Twitter raderar tweets kritiska till coronavaccin – Efter 5 varningar stängs kontot

publicerad 5 mars 2021
- Sanja Juric
Twitter. Foto: Alexander Shatov. Licens: Unsplash. Montage Sanja R. Juric

MEDIA. Användare flyr från de sociala plattformar som tycks ha startat ett krig mot det fria ordet. Twitter raderar nu tweets och varnar alla som lägger upp coronavaccinkritik om den ej medicinska kunniga Twitter-administrationen anser att det rör sig om felaktig information om vaccinerna.

Twitter har bestämt sig för att ytterligare riskera företagets affärside trots att miljontals följare lämnade plattformen i början av året. Mer än 8,400 vaccinkritiska tweets har senaste dagarna raderats och 11,5 miljoner konton har utsatts för sanktioner. För de som väljer att lägga upp tweets som Twitter anser faller inom ramen för ”vilseledande information” kommer att bli avstängda, efter ett antal varningar. 

”Twitter’s stock price tumbled as much as 12% on Monday, erasing $5 billion from its market capitalization.” … ”The tumble followed the social-media group’s permanent suspension of President Donald Trump’s account on Friday.” – Busines Insider, 11 januari 2021

Till att börja med kommer urvalet av ”kränkande innehåll” att ske manuellt för att sedan ersättas av automatiserade system. Vid första övertrampet kommer användaren att varnas. Den andra varningen kommer att leda till att kontot stängs av i 12-timmar och ytterligare 12-timmar vid den tredje. Kontot kommer sedan att låsas under sju dagar. Ifall användaren väljer att skriva det Twitter anser är olämpligt en femte gång, kommer dennes konto att stängas ner permanent.

Vi tror att systemet kommer att hjälpa till att utbilda allmänheten om vår politik och ytterligare minska spridningen av potentiellt skadlig och vilseledande information på Twitter, särskilt vid upprepade måttliga och allvarliga överträdelser av våra regler,” sa företaget.

Text: Sanja R. Juric

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: twitter