Kajsa Rohdin med usla betyg i naturvetenskap underkände NewsVoice på “vetenskaplig grund”

8
374
Anders Gustafsson, Kajsa Rhodin och Georg Lagerberg. Foton: Privata. Montage: NewsVoice
Bild: Anders Gustafsson, Kajsa Rhodin och Georg Lagerberg. Foton: Privata. Montage: NewsVoice

ANALYS & DEBATT. NewsVoice blev i förra veckan felaktigt underkänd för mediestöd av handläggaren Kajsa Rohdin på Myndigheten för Press, Radio och TV (MPRT). Hon skriver i sitt avslag att det “förekommer artiklar med ett innehåll som inte förefaller grundas på vetenskap eller fakta”. Rohdin var extremt tydlig i sitt beslut och förbjöd principiellt innehåll som: gurkmeja mot cancer, “anti-vaccinbudskap” och varnande artiklar om “elektrosmog”. Myndigheten uppger i dag, en vecka efter beslutet, att “inget ämne eller någon viss artikel” går att exemplifiera som bakgrund till avslaget.

Text: Anders Gustafsson


Samtidigt visar det sig i dokument som NewsVoice tagit del av att Kajsa Rohdin knappt klarade av sina studier på gymnasiet där hon hoppade över flertalet svåra ämnen.

Kajsa Rohdin läste en begränsad version av det Naturvetenskapliga programmet där flera svåra vetenskapliga ämnen valts bort. Hon läste till exempel bara Fysik A (med betyg G) och inte de svårare kurserna.

Halvdanna kunskaper inom flera naturvetenskapliga ämnen

Överlag fick hon följande betyg i vetenskapsrelaterade ämnen:

 • Biologi A med betyg G
 • Biologi B med betyg G
 • Fysik A med betyg G
 • Kemi A med betyg G
 • Kemi B med betyg G
 • Matematik A med betyg G
 • Matematik B med betyg G
 • Matematik C med betyg VG
 • Matematik D med betyg G
 • Teknologi A med betyg VG

Enligt det äldre betygssystemet har Kajsa Rohdin alltså fått betyg mellan 1 och 3 (av max 5) i nästan alla vetenskapliga ämnen. Det rådande betygsystemet består av skalan: G, VG och MVG. Det betyder att ett G endast motsvarar 1-3 enligt det äldre betygsystemet.

Efter detta har Kajsa Rohdin läst museologi och etnologi på Umeå universitet. Hon började sedan jobba som antikvarie, men bytte därefter karriär och blev biståndshandläggare för socialfall.

Läs mer: Avslöjande: Kajsa Rohdin på MPRT fokuserade på att underkänna oberoende medier – blev lurad på halv miljon kronor

Kajsa Rohdin kan sätta “obekväma tidningar” i konkurs

Kajsa Rohdin är en makthavare inom MPRT och kan lägga sig i hur en miljard kronor i svenskt mediestöd fördelas varje år. NewsVoice ärende hanterades av Dinara Berg, men togs sedan över av Rohdin efter att Berg redan hade godkänt NewsVoice.

Läs mer: Georg Lagerberg: ”knepiga” tidningar ska inte ha mediestöd

När det gäller flera medier så som tidningarna Offensiv, Proletären och Internationalen innebär ett avslag på presstöd en omedelbar konkurs där en drabbad tidning läggs ner och all personal sparkas eftersom staten betalar för runt 75 procent av kostnaderna. Kajsa Rohdin sitter alltså som beslutsfattare och kan avgöra vilka medier som ska få finnas kvar och vilka som ska släckas ner. Hennes bedömning är helt avgörande för en tidnings existens.

Innan den nya Mediestödsförordningen hade outbildade biståndshandläggare ganska begränsade möjligheter att med politiska motiveringar underkänna tidningar så att de gick i konkurs. Idag är det helt annorlunda då flertalet gummiparagrafer tillkommit i reglerna. Kajsa Rohdin menar i NewsVoice fall att hon har utvärderat tidningens material från ett “vetenskapligt perspektiv”. Hon ansåg sedan att hon hade rätten som handläggare att förinta hela massmediet.

Detta har godkänts av hennes chef Georg Lagerberg trots att Kajsa Rohdin knappast kan klassas om vetenskapskunnig.

Text: Anders Gustafsson

Relaterat


 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Det är hemskt att läsa hur dom är korrupta. Man blir väldigt upprörd. Tyvärr kan jag konstatera att det inte bara är Kajsa Rohdin som är lågutbildad i det svenska samhälls systemet. Inkompetensen lyser med sin närvaro överallt nu för tiden.
  Exempel: Lena Hallengren, utbildad musiklärare, men jobbade aldrig med det.
  Isabella Lövin, har sin bakgrund från svensk damtidning och har ingen aning om kemi, fysik eller biologi. Hon är en avdankad veckotidningsjournalist.
  Stefan Löfven: Svetsare och fackgubbe.
  Listan på den här typen av kompetens kan göras lång lång lång. Den svenska regeringen består mestadels av dumhuvuden som tror att dom kan och vet. Men som ordspråket säger om kunskap…tomma tunnor skramlar mest.

  • Beklämmande. Sen väljer de ut experter efter partibok så det blir en hemsk inavel bland våran regering med ganska korkade och skulle jag vilja säga fascistiska i sitt maktutövande. Vi skulle behöva en regering med Lars Bern, Ebba Busch, Göran Persson, Richard Jomshof. Något att luta sig mot.

 2. Läste själv på den tiden. G är 3 i betyg. Det fanns U också som motsvarade sämre än 3 troligen 2 eller 1. Osäker på om streck betydde att man inte hade varit med tillräckligt mycket eller presterat mycket dåligt. 2 var i alla fall ej godkänt som jag minns det.

 3. Tredjepartsregeln lyser igenom här. Två som träta och en osynlig som håller det hela igång.
  Den tredje osynlige måste ha (minst) en staffagefigur, som är tillräckligt osjälvständig och okunnig för att tanklöst papegoja från ett script. Att verka men inte synas brukar det heta i “kretsen”.
  Här kan det nog en dam översättas som en förbrukningsbar agent enl. Sun Tzu.

 4. Ojdå. Inte ens en akademisk examen som lärare är gott nog. Lövin har läst statsvetenskap och sociologi.

  Fråga till Rolf: Vad är det för akademisk examen du skulle vilja se på alla politiker? Är det enbart en liten elit som skall komma i fråga i maktpositioner/myndighetsutövande?

 5. Konstigt, för mig står det fyrtiotusenmiljarder visningar i räknaren i denna artikel – och det är väldigt många!

  • Artikelräknaren ska nu vara avstängd. Förra året stängde vi av den eftersom överbelastningsattacker riktades särskilt in på räknarfunktionen. Vi vill gärna att den funkar, men just nu är det något som inte stämmer med den. Vi kollar på det.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här