengar. En mängd olika intressen sammanfaller som resulterar i ett våra tillgångar i allt högre utsträckning hamnar i andra händer. Det är en naturlig följd av att vi inte vakar över det som är vårt. Detta råkar överlappa med den sittande regeringens mål om att till varje pris behålla makten i Sverige.

Läs mer: Anna Wikland ansvarig för radering av SwebbTV från Youtube – Permanent beslut

SwebbTV gör det som systemmedia slutat med – att granska makten

När, hur och varför startade ni SwebbTV?

“Starten skedde för ungefär fem år sen på Youtube. Det var trevande då vi fick lära oss tekniken och hur det fungerar. Från början var det jag och Jan Sjunnesson som var pionjärerna. Vårt första reportage var från Viskan i Ånge kommun där vi enbart hade våra mobilkameror. I Viskan fanns då fler migranter än invånare eftersom en stor förläggning hade förlagt där. Vi pratade med folk och även ordförande i Ånge kommun. Jag tyckte det var väldigt belysande. Vi gav en bra bild av vad som hände i området och varför kommunen gjorde det utan att kunna se några egentliga problem.

Sen när vi gjorde vårt första program i en studio deltog Jan Tullberg och Lennart Matikainen som de första gästerna i  Lördagsmorgon med SwebbTV.”

Fanns det en affärsplan, utvecklingsplan eller stöd från något politiskt parti?

“Nej, det var Sjunnesson som kallade till möten där många idéer bollades, men det gav ingenting. Vi kom ingen vart med det och till sist bestämde vi oss för att bara köra igång. Efter en tid bildade jag ett dotterbolag och stoppade in pengar. I starten fick vi använda ett annat företags studio.”

Ni visste alltså inte var ni skulle hamna en månad fram i tiden?

“Nej, vi konstaterade att det var bättre att göra någonting än att bara diskutera. Vi testade oss fram, steg för steg. Vi fortsatte så i ett år under vilket vi etablerade en egen studio. Efter ett drygt år tog energin slut och vi lade verksamheten på is. Jag kunde dock inte låta bli att fortsätta så jag startade upp allt igen efter några månader och fokuserade på intervjuer.

Det handlade egentligen om min egen nyfikenhet. Vad är det egentligen som händer? Hur kunde det bli så konstigt med allt? Vad är det för krafter som påverkar? Det var den drivande kraften.”

Ett stort fokus i SwebbTV:s program är hur det svenska samhället utvecklas alternativ avvecklas. Willgert kommenterar:

“Jag tycker faktiskt att vi har kartlagt detta ganska väl även om en del pusselbitar inte är på plats. Det går inte att peka ut en enskild kraft, men man kan se flera intressen som råkar samverka. Det handlar om att vi blir av med våra tillgångar.”

Kapitalistiska aktörer som äter på Sverige bit för bit

Är det som händer i samhället rationellt?

“Staffan Torsell uttryckte detta ganska bra. Finns det tillräckligt många som samlas runt en sockerbit så har alla något att snaska på. Här finns internationella finanskrafter och socialdemokrater. Det finns företagare som vill ha billigare arbetskraft och en migrationsindustri som försörjer hundratusentals för att nämna några intressenter.

Den kraft som skulle stått emot och avslöjat detta är våra medier. De är styrda av nyhetsbyråer och sina ägare men har samtidigt etablerat en vänsterideologi genomgående.”

Vid sidan av de finansiella intressena är väl det här en irrationell utveckling av vårt samhälle?

“Jag tänker att det är ett antal intressen som försöker tillskansa sig våra tillgångar och ta makten över oss och jag tror att det är rationellt styrt. Det irrationella är i så fall den godhet som gör detta möjligt. Alla okunniga och lätt vilseledda människor som känner någon slags godhet när de ger bort det som tillhör dem själva och som skulle tillfalla deras barn, men de får en positiv känsla och mycket beröm när de ger bort allt. De skulle känna obehag om de protesterade istället.

Vi svenskar har en svag förankring i våra familjer och är väldigt utlämnade till samhällets styrande – som möjliggör att tillgångarna kan tas över. De får sina belöningar på många olika sätt. Alla tycker att de får någonting, men summan av det hela är att många riskerar att bli utblottade.”

Kan det inte vara så att de styrande har tappat kontrollen? De har ju stiftat lagar sedan 1960-, 70- och 80-talet men oväntade resultat kommer nu.

Michael Willgert, 24 sep2020. Foto: Education4Future
Mikael Willgert, 24 sep 2020. Foto: Education4Future

“Vi kom in på den frågan i ett program med Arnstberg, om det politiska maktspelet. Plötsligt sitter vi alla där och håller på med klimatåtgärder och massinvandring trots att ingen vill ha det. Resultatet blir något som ingen vill ha, men det är resultatet av ett politiskt maktspel mellan partierna. I programmet liknande vi detta vid en herrelös vagn som far fram utan att någon styr.

Och vad är resultat? Jo, det är att både massmigrationen och belåning bara ökar. Trots att ingen sitter vid ratten går allt ändå i linje med vad som känns som en utstakad väg. I ett program liknande vi det vid att åka “farfarsbilarna” på Skansen.

Man kan ana intressen som inte är publika, som inte är så jättetydliga, vilka gör att fordonet går en utstakad väg oavsett politiskt parti.

I detta är medierna vårt absolut största problem. När vi startade SwebbTV ställde vi oss frågan: “skall man istället engagera sig partipolitiskt för att påverka”. Vi kom fram till att medier var ett så stort problem att det var mycket viktigare att jobba med den frågan än i partipolitiken.

Vi ville därför ha en politiskt eller partipolitiskt obunden kanal. Det betyder att inga externa intressen kan tala om för oss vad vi ska göra. Vårt enda intresse är våra tittare och det vi tror på. Folk som förekommer i våra program har självklart sina egna intressen som kan vara politik eller företagande men det är en annan sak.”

Men de största krafterna bakom det som händer i Sverige är ekonomiska intressen?

“Ja, man ska inte se detta som ideologiskt betingat i jättestor utsträckning. Många pratar om att det finns intressen som vill krossa västerlandet, men pengar och makt är det som primärt styr utvecklingen. Det är den avgörande kraften. Det är djungelns lag och den är uråldrig.

Att Socialdemokraterna har haft som strategi att locka hit migranter är helt uppenbart. Det har lyckats med ett par miljoner. De hade inte haft samma inflytande i dag om de inte lyckats genomföra denna massmigration och detta gäller hela vänstern. De behöver personer som inte har jobb eller är beroende av bidrag och det är det politiska maktspelet.

Men sen har man internationella, finansiella maktintressen som vill höja belåningen. Belåningen i Sverige har ökat explosionsartat. Stiger räntorna tvingas många sälja men får stå kvar med lånen. Då  blir det stora överföringar av tillgångar, men det återstår att se hur det spelar ut.”

Det är dags för en lagstiftning mot nätjättarna för att komma åt nedstängningar av alternativmedier på Youtube

Mikael Willgert menar att vi står inför en negativ utveckling i och med att nätjättarna kontrollerar yttrandefriheten. Han nämner även att det finns risk att bankkonton sägs upp för de medier som är obekväma för etablissemanget och finansintressena.

I samtalet pekar han även på att en kortsiktig politisk agenda tillåts påverka helt lagligt opinionsbildande innehåll och att hela kanaler kan falla på detta.

“Det som gäller just nu är att få folk vaccinerade. Allt som talar emot det vill man ha bort från Youtube och Facebook. Nu skall vaccinationerna genomföras.

Detta att företag och privatpersoner överlåter sin kommunikation till dessa plattformar som är despotiska och totalitära och har fullständigt monopol öppnar för en väldigt obehaglig framtid. Även om det inte drabbar alla just nu så kommer det hela tiden närmare och till sist är alla påverkade.”

Varför valde ni då att bygga upp verksamheten på Youtube?

“Vi var inte medvetna då. Det här negativa agerandet från Youtube har hela tiden ökat. I början handlade det som “hate speech” och kritik mot massmigration. Nu har detta breddats och nu räcker det med att man säger att det är något konstigt med “corona” och vips är man ute på väldigt hal is.

Youtube och de andra nätjättarna har dessutom delvis satt sig i knäna på regeringen och är tvungna att lyssna på deras ambitioner att censurera för att få förmånliga villkor för sina etableringar i Sverige.

I Sverige är jag övertygad om att Morgan Johansson är en av dem som trycker på för censur. Han har tillsammans med Amanda Lind, enligt två oberoende källor, legat bakom den avstängning som drabbade oss förra sommaren. Det kan också vara så att det sammanfaller med Googles egna politiska agenda.”

Nu när Anna Wikland på Google har raderat ett av dina livsverk, vad skulle du vilja framföra?

“Jag tycker de skall koncentrera sig på att vara affärsmässiga. Om Google lyssnar till krav från regeringen tror jag inte att de tjänar på det långsiktigt. Youtube och Google gröper ur sina varumärken. Jag förstår inte hur folk kan låta sina e-mail och annat passera via dessa företag som har visat sig vara så opålitliga. De kommer att tappa på detta ekonomiskt då varumärket är väldigt viktigt för företag av den typen. Särskilt som Google försöker övertala bolag att lägga företagsinformation i sitt moln. Google är inte en seriös och pålitlig affärspartner.

Anna Wikland - Don't be Evil
Anna Wikland – Don’t be Evil. Googles slogan som övergavs 2018. Montage: NewsVoice baserat på pressfoto och Googles logo.

De hade tidigare ett ledord “Don’t be evil” eftersom de insåg vilken makt de har och vad som skulle kunna hända om de missbrukade det. Efter 2018 när de tog bort ledordet har de betett sig väldigt illa. Det finns väldigt många som avskyr dem nu, men det tar tid att hitta alternativa plattformar.

Detta med varumärken är något med en stor tröghet, men Google associeras av fler och fler med någon riktigt dåligt. De kommer att få känna av det. Det kommer att bli en mycket dålig affär.”

Nu tog de bort ert material dagen innan julafton. Din kommentar?

“Ja, precis, “Be evil” kanske de inte säger, men nu finns det inget som stoppar dem. När de raderar hänvisar de till sin egen policy. Vem som helst kan gå in och lyssna på Ring SwebbTV avsnitt 47 med Matikainen och Widén och försöka lista ut vad som bröt mot policyn. Vi hittar inget särskilt att anmärka på i inslaget och det verkar snarare vara ett avtalsbrott från Google och det är definitivt ett oetiskt agerande från Google som strider mot all affärsetik.”

Politiska drev som utgår från Stiftelsen Expo

En av de som arbetat hårdast för att få SwebbTV stoppat och raderat var Jonathan Lehman på Expo som startade ett “vit-makt-baserat” hatdrev. Hans lögner och förtal har sedan spridits vidare som en löpeld i svenskt systemmedia.

För ungefär ett år sen startade Länstidningen i Södertälje med hjälp av Expo ett drev mot SwebbTV där de talade om ”vit-makt”. Vad syftade de på?

“I och med att vi hade med Leif Östling och att han sa viktiga saker om kriminalitet, innan polischefen Löfving gick ut med samma information blev de upprörda. När sådana betydelsefulla personer säger saker som är “tunga” då blir organisationer som Expo, som driver på den negativa utvecklingen, och hela vänstern aktiverade och gör allt för att tysta ner personen.

Södertälje Länstidning hängde ut Leif Östling och stödde sig på Expos Jonathan Lehman som påstod att vi hade kopplingar till ”Vit Makt”. Sen hakade SVT på och vi begärde replik på denna smutskastning, men det fick vi inte.”

Expo fick in ett “vit-makt-begrepp” i flera rubriker som har med er kanal att göra. Fick du någon klarhet i detta?

“Vi hade ett samtal med Daniel Poohl som är ansvarig utgivare för Expo där han förklarade att två personer hade varit med i ett program. Han påstod att Ingrid Carlqvist och Karl-Olov Arnstberg var den här “vita makten”. Det var rent löjligt. Det var patetiskt att damma av ett så gammalt och överspelat uttryck.

Vänstern har tappat en stor del av sin intellektuella förmåga idag och när de utmålar alla som högerextremister är de verklighetsfrånvända.

Är man emot vänsterextremismen då blir man med deras logik en högerextremist. Detta stämmer givetvis inte utan det räcker att man har ett vanligt sunt förnuft så är man emot dem. Dessa människor har fått infiltrera våra myndigheter, medier och hela statsapparaten. Frågan är hur länge de kan upprätthålla fasaden för att hålla igång det hela.”

När du pratade med Daniel Poohl fanns det något mer förutom Carlqvist/Arnstberg som de anmärkte på? Ni har väl släppt runt 700 program?  Var det något mer som kunde motivera att likställa er studio med en påstådd “vit-makt-rörelse”?

“Jag tror inte han hänvisade till något av våra program överhuvudtaget utan till sånt de hade sagt innan, i andra sammanhang. Det han pekade på hade ingen bärighet, men det var ett bra samtal och vi förstår nu bättre hur Expos personal tänker.

Under samtalet kom vi in på hur Expo finansierades och det visade sig vara väldigt liten del av kapitalet som kom från enskilda läsare som donerar, till skillnad från SwebbTV.”

Uppfattade du Jonathan Lehmans och Expos drev som en attack mot Leif Östling? Tror du inte att det var ett försök att stänga ner SwebbTV?

“Det primära syftet är dock att skrämma folk från att deltaga i programmet. Den effekten har dock nästan helt klingat av. Inte minst nu när P-O Eriksson från företaget Sandvik och Elsa Widding varit med igen. De har inte låtit sig styras eller tystas av de här vänsterkrafterna och har inte låtit sig påverkas. De är fantastiska personer som vet vad de vill.”

Var i näringskedjan tror du beslutet om nedstängningen ligger?

“När det gäller nedstängningen förra sommaren och denna är jag relativt övertygad om att det är Morgan Johansson och regeringen som ligger bakom det på samma sätt som förra gången. Framförallt handlar det om att vi klär av dem nakna. De känner sig påkomna. Isabella Lövin som hela tiden far med osanning om koldioxiden och klimatet, det är klart att hon är ett tacksamt mål för vår kritik.

Som jag sa tidigare har två oberoende källor pekat ut personer i regeringen vid förra nedstängningen och att de har organiserat massanmälningar mot våra program. Hur de gör det exakt är svårt att spåra.

Det finns detta med etableringsstödet och skattefriheten på el. Man ger bort flera hundra miljoner kr till Google och de är givetvis inte dumma. Det vapen som regeringen skramlar med är att dra in eller inte bevilja framtida förmåner. Nya avtal kan ligga i ”pipe’n”.

Expos och Socialdemokraternas gemensamma behov av att kontrollera och hämma alternativmedier

Angående Jonathan Lehman och Stiftelsen Expo. Det finns historiska kopplingar till Socialdemokraterna. Deras prenumerationsregister läckte ut för ett tag sedan och även avtal med SSU:s tidning Frihet. Från prenumerantlistan ser man att extremt många är aktiva socialdemokrater. När man tittar på hela kedjan verkar det som att Expo är en socialdemokratisk skapelse som de finansierat via prenumerationer, men även på andra sätt. De har också kontakter som kan köra in stora mängder kapital från stiftelser och liknande. Tror du att det finns några kopplingar till detta och hur Lehmans lögner sprider sig genom systemmedia?

“Jag fick inte intrycket av att Expo dirigerande detta, men att de har varit Socialdemokraternas förlängda arm när det gäller att få in en “ny väljarbas” känns ganska uppenbart. I detta avseende har Expo fungerat som politruker och drivit en kampanj mot alla som kritiserade detta. Värdet som detta har haft för Socialdemokraterna och vänstern har varit enormt.”

När det gäller spridningen ser vi hur Gustaf Tronarp på Aftonbladet hakar på “vit-makt” drevet, Leif Brännström på Expressen. Lilian Hedlund på Södertälje Länstidningen som du nämner. Du utsätts för små “explosioner” överallt: SVT hoppar på drevet och även Sveriges Radio med Josephine Freje Simonsson kallar SwebbTV för en “ding-ding värld” med ett feltolkat citat som är taget ur sitt sammanhang. Sedan har du Dagens Nyheter med Alexandra Carlsson Tenitskaja som också använder begreppet “vit-makt-rörelse”. Även ETC ansluter till drevet. Det måste väl finnas en struktur inom vänsterns mediasyndikat som gör att detta händer?

“Det blir mycket spekulationer, men om jag tar Sverige Radios inslag med Freje Simonsson som skulle granska alternativmedia så handlade hela serien om att skada SwebbTV. De brydde sig inte om att hoppa på alla alternativmedier. Den drivande orsaken tror jag var våra avslöjanden om äldreboenden. Detta har gjort ont för flera partier. Hon tyckte i inslaget att vi hade helt fel, det vill säga att äldreboenden omvandlades till migrantboenden. Det fick man inte prata om. Därför skulle man framställa oss i en dålig dager.

Det var ett närmast patetiskt försök av henna att klippa ihop vårt samtal på ett så löjligt sätt som möjligt.”

Tror du hon hade en medvetenhet om att det syftade till att stänga ner SwebbTV som en del i ett större drev? Hur upplevde du hennes funktion?

“De har kallat alternativmediernas skribenter för swishhoror, men de vet att de egna journalisterna ofta agerar som prostituerade. De gör det för att få sina små slantar. Jag tror inte det var hennes egna åsikter. Det är ett sätt för henne att få in lite pengar.

De vet vad prostitutionen inom journalismen handlar om och det är ju väldigt många av dem som gör det. Det finns nog dock många som vill göra ett ärligt jobb, men de drivs mycket av vänsterretoriken och kommer inte ur den.”

Frågan lyfts till Riksdagen

Tror du att Sverigedemokraterna lyfter frågan i Riksdagen utifrån perspektivet att det verkar finnas en samordning mellan statsmedier och Socialdemokraterna som syftar till att stänga ner fria medier?

“Jag tror att ett parti som Sverigedemokraterna borde vara aktiva och värna de alternativa medierna för det har burit fram dem väldigt mycket. Samtidigt är det så att alla makthavare är väldigt rädda och oroliga för opinioner som de själva inte kan kontrollera. De styrande partierna har kontroll över SVT men även TV4 och kan agera genom andra mediekanaler.

Vi är ju dock som land som är en suverän stat och man borde ta tag i denna fråga om nätjättarna och allt som de håller på med, men man ser inga tendenser till att något parti vill lyfta den frågan.”

Ni har inga planer på en rättsprocess?

“Nej, det är så dåligt för deras egna affärer som det är. Hur mycket mer vill Google och Youtube förstöra sina varumärken?”

UPPDATERING:

Riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson (SD) riktar med nu anledning av händelsen en fråga till demokratiminister Amanda Lind (MP) om vad han beskriver som ”den senaste tidens anmärkningsvärda avstängningar på sociala medier” som kränker vår demokrati och yttrandefrihet.

Läs mer på Twitter: Mattias Bäckström Johansson ställer Amanda Lind och regeringen mot väggen

Intervju av Anders Gustafsson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq