USA planerar att skicka 500 extra trupper till Tyskland enligt Pentagon

publicerad 13 april 2021
- Sanja Juric
Militärövning Foto: Specna Arms Licens Unsplash

WARZONE. Den amerikanska försvarsministern Lloyd Austin meddelar att USA inte kommer att dra ner på trupperna i Tyskland som tidigare president Donald Trump hade planerat, utan istället kommer att utöka med ytterligare 500 amerikanska soldater. Dessa kommer att vara permanent stationerade i staden Wiesbaden redan under hösten, berättade Austin vid en presskonferens. I Wiesbaden ligger redan en amerikansk militärbas och ett militärt flygfält.

Under sommaren 2020 bestämde den dåvarande amerikanska presidenten Donald Trump att dra tillbaka 12,000 av cirka 35,000 amerikanska soldater från Tyskland och istället flytta dessa till andra europeiska länder. Beslutet som var starkt kritiserat av tyska tjänstemän i Berlin vilka menade att detta skulle undergräva NATO, stoppades av presidenten Joe Biden i februari.

Syftet med ytterligare 500 trupper, enligt Austin är att öka närvaron, förhindra konflikter och om det behövs ”slåss och vinna”. Det ökade antalet trupper kommer att öka kapaciteten för rymd-, cyber- och elektronisk krigföring samt förbättra förmågan att “öka styrkorna med ett ögonblicks varsel för att försvara våra allierade.”

Enligt den tyska försvarsministern Kramp-Karrenbauer är ytterligare styrkor en “stark solidaritetssignal” mellan Berlin och Washington.

“Detta är en mycket stark signal om vårt partnerskap och vänskap,” sa Kramp-Karrenbauer och berömde Bidens beslut att inte genomföra nedskärningar. ”Så ska det vara bland goda vänner och partners – du ger ditt ord och håller fast vid det”, sa hon.

Den tyska försvarsministern berättade vidare att tyska myndigheter kommer att göra sitt bästa för att bistå amerikanska trupper och berömde Austin för sitt initiativ.

Beslutet om nedskärningar hade inte hunnit träda i kraft innan Biden stoppade beslutet under februari. Planerna att öka USA:s truppnärvaro i Tyskland kommer enligt American Military News, bara några veckor efter att US European Command (EUCOM) höjde sin bevakningsnivå i Europa.

Ukraina igen…

General Tod D. Wolters, NATO:s högsta allierade befälhavare i Europa, höjde bevakningen till “potentiell överhängande kris”. Beslutet följde efter de senaste striderna i Donetsk-regionen. Samtidigt som varningen från EUCOM kom efter Rysslands militära övningar vid gränsen till Ukraina.

Läs mer: NATO:s psykologiska krig mot Putin – “Inga samtal får föras med den som är tänkt att likvideras”

Båda försvarsministrarna träffades under tisdagen för att diskutera USA:s tillbakadragande från Afghanistan. Enligt Washington Post kommer USA att missa tidsfristen den första maj då amerikanska trupper skulle dras tillbaka från landet. Istället väntas Joe Biden tillkännage att det kommer att ske på 20-årsdagen av 11 september terrorattacken, som ledde USA till invasion av Afghanistan och det globala kriget mot terror, skriver American Military News

Text: Sanja R. Juric

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: NATO
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *