Vindkraftberoende Texas strömlöst efter snöstorm

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 februari 2021
- NewsVoice redaktion
Elbrist i Texas 15 feb 2021. Bild: PowerOutage.us
Elbrist i Texas 15 feb 2021. Bild: PowerOutage.us
Elbrist i Texas 15 feb 2021. Bild: PowerOutage.us

VINDKRAFT. Cirka hälften av Texas vindkraftproduktionskapacitet har slutat fungera efter att snö och is stoppat produktionen i en historisk vinterstorm. Texas har placerat ut tusentals statliga soldater för katastrofhjälp efter att vinterstormen renderat över 4 miljoner människor utan el eller värme, enligt RT.

Chefen för systemoperationer Dan Woodfin på den myndighet (Electric Reliability Council of Texas) som driver Texas elnät och hanterar den avreglerade energimarknaden för 75% av staten säger till Fox News:

“Det här är en unik vinterstorm som är mer utbredd med mycket fukt i västra Texas, där det många gånger inte är mycket fukt”.

Enligt Energy Information Administration bidrar förnybar energi till nästan 2% av den el som genereras i Texas. Staten producerar nästan tre tiondelar av USA:s totala produktion.

ERCOT meddelar att det mycket kalla vädret har orsakat ett onormalt stort uttag av el från elnätet. Det dåliga vädret är ovanligt för större delen av Texas, har tömt statens elnät.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: vindkraft