Allergier – allt du behöver veta

8
969
Allergi, snuva, influensa. Foto: Brittany Colette. Licens: Unsplash,com
Allergier. Foto: Brittany Colette. Licens: Unsplash,com

Minst 30 procent av befolkningen har någon form av allergi. Det motsvarar tre miljoner svenskar! Och antalet som drabbas ökar hela tiden. Vilka allergier finns det? Och vad kan du göra för att må bättre?

Text i samarbete med Holistic.se

Leif Östberg arbetar som senior adwisor på Holistic och är en återkommande gäst podden. Programledare Petra Månström är journalist och driver även Maratonpodden.

Varför ökar allergier i Sverige?

Leif berättar om studier på barnallergier som professor Bengt Björkstén från Karolinska institutet gjorde i Baltikum på 90-talet. Forskarna trodde att den stora användningen av kol skulle ge barnen i Baltikum mer allergier, men de visade sig ha färre problem än svenska barn.

Förklaringen kallas hygienhypotesen. Vi lever så rent och sterilt att vårt immunsystem har lättare att överreagera. Det är en förklaring till varför allergier ökar i Sverige. En annan förklaring är det ökande användandet av kemikalier.

Jordbruk med spannmål. Foto: Raphael Rychetsky. Licens: Unsplash.com
Jordbruk med spannmål. Foto: Raphael Rychetsky. Licens: Unsplash.com

Vi kan också misstänka den ökade användningen av spannmål, där bland annat konsumtionen av gluten ökar kraftigt. En positiv nyhet för Sverige är att vi är försiktiga med att skriva ut antibiotika, som kan rubba tarmfloran. På samma sätt har barn som växt upp med husdjur ett bättre skydd mot allergier.

Svårt att hitta dolda allergier

Allergi orsakas av att kroppens immunsystem reagerar på ämnen som normalt tolereras. Ibland får man en snabb, till och med akut reaktion. Då är det enkelt att se vad man är allergisk emot.

Det finns även en dold eller fördröjd allergi, där reaktionen kommer ett par dagar efter exponeringen, vilket kan göra det svårare att härleda orsaken. Denna typ av allergi är ofta kopplad till vad vi äter.

Det finns tester du kan göra hos terapeuter eller privatpraktiserande läkare för att identifiera diffusa symtom (IgG-antikroppstest). Behandlingen kan sedan bestå av en illuminations- och rotationskost med en provokationsfas, vilket beskrivs närmare i avsnittet.

Intoleranser ska inte ignoreras

Många människor är intoleranta mot vissa livsmedel, till exempel gluten i bröd och laktas i mjölk. Att ha en intolerans är inte det samma som att ha en sjukdom eller allergi, men det kan likväl vara till besvär, om man inte tar symtomen på allvar.

Intoleranser är ofta kopplade till brist på enzymer som kan bryta ner födoämnen i maten, bland annat gluten och laktas. Här kan ensymtillskott hjälpa när man t.ex. är bortbjuden och vill äta något som man vanligen inte mår bra av.

Petra undrar om man kan provocera fram en allergi genom att utesluta viss mat. Den myten slår Leif hål på. Om du utesluter mat som du egentligen inte tål och sedan introducerar den igen, kan reaktionen bli kraftigare än om du mår halvdåligt hela tiden.

Tarmfloran är viktig mot allergier

Hela 70–80 procent av vårt immunsystem är kopplat till mag-tarm-systemet, och tarmfloran påverkar vår känslighet mot allergier något enormt.

Forskningen på detta område växer snabbt, och en av de saker som det forskas på är avföringstransplantioner, som kan hjälpa människor att få en frisk tarmflora.

En annan sak som Leif utvecklar i podden är problemen med läckande tarm. Han nämner bland annat hur alkohol och vissa antiinflammatoriska läkemedel kan vara aggressiva mot slemhinnan i mage och tarm.

Vi avslutar med pollen

Podden avslutas med ett fördjupande avsnitt kring pollen. Vad ger upphov till pollenallergi, vilka symtom ser vi – och vilka tips har Leif att ge? Bland annat att ta en ordentlig dusch innan läggdags och byta lakan ofta. Även husdjurens päls drar in mycket pollen, nämner Leif. Ett annat bra tips är att skölja näsan med ljummet vatten och salt när man varit ute.

Att stötta tarmen och arbeta för en frisk tarmflora är viktigt för hela din hälsa. Det hjälper dig även vid allergier.

Text i samarbete med Holistic.se | Podden “Hälsa kommer inifrån” finns där poddar finns. Du hittar en kort presentation av alla avsnitt på holistic.se/podd


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
Prenumerera
Notify of
guest
8 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
5 april 2021 kl 14:18

Det fattades ett omnämnande om att sjukvården på senare tid väl har kommit fram till att bebisar som föds med kejsarsnitt behöver penslas med vaginalbakterier för att miska sannolikheten för en del allergier.
Undrar hur den åtgärden avspeglas i allergistatistiken

per
per
Gäst
4 april 2021 kl 10:20

Det finns en del studier gjorda på ovaccinerade jämfört med vaccinerade barn och överlag är de vaccinerade betydligt sjukare, både fysiskt och mentalt. Detta gäller även allergier.

per
per
Gäst
Reply to  per
4 april 2021 kl 10:28

Jag har inte lyssnat på podden, men misstänker starkt att “allt du behöver veta” är ett minst sagt överdrivet påstående.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
3 april 2021 kl 23:43

Mitt råd:

Fasta och snart är nog allt mycket bättre – och kanske blir du kanske rentav helt frisk – om du lider av allergier!

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Hans Dahl
4 april 2021 kl 02:51

Hallå Hans!
Ditt fasteråd är inte dumt om vi godtar att allergi är lång gånget förgiftningstillstånd https://klokast.se/siem/allergi/ och mag-tarm-systemets immunförsvar avlastas med fasta. Problemet är att många går runt med amalgam och giftiga rotfyllningar som sitter förankrade och som kräver bra näring som antidot, exempelvis Selen.
https://www.tf.nu/nyhet/selen-antidot-mot-kvicksilver/

Då jag sanerade mitt halva dussin amalgamfyllningar hade jag turen att anlita en kunnig tandläkare som förberedde saneringen med rejält vitamin/mineral schema.

Vitamin C dvs Askorbinsyra ger oss tex ett helt naturligt antihistamin.
http://alternativmedicin.se/Vitaminer/Vitamin_C%7CAskorbinsyra.html

Last edited 1 år sedan by Magnus Lindgren
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Magnus Lindgren
4 april 2021 kl 09:24

Javisst, fasta renar kroppen från gifter. Därför är fasta enormt effektivt för att behandla de allra flesta kroniska sjukdomar.

Förr visste människor om det.

Fasta är också en rening för själen.

Tankarna blir klarare.

Fasta är som att sota en skorsten – det är en nödvändig återkommande reningsprocess för att undvika allvarliga problem.

Erik Forsman
Reply to  Hans Dahl
4 april 2021 kl 08:57

Folk kämpar mot allergier 
industrin med sin doktrin, med ett hånflin: 
“ta piller mot baciller”, 
vilka svin. 

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
3 april 2021 kl 18:15

Jag vill även slå ett slag för selenets roll för ett normalt immunförsvar.

Selen dämpar mastceller vid astma
https://www.tf.nu/nyhet/selen-dampar-mastceller-vid-astma/

Rollen av selen i inflammation och immunitet: från molekylära mekanismer till terapeutiska möjligheter
 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21955027/

Selen – giftet vi inte kan vara utan
https://ki.se/forskning/selen-giftet-vi-inte-kan-vara-utan

Last edited 1 år sedan by Magnus Lindgren