Folkets Radio om utplånandet av kvinnan – Kajsa Ekis Ekman intervjuas

publicerad 6 maj 2021
- av Gästskribent
Kajsa Ekis Ekman. Pressfoto: Bokforlaget Polaris

KULTUR. Såväl myndigheter som företag och politiska partier förordar i allt högre utsträckning att vi bör undvika att använda ordet ”kvinna” då det kan ses som exkluderande. Ordet kvinna kan kringgås genom att exempelvis tala om “livmoderbärare” eller marknadsföra tamponger ”för personer som blöder”.

Text och intervju: Per Shapiro, Folkets Radio | Bild: Kajsa Ekis Ekman. Pressfoto: Bokförlaget Polaris

Bakgrunden är att det har skett en enorm förändring i synen på vad kön är för något. Från att ha setts som biologiskt har könet kommit att beskrivas som något abstrakt och frikopplat från kroppen, som det står varje människa fritt att välja.

Men vad blir konsekvenserna?

 • Ska män som säger att de är kvinnor ha tillgång till kvinnliga omklädningsrum?
 • Hur ska kvinnokampen föras utan ett gemensamt ord för kvinnors erfarenheter?
 • Varför uppmuntrar samhället unga tjejer att genomgå “könskorrigerande behandling” som leder till sterilitet?

Det är några av frågeställningarna i Kajsa Ekis Ekmans nya bok Om könets existens. Debattklimatet på området är extremt polariserat och hennes analyser har väckt mycket ont blod bland meningsmotståndarna. Programmet är en fortsättning på intervjuserien om yttrandefrihet och en allt smalare åsiktskorridor.

Text och intervju: Per Shapiro, Folkets Radio

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Vad är en “hen”?

  – Väl knappast en könsbytarvän – för annars är väl en hon som blir han eller en han som blir hon fortfarande antingen han eller hon…? 

  “Hen” – är det män som saknar “antenn” och tjejer som blivit av med sina “grejer”…?

 • Jag tänker på barn som kanske känner sig mycket äldre än de är – skulle inte de kunna erbjudas lite kostnadsfria rynk- och flintoperationer…?

  • Utmärkt idé! Och för oss som vill känna oss lite yngre , för vi måste väl i jämställdhetens namn också fritt få medvetandegöra de identitetskorrigeringar vi anser nödvändiga för att slippa känna oss missförstådda , kräver jag att det från och med nu ska anses som fullt normalt att använda napp och snuttetrasa även för vuxna.

   Och gud nåde den som dröjer kvar med blicken en mikrosekund för länge , den kommer jag att hatbrottsanmäla.

 • Skrämmande. Är det inte talande att en av feminismens huvudnummer är påståendet att partialkatet, eller den heteronormativa normen, osynliggör kvinnan; sedan går samma politiska rörelse i bräschen för att helt radera ordet ”kvinna” – Snacka om att osynliggöra! 

  • Precis som med alla andra ideologier har feminismen tagits över av extremisterna vars fokus , egentligen , aldrig ligger på att förbättra något. Extremister har en karaktär att vilja identifiera allt i konfliktförhållanden och konfrontation med den upplevda fienden , som i enlighet med deras förenklade världsbild måste bestå av en stereotyp.

   Extremfeministernas huvudsakliga fiende har omsider kommit att utkristalliseras till den vite mannen och för att vinna den “kampen” måste man försöka marginalisera och stigmatisera allt som de identifierar som “heligt” för denne stereotyp , en stereotyp de också själva skapat.

   Vad jag menar är att de utgår inte ifrån egna värderingar och resonemang för att därigenom söka förbättra förhållanden i samhället , allt görs till konflikter och “fiendens fiende är våran vän”.

   Jag kan ta ett exempel från en löpsedel (finns ingen som helst anledning att förtydliga vilken av träckblaskorna det gällde , en i mängden helt enkelt) häromdagen som visade upp fem personer med en varsin skylt som innehöll korta “hatcitat” som återgivits från sociala medier. Fyra av dessa förmenta citat riktade sig mot kvinnor , det femte mot invandrare , som för att understryka att det är VITA män som är problemet.

   Jag är mycket medveten om att feminismens födelse med stor sannolikhet organiserades som ett led i kulturmarxismens korståg , men har ändå delvis drivits av progressiva krafter , min huvudsakliga poäng är att debatten helt kapats av extremisterna.

  • Jag måste göra en liten rättelse till mitt inlägg 10.35.
   Kajsa Ekis Ekman är ju ett undantag från den för övrigt ensidiga opinionen gällande feminismen. Jag har läst henne förut och uppfattar henne som ett mycket angeläget inslag i samhällsdebatten överhuvudtaget. Dock kan jag inte påstå mig ha blykoll på henne.

 • Tack för kloka och tankeväckande “kvinnliga” åsikter Kajsa och Kerstin!
  Vi människor måste få beskriva vad vi ser och få reagera på det onormala.

  Exempel när galenskapen går för långt.

  Lärare vägrade kalla elev för “hen” – fick sparken En lärarinna i Järna vägrade att gå med på en förälders krav att kalla en elev för “hen”. Då blev hon uppsagd, rapporterar Världen Idag.

  Polisutredare hatar högern och ”ryska troll” – utsatte dissident för helvete i månader https://samnytt.se/polisutredare-hatar-hogern-och-ryska-troll-utsatte-dissident-for-helvete-i-manader/

  Undersökning: Svenskar och kineser tror att deras länder är mest demokratiska https://samnytt.se/undersokning-svenskar-och-kineser-tror-att-deras-lander-ar-mest-demokratiska/

 • Dessutom borde man inrätta en undersökning hur många kvinnor som fått covidsprutan som haft problem med menstruation eller utebliven sådan och hur många fått missfall. Det jag talar om berör kvinnor och inget annat.Om någon undrar är man liksom kvinna ett kön som differentierar sig genom biologiska fakta. Ang genterapi-passet, så är det en diskriminering och ett indirekt tvång genom att de som av medicinska skäl inte vill ta sprutan kommer att förbjudas tillgång till demokratiska rättigheter för. att man inte underordnar sig denna genterapi

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *