Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Anna Wikland ansvarig för radering av SwebbTV från Youtube – Permanent beslut

publicerad 24 december 2020
- Anders Gustafsson
Google chefen Anna Wikland och SwebbTV:s Michael Willgert. Montage: NewsVoice, baserat på pressfoton.
Anna Wikland Google. Montage: NewsVoice, baserat på pressfoton.
Google chefen Anna Wikland (foto:Cision.com) och SwebbTV:s Mikael Willgert. Montage: NewsVoice, baserat på pressfoton.

MEDIA. Sverigechefen på Google Sverige Anna Wikland som fattar beslut om vilket innehåll som får finnas på Youtube har nu raderat hela SwebbTV. Kanalen hade sedan 2015 publicerat runt 700 program och hade nyligen över 65.000 prenumeranter. Mikael Willgert som är SwebbTV:s ansvarige utgivare meddelar på sin hemsida att de “överklagade, men fick omgående besked att deras beslut står fast”.

Text: Anders Gustafsson

Uppdatering 26 dec: Exklusiv intervju med Mikael Willgert: Stängningen av SwebbTV lyfts till Riksdagen – Alternativmedia förgörs av repressiva krafter

De primärt ansvariga för nedstängningen är enligt nedan. Listan kommer att uppdateras när de olika grupperna eller personer som förtalat plattformen kan identifieras.

  • Anna Wikland: Sverigechef för Google/Youtube.
  • Karin Fallenius: journalist på SVT som skrev en artikel där hon kallade Swebbtv för ett “vitmaktprogram”.
  • Jonathan Lehman: aktivist på Stiftelsen Expo som länge falsk anklagat kanalen för att vara ett “vitmaktprogram”.
  • Johan Ehrenberg: ansvarig utgivare för tidningen ETC.
  • Josephine Freje Simonsson: journalist som tidigare jobbat för TV4. Hon skrev en grov förtalsartikel för Sveriges Radio om SwebbTV.
  • Alexandra Carlsson Tenitskaja: journalist på DN. Spred lögner om att SwebbTV var en del av “vit-makt rörelsen”.
  • Gustaf Tronarp Aftonbladet, Leif Brännström Expressen och Lillan Hedlund Södertälje Länstidning har alla deltagit i “vit-makt” drevet som utgick från Lehman.
Anna Wikland Google
Anna Wikland har nu raderat Swebbtv permanent. Kanalen har tidigare varit avstängd. Skärmdump från Linkedin.

SwebbTV hade precis fått statligt redaktionsstöd – Anna Wikland neutraliserar

SwebbTV sökte under oktober 2020 mediestöd från Myndigheten för Press, Radio och TV (MPRT) som de fick bifall på sin ansökan. Kanalen är därmed “statligt godkänd” och uppfyller alla krav på allsidighet, god medieetisk sed och mycket annat. Det innebär också att kanalen är klassat som ett nyhetsmedium som stärker den svenska demokratin.

Anna Wikland är dock av en annan uppfattningen. Istället påstår hon att materialet är skadligt och kanske till och med bryter mot svensk lagstiftning. Exakt vad som ligger bakom hennes beslut att radera allt är dock oklart.


SwebbTV hade runt 65.000 prenumeranter på Youtube och var den största alternativa kanalen som gjorde “Joe Rogan-liknande” intervjuer på svenska. Med tanke på omfattningen av materialet utgör detta det största digitala bokbålet i svenska historia.


Extremt viktigt att svenska alternativmedier konfronterar övergreppet

Enligt flera personer som NewsVoice talat med har svensk höger varit för dåliga på att slå tillbaka när högermedier censureras eller raderas. En person säger till exempel:

“Eftersom Swebbtv bara sände på svenska språket finns det endast regeringen som är intresserad av en nedstängning och sedan närmar sig valet 2022 med stormsteg. Det gäller att vara ute i tid”.

En annan starkt kritisk kommentar mot Anna Wikland lyder:

“Detta är inte människor som hör hemma i en demokrati. Därmed bör de inte kunna bo kvar i Sverige…”.

Fria Tider uppger i en intervju att Mikael Willgert, som är kanalens ansvariga utgivare, hade förväntat sig detta för eller senare. Nu kom tillslaget tidigare än väntat.

Uppdatering 26 dec: Exklusiv intervju med Mikael Willgert: Stängningen av SwebbTV lyfts till Riksdagen – Alternativmedia förgörs av repressiva krafter

Text: Anders Gustafsson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq