Conny Andersson: Därför hoppar poliser av sitt yrke – Cheferna relativt ointresserade av att gripa kriminella

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 januari 2021
- NewsVoice redaktion
Fd polisen Conny Andersson, 31 okt 2020. Foto: NewsVoice
Fd polisen Conny Andersson, 31 okt 2020. Foto: NewsVoice
Fd polisen Conny Andersson, 31 okt 2020. Foto: NewsVoice

SVERIGE. Poliser Sverige överger sitt yrke. En fjärdedel av platserna vid landets polisutbildningar stod tomma hösten 2020. Enligt Rekryteringsmyndigheten finns inte tillräckligt många sökande som når upp till polisens kravprofil. Det skriver SR i slutet av december. NewsVoice frågar fd polisen Conny Andersson varför så många hoppar av. 

Samhällsnytt rapporterade i förra veckan att en fjärdedel av platserna vid polisutbildningarna runt om i landet stod tomma vid senaste intagningen. Sökande når inte längre upp till kraven som ställs trots att dessa sänkts. I slutet av januari 2020 skriver Samhällsnytt att över 2000 poliser de senaste 5 åren har sagt upp sig och bytt till en annan karriär. Enbart 2019 valde 400 poliser att lämna polisyrket i förtid och trenden fortsätter.

Statistik från Totalförsvarets rekryteringsmyndighet (TRM) visar att andelen tomma platser vid polisutbildningen är rekordmånga.

Fox News skriver att polisen i Portland, som ett exempel från USA, visar att polisen hoppar av sina tjänster även där i en omfattning som aldrig tidigare skådats. Man anklagar kampanjer som “Defund Police” som en orsak.

“This is unprecedented,” Frome told the Tribune. “We really have not seen this many people leaving at this stage in their career… They’re leaving because they just don’t enjoy working here anymore.” – Fox News

Fd polisen Conny Andersson förklarar

NewsVoice kontaktade den tidigare polisen Conny Andersson, som arbetat som polis i 20 år, varför han tror att poliser hoppar av för att byta yrke. Andersson säger att polismannens motivation att utföra sitt uppdrag bygger på att det måste kännas moraliskt och meningsfullt. Detta skjuts i sank av cheferna.

Han berättar om ett exempel på hur han själv drabbades av sin chefs ovilja att gripa kriminella. Istället fick de kriminella beskydd av polisen medan hans intention att göra gripanden ifrågasattes av hans chef.

Till NewsVoice skriver han:

“Intresset för polisen i stora drag handlar om MORALFÖRFALL. Du kan inte jobba med ett så tungt och krävande svårt yrke med betungande ansvarsfyllda beslut om du inte känner att du har moraliskt stöd i dig själv, från organisationen och folket.

 

Polisens uppgift är att upprätthålla lag, dvs moraliskt grundade regler och beslut. När polisen och andra tappar förtroendet, faller hela strukturen för polisen.

 

Moralförfallet handlar om att allt fler människor som kan söka sig till svensk polis, tror inte längre på verksamheten. Detsamma i USA, poliserna känner meningslösheten och det ligger inte i proportion till riskerna och lönen.”

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Polisen
 • Släpp fångarna lås(s)det är vår. Tror det var Hasse och Tage som sjöng det.
  Börja skriv om idiotiska lagar från 60 70-talet

 • Den ena ytterligheten ger plats för den andra.

  Likt en berusad man som går fram i gränden raglar från den ena sidan till den andra kommer den ökande rättslösheten att nå väggen och inta en ny riktning mot hård polisstat.

  Det är precis det som är syftet enligt Juri Bezmenov

  Anarkin banar vägen för diktaturen.

  Ordo Ad Chao.

 • Varför ligga på span under flera timmar eller kanske flera dagar för att gripa någon som åklagaren sedan säger… släpp. Hur motiverande tror ni att det känns? En annan viktig punkt.. har de ens rätten att försvara sig längre?

 • När arbetsunderlaget på grund av massiva pallitativa insatser riktade mot arbetsobjekten för snabbutbildade manliga undersköterskor med migrationsbakgrund nu drastiskt har sjunkit kan det kanske vara dags med en ny snabbutbildning för att värna om rikets säkerhet.

 • Vilka poliser är det som hoppar av? Är det dom i fronttjänst, så verkar det tydligen vara, är det extra allvarligt.
  Hur går det för de kvinnliga poliserna?

 • “Därför hoppar poliser av sitt yrke – Cheferna relativt ointresserade av att gripa kriminella”?
  Kanske rätt.
  Däremot skulle jag aldrig drömma om att bli polis när jag vet att det huvudsakliga SOCIALISTISKA uppdraget är att terrorisera “SVENSKA FOLKET”!!!
  Har socialisterna redan glömt ÅDALEN?
  Invasionsarmén av obeväpnade invandrare går dessutom fria, “The Untouchables”

  • Naturligtvis upplever alla hederliga poliser att deras jobb inte handlar om att trakassera vanligt hederligt folk och när de uppmanas att trakassera folket hoppar många av. Frågan är vilka poliser som stannar kvar. Stannar de som trivs med det? Ja, troligen. På det viset utvecklas Sverige mot att bli en polisstat.

 • Det är väl som det mesta på dagens arbetsmarknad, alla vill göra så lite som möjligt till högsta möjliga inkomst !!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *