Forskning: inhalerade nanokroppar kan fungera mot allvarlig Covid-19

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 maj 2021
- NewsVoice redaktion
Natasha Tilston-Lunel forskar på Covid-19. Foton: Universitetet i Pittsburg och privat foto
Natasha Tilston-Lunel forskar på Covid-19. Foton: Universitetet i Pittsburg och privat foto
Natasha Tilston-Lunel (medförfattare) forskar på Covid-19. Foton: Universitetet i Pittsburg och privat foto

MEDICINSK FORSKNING. Inandningsbara nanokroppar riktade mot spikproteinet i SARS-CoV-2 coronavirus kan förebygga och behandla allvarlig Covid-19 i hamstrar, enligt studier vid University of Pittsburgh. Det skriver Science Advances.

Enligt den vetenskapliga rapporten är det angeläget att globalt utveckla effektiva och billiga terapeutiska ingrepp för Covid-19. Forskare vid universitetet i Pittburg säger att de lyckats utveckla stabila och ultrapotenta inhalerbara PiN-21-nanokroppar som har gynnsam effekt på luftvägar och lungor hos sjuka hamstrar. Djuren fick inhalera nanokropparna som aerosoler.

“We are very excited and encouraged by our data suggesting that PiN-21 can be highly protective against severe disease and can potentially prevent human-to-human viral transmission”, sa medförfattaren Yi Shi.

Relaterat: Ny forskning: Covid-19 är en blodkärlssjukdom

Forskarna tror att de kan utveckla en medicin eftersom medlet har stabila egenskaper och att produktion bör vara kostnadseffektiv.

Text: NewsVoice

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq