Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Pontus Böckman är Årets Förvillare 2020 – Bristande kunskaper

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 januari 2021
- NewsVoice redaktion
Pontus Böckman Årets Förvillare

Pontus Böckman är riksordförande i skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF). Han tilldelas debattpriset Årets Förvillare 2020 som en replik till VoF:s utnämning idag av Linda Karlström till en utmärkelse med samma namn. Karlström har kämpat många år för att öka säkerheten med vacciner och därmed kritiserat en övertro på vacciner.

VoF motiverar utmärkelsen med att Karlström är “den mest synliga representanten för den svenska antivaccinationsrörelsen”. Föreningen med Pontus Böckman i ledningen anser vidare att antivaccinationsrörelsen sprider felaktigheter, missuppfattningar och rena lögner om vaccin, men granskningar under flera år visar att antivaccinationsrörelsen varit mycket framgångsrik i att påpeka problemen med vacciner.

Kritik mot VoF och Pontus Böckman

Pontus Böckman som är ytterst ansvarig för VoF:s utnämning är civilekonom och saknar sannolikt helt kompetens gällande risker och effektivitet med vacciner. Karlström har lagt ner 1000-tals timmar under många år för att studera vacciners innehåll, forskning kring vacciner, rapporter om biverkningar och hon har talat med de drabbade. Hennes uppgift har varit att lyfta fram det som vården, politiker och läkemedelsbolagen väljer att utelämna.

Vetenskap och Folkbildning är en förening som enligt sin egen hemsida bedriver opinionsbildning för att bekämpa “felaktiga föreställningar…”. Föreningen har en lång historia av att punktmarkera enskilda individer som föreningen ogillar. Historiskt har VoF varit en mansdominerad förening som företrädesvis hängt ut kvinnor när de genom åren utsett Årets Förvillare. Vetenskap och Folkbildning har tex under mer än 30 år arbetat för att stänga den alternativmedicinska Vidarkliniken, vilket de också lyckades med. VoF tror istället på en mer teknokratisk vård. En av föreningens veteraner Dan Larhammar har direkt koppling till läkemedelsindustrin, vilket avslöjades i en artikel i 2000-talets vetenskap.

När VoF utser Årets Förvillare kontaktas aldrig personen som de ger utmärkelsen. Vi har därför ställt frågan till Pontus Böckman om varför Karlström inte fått möjligheten att kommentera utnämningen. Vore inte det en god medieetisk gest? Vi frågade även om vilka personer i VoF:s utnämningskommitté som har medicinsk kunskap om vacciner, deras effektivitet och risker?

Pontus Böckman har ännu inte svarat NewsVoice.

Vad vill egentligen “antivaccinationsrörelsen”?

NewsVoice har samlat intryck från folkrörelsen i Sverige och utomlands. Sammanfattningsvis vill rörelsen bland annat att:

  • Läkemedelsbolagen som producerar vacciner inte ska kunna friskriva sig ansvar från vaccinationsskador genom kontrakt med regeringar.
  • Sverige bör starta en motsvarighet till den amerikanska vaccinationsdomstolen (National Vaccine Injury Compensation Program) som betalat ut miljardbelopp till vaccinationsskadade i USA. Läs mer i NewsVoice
  • Vaccinernas risker kontra fördelar ska utvärderas av personer eller grupper som arbetar helt oberoende och som baserar sina slutsatser på vetenskap och beprövad erfarenhet.
  • Vaccinernas historia kring påstådd effektivitet bör granskas.
  • Forskning bör fokusera på ta fram säkra vacciner.
  • Vaccination ska vara helt frivillig precis som all annan medicinering.
  • Förebyggande vård ska vara helt fri från ekonomiska incitament, fri från politisk pseudovetenskap och helt fri från social utpressning av myndigheter, vård och regeringar.

Linda Karlströms arbete handlar om dessa målsättningar, men när Vetenskap och Folkbildning delar ut sitt pris Årets Förvillare handlar det om att förleda allmänheten till uppfattningen att vaccinskeptiker inte är trovärdiga istället för att lyssna på deras sakliga argument.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq