Filip Sjöström och Max Winter replikerar Folkets Radio: “Döm oss utifrån våra handlingar och resultat”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 maj 2021
- NewsVoice redaktion
Filip Sjöström (foto: NewsVoice) och Max Winter (privat foto)

SVERIGE. Efter att Per Shapiro på Folkets Radio publicerat inslaget “Coronaprotesternas märkliga självmål” om hur några framträdande starka män ledde förstamajtåget bad NewsVoice om kommentarer från ledargestalterna Filip Sjöström, Max Winter och Samuel Andreasson.

Bakgrunden är en debatt i sociala medier där många inom den nya gräsrotsrörelsen irriterats av inslaget i Folkets Radio. Per Shapiro som producerade inslaget skriver att manifestationen första maj för sanning och frihet mot inskränkningar i mänskliga friheter i coronans namn, innehöll en del frågetecken.

Per Shapiro. Pressfoto
Per Shapiro. Pressfoto: Eva Wernlid

“Det är nånting som inte verkar stämma. Ledarna för den svenska Frihetsrörelsen bjuder sina massmediala belackare i på ett helt smörgåsbord av komprometterande budskap, och låter en grupp av ”starka män” i militanta T-shirts gå i täten för protesttåget” – Shapiro

Shapiro menar att ledarna för coronaprotesterna bjöd etablissemangsmedierna på alltför många angreppspunkter. Shapiro säger till NewsVoice att det blev hur lätt som helst att till exempel anklaga ledarna och demonstranterna för så kallad “högerextremism”.

Filip Sjöström, 1 maj 2021. Foto: Newsvoice.se
Filip Sjöström, 1 maj 2021. Foto: Newsvoice.se

Filip Sjöströms kommentar

“Det cirkulerar en massa rykten om Frihetsrörelsen och de människor som engagerar sig i den, vilket Per Shapiro sätter fingret på med sin granskning. Han pekar på uppenbara “självmål” från rörelsen, användande av diverse uttryck och symboler samt att många av förgrundsfigurerna är män.

Han är inte ensam med att vilja stoppa Frihetsrörelsen i ett fack – det vill alla. Dock vägrar vi kategoriskt att bli istoppade i ett fack eftersom vi representerar förnyelse. Tiden att bli stoppad i ett fack är förbi. Frihetsrörelsen gör det som krävs för att skapa förändring nu, och kan ta vilken form och färg som helst.

Vi kommer inte att fastna i debatten kring huruvida vi är det ena eller det andra. Den är orelevant. Det viktiga är att göra det som är bäst för Sverige i en tid där vi prövas på helt nya sätt. Behovet av enande är enorm och alla som inte vill att vi ska enas gör allt de kan för att splittra frihetsrörelsen i Sverige. Ju mer de försöker, desto starkare blir vi.

Döm oss inte utifrån vår form och färg, döm oss utifrån våra handlingar och de resultat vi får. På nationaldagen den 6:e juni är nästa stora sammankomst för frihet och sanning. Då behöver vi folk på gatorna som visar handlingskraft och mod, inte människor som gömmer sig bakom skärmar eller radioapparater och hakar upp sig på symboler och uttryck.”

Max Winter, privat foto
Max Winter, privat foto

Max Winters kommentar

“Jag upplever att Per i sin egen strävan efter att utge sig själv som en ”orädd och oberoende journalist”, har glömt att ta av sig sina politiskt korrekta glasögon för att kunna leva upp till den rollen han utger sig vilja uppfylla. Dessa glasögon och med dem, dess världsåskådning som är allt annat än öppen och nytänkande. Det exponeras tydligt i hans egna begränsningar och tillkortakommande i den korta men innehållsfulla P3-liknande radiodokumentär han ligger bakom på Folkets Radio med fokus på Frihetsrörelsens sammankomst den 1:a Maj.

Har tiden på Sveriges Radio satt djupare spår än vad han är medveten om? Jag vet inte. Men med det sagt så vill jag ändå tack honom till ett (förhoppningsvis) ärligt försök att vara både oberoende, nyanserad och skapa perspektiv. Dock så missar han tyvärr hela poängen.

Poängen med Frihetsrörelsens strategi att agera både under 1:a Maj och Nationaldagen (6 Juni), med respektive färger, koppling och budskap, är just det, nytänkande. Försöket att koppla ihop vårt initiativ med ”nationalsocialism” (Jacob Nordangård) är både skrattretande, men samtidigt fyndigt.

För hur ska man annars tolka något nytt än med gamla benämningar och etiketter, när man inte riktigt förstår sig på det själv? Att utgå från den gamla mallen av ”labeling” och att placera saker i fack. Kan vara ett bekvämt sätt att återkomma till, då det har varit själva fundamentet för medias och etablissemangets sätt att hantera allting nytt som försökt växa fram i Sverige under årtionden i skuggan av makthavarnas inflytande.

Ord som ”maskulinitet” och ”paradis” ger genast en negativ association för en murvel som är indoktrinerad i det nuvarande (men snart gamla?) PK-narrativ som råder i landet. För inte ska väl män få vara utge sig som män utan att det måste förknippas med våld, och inte ska dem heller få sticka ut huvudet från fårskocken och prata om att få skapa en bättre plats att leva i, för alla som vill det i framtiden. Det är väldigt osvenskt i dagens klimat och måste då innebära och tolkas som att dem har en negativ agenda. Eller är det till och med så att dem är en ”kontrollerad opposition” för att dem egentligen är så svåra att skuldbelägga? Utan att det finns några belägg, bevis eller någon egentlig tydlig koppling mer än lösa rykten som sprids på nätet.

Så är det verkligen så kan man fråga sig? Eller är det så att Frihetsrörelsen är början på slutet av det paradigm skifte, där vi nu ser det gamla systemet, med dess begränsningar, mentala spöken och rädslor, falla runt omkring oss? Att politik, religion och övriga ideologier inte lägre kommer vara aktuella i den nya värld vi är på väg in i? Endast framtiden kan utvisa detta. Men förändring står vi inför oavsett. Justera, adoptera och flexibilitet kommer att vara denna utvecklings kurvas signum.

Frågan är om alla kommer alla att hänga med i svängarna när vi står inför denna prövande med möjliggörande tid? Det får vi som sagt allt se, med förhoppningen om Folkets Radio ska kunna stå för något nytt, i begynnelsen av en ny tid.”

NewsVoice fick inte in en kommentar från Samuel Andreasson.

Per Shapiro säger till NewsVoice att han avser att komma in med en uppföljande replik.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq