Rensa partiet Åkesson – Fängelsedömda i SD upp 500 procent – Sköt två personer med hagelgevär

publicerad 22 januari 2021
- av Anders Gustafsson
Jimmie Åkessons tal till nationen 26 mars 2020
Jimmie Åkessons tal till nationen 26 mars 2020
Jimmie Åkessons tal till nationen 26 mars 2020. Foto: Sverigedemokraterna

GRANSKNING. NewsVoice presenterade den 30 december, 2020 en lista över de Sverigedemokrater (SD) på valsedlarna 2018 som begått grov brottslighet tidigare i livet och därmed suttit i fängelse. Vi har nu genomfört samma studie för valet 2014 och kan visa att SD har blivit försumliga gällande bakgrundskontroller på företrädare.

I studien avseende 2018 fanns 25 personer som hade suttit i fängelse, men nu visar det sig att endast två personer hade gjort det under 2014. Vid valet 2014 hade SD 2.070 olika personer på sina valsedlar. Av dessa satt två personer i fängelse någon gång från 2004 och framåt. Detta ger cirka 10 fängelsedömda per 10.000.

Fram till 2018 expanderade SD kraftigt och nådde hela 4.398 personer som ställde upp i de olika valen. Samtidigt hade 25 av dessa suttit i fängelse. Detta betyder att 57 på 10.000 har begått grov brottslighet.


Det visar sig överlag att SD har expanderat kraftigast av alla partier mellan åren 2014 och 2018 i antal kandidater, men samtidigt har partiet gått från att ha minst kriminella på valsedlarna till att nu ha flest av alla riksdagspartier.


Sköt två personer med hagelgevär

De två som var dömda under 2014 var endast Daniel Persson i Bollebygd och Mikael Svensson i Sävsjö. Trots att Persson tidigare begått grov brottslighet avancerade han upp till andra plats inför valet 2018 där riksdagsledamoten Caroline Nordengrip är etta på samma lista.

Daniel Persson SD
Bild: Brottsdömda Daniel Persson (SD) har suttit i fängelse och är nu nummer två på listan i Bollebygd. Detta trots att han suttit i fängelse under tre månader. Pressbilder från SD.se. Kollage: NewsVoice.

Persson är dömd för tre fall av grovt rattfylleri, men även snatteri, stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel, brott mot knivlagen med mera. Svensson har mellan åren bibehållit sin position på valsedeln trots att han enligt en dom har skjutit två personer med ett hagelgevär. SD Sävsjö meddelar nu dock att han sitter som "politisk vilde" i kommunfullmäktige.

En förklaring till den stora skillnaden kan vara att Mattias Karlsson sedan runt 2014 har valt att samarbeta med Stiftelsen Expo för att genomföra utrensningar i partiet. Detta samtidigt som han ignorerat fria journalister via en bojkott och inte utfört riktiga bakgrundskontroller.

Att partiet under samma tid gått från att vara det minst kriminella till det mest kriminella passar givetvis vänsterpressens uthängningsmaskiner inför valen. Trots detta försvarar Karlsson sitt samarbete med en organisation som är direkt knuten till de våldsbejakande delarna av vänstern.

Text: Anders Gustafsson