Regeringens 5-stegsplan för avveckling av coronarestriktionerna – Coronakrisen 2020-2021 går mot sitt slut?

publicerad 27 maj 2021
- av Torbjörn Sassersson red.
Johan Carlson, 27 maj 2021. Foto: SVT Play
Johan Carlson kommenterar avveckling av coronarestriktioner, 27 maj 2021. Foto: SVT Play
Johan Carlson, 27 maj 2021. Foto: SVT Play

CORONAKRISEN. Smittspridningen och antalet covidpatienter i vården minskar nu kraftigt, skriver Regeringen i ett pressmeddelande. Man uppger att vaccinationskampanjen i Sverige lett till att allt fler skyddas från Covid-19. Vid en pressträff idag presenterade Regeringen en plan bestående av fem steg för avveckling av coronarestriktionerna.

Text: NewsVoice

Steg 1 inleds den 1:a juni. Steg 5, innebär att restriktioner och rekommendationer som införts med anledning av covid-19 i princip upphör helt. Folkhälsomyndigheten utgår från 3 nivåer inför en fortsatt anpassning och avveckling av covidrestriktionerna. Varje steg i Regeringens plan beror på vilka bedömningar som görs inför varje nästkommande steg.

Avveckling av coronarestriktioner

Steg 1 (1 juni)

 • "Nya deltagartak för verksamheter såsom allmänna sammankomster och offentliga tillställningar." ...
 • "Tivolin kommer regleras som nöjesparker och liknande anläggningar, och marknader kommer regleras som handelsplatser.
 • "Serveringsställens öppettider förlängs till klockan 22.30."
 • "När det gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer mindre läger och cuper inte längre att avrådas för barn och unga."
 • "Matcher och tävlingar även för vuxna tillåts utomhus."

Steg 2 (1 juli)

 • "Höjda deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt höjda deltagartak för privata sammankomster."
 • "När det gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer bland annat råd till enskilda avseende idrotts- och fritidsverksamhet att tas bort i sin helhet."
 • "Serveringsställenas öppettider förlängs ytterligare, och regleringen på serveringsställen utomhus rörande maxantal per sällskap samt avstånd mellan sällskap tas bort."
 • "Rådet om att endast umgås med den närmsta kretsen tas bort, men det är fortsatt bättre att ses utomhus."

"Råd till föreningar om att ställa in, skjuta upp eller genomföra möten, stämmor med mera på distans lättas upp på så sätt att dessa kan ske."

Steg 3 (15 juli)

 • "Begränsningarna i långväga kollektivtrafik och regleringar som begränsar kvadratmeter per person i inom- och utomhusmiljöer tas bort."

Steg 4 (september)

 • "Deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort."
 • "Restriktionerna för restaurangnäringen lättas också, bland annat avseende storlek på sällskap."

Steg 5 (hösten 2021)

 • "Kvarvarande restriktioner lyfts. Detta handlar bland annat om trängselregler som gäller för handelsplatser samt kultur- och fritidsverksamhet."

NewsVoice kommenterar

Regeringen uppger att den ska återkomma om vaccinationsintyg ska krävas för medborgare som vill delta på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Det är nu som Regeringen ställs på prov och allmänheten får veta om coronakrisen politiskt kommer att utnyttjas fullt ut av Regeringen för att stoppa till exempel de röster som motsätter sig den vaccin- och coronarepression som hittills följt läkemedelsindustrins och tillhörande lobbyisters manus.

"Intygen skulle kunna användas för att möjliggöra större evenemang som annars inte hade kunnat genomföras på grund av det epidemiologiska läget."

"Regeringen kan vid ett förändrat eller försämrat epidemiologiskt läge behöva ändra planen för anpassningar av restriktionerna."

Per Bolund som är vice statsminister sa under presskonferensen:

"Vi kommer också behöva anpassa våra samhällen för att ha skyddsvallar mot nästa kris".

Nästa kris?

Johan Carlson som är generaldirektör på Folkhälsomyndigheten uppger en kraftigt minskad smittspridning på 30-40% senaste veckan. Han anser att det är vaccinernas förtjänst, men frågan är hur en normalt minskad förkylningssäsong ser ut under en vanlig majmånad, då våren kommer tillbaka med sitt ljus och utomhusaktiviteter.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Regeringens pressmeddelande | Se pressträffen på SVT Play