Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

US Space Force: rymdsoldater ska heta Guardians

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 24 december 2020
- Torbjörn Sassersson
Fiktiv astronaut. Bild: Sergey Nivens. Licens: Shutterstock.com
The Guardians at the US Space Force. Fictitious montage by NewsVoice.se built on pictures from Shutterstock.com
En fiktiv “guardian” bredvid ett hypotetiskt stridskepp. Bilder: Sergey Nivens. Montage: NewsVoice, baserat på licensbilder från Shutterstock.com. US Space Force logga är dock verklig.

RYMDFART. Armén har soldater. Flygvapnet har piloter. Marinen har sjömän. Så vad ska USA kalla sin personal inom US Space Force, den amerikanska militära rymdflottan? Många förslag har cirkulerat som tex troopers, space troopers eller spacers. Fram till nyligen har ledarskapet kallat sin personal för space professionals, men nu är det bestämt, de ska heta guardians, väktare.

Vicepresident Mike Pence avslutade namnspekulationerna i ett överraskande tillkännagivande den 18 december när han förklarade att medlemmar i rymdstyrkan ska kallas för väktare. Tillkännagivandet kom under en mindre ceremoni i Vita huset som firade ettårsjubileum för rymdstyrkan, som inrättades den 20 december 2019.

”Vi har just återvänt från Oval Office, så det är min ära på Förenta staternas vägnar att meddela att hädanefter ska män och kvinnor i USA:s rymdstyrka kallas för guardians”, sa Pence.

Inrättandet av US Space Force skedde i linje med realiserandet av en gammal plan att göra USA till den dominanta staten på planeten, kallad Joint Vision 2020 som NewsVoice tidigare skrivit om. Nu är saken biff. Mike Pence förklarar:

“On behalf of your commander in chief, let me urge each and every one of you guardians to keep pushing,” sa Pence. “Keep pushing the vision and the mission of the United States Space Force, which is to ensure that America remains as dominant in space and from space as we are on land and sea and air.”

Mike Pence påpekar att myndigheten Air Force Space Command använt begreppet väktare ända sedan 1983 då de första ryktena uppstod om ett operativt, superavancerat och lika superhemligt militärt rymdprogram som enligt insiders redan då hade extremt avancerad rymdfartsteknologi, men det är en annan historia.

Läs mer på Spaceforce.mil: Space Force Guardians recognized for superior performance

“The opportunity to name a force is a momentous responsibility. Guardians is a name with a long history in space operations, tracing back to the original command motto of Air Force Space Command in 1983, “Guardians of the High Frontier.’”

Air Force Space Command var ett av det amerikanska flygvapnets huvudkommandon mellan 1982 och 2019, då det blev en del av USA:s rymdstyrka, US Space Force. Dess uppdrag var att upprätthålla krigsförband som använder sig av rymdteknik för militära ändamål, enligt bland annat Wikipedia.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq