Storbritannien inför vaccinpass för resor till godkända länder

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 6 maj 2021
- NewsVoice redaktion
Grant Shapps (Secretary of State for Transport). Foto: Members.parliament.uk
Grant Shapps (Secretary of State for Transport). Foto: Members.parliament.uk
Grant Shapps (Secretary of State for Transport). Foto: Members.parliament.uk

VACCIN & RESOR. Britter kommer att få veta inom några veckor till vilka karantänsfria länder de kan resa i sommar. Landets transportmyndighet bekräftar att en app från hälsomyndigheten NHS ska användas som vaccinpass för resor utomlands. Transportsekreteraren Grant Shapps hoppas att alla ska bli vana vid att testas regelbundet.

Enligt premiärminister Boris Johnsons plan för att upphäva covidrestriktioner och lockdown får internationella resor inte genomföras förrän tidigast den 17:e maj bortsett från vissa undantag, och semester räknas inte som ett undantag.

Brittiska ministrar planerar för ett “trafikljussystem” som ska användas i sommar för att kategorisera olika destinationer. Det betyder att vissa länder ska införas på en grön lista för slutdestinationer som innebär att britterna inte behöver sitta i karantän vid hemkomst, skriver Sky News. Resande måste dock ändå genomgå ett covidtest vid både ut- och inresa till Storbritannien.

Transportsekreteraren Grant Shapps säger till Sky News att han arbetar internationellt med partners över hela världen för att se till att systemet erkänns i världen. En covid-app används redan i Storbritannien för medborgare så att dessa kan “checka in” på tex pubar och restauranger. Shapps säger att han väntar på data från regeringens Joint Biosecurity Center innan han kan uppge vilka länder som skulle anses “gröna”, “gula” eller “röda” i “trafikljussystemet”.

En NHS-app kommer att krävas av britter. Appen visar om de har fått ett covidvaccin eller testats negativt för viruset innan de reser utomlands.

Shapps hoppas att alla medborgare ska bli vana vid att testas regelbundet. Landet tillhandahåller redan covidtestning upp till två gånger i veckan för alla.

Grant Shapps varnar för att det finns ett behov av att vara “mycket försiktig” när det gäller att låta britter fritt resa utomlands igen:

“Så vi måste se till att vi gör detta mycket, mycket noggrant – vi vill inte överge lockdown vi vill inte överge vår anmärkningsvärda utbyggnad i detta vaccinationsland.”

Portugals ambassadör i Storbritannien, Manuel Lobo Antunes, säger till Sky News att han är hoppfull att brittiska semesterfirare kan få resa till Portugal i mitten av maj.

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Fantastisk att ej ens få äta Torbjörn! (diabetiker kan snabbt bli medvetslösa)
   Ett “Vaccinkrav” framtvingar ju dessutom även annan vaccinrelaterad livsfara.

   Molekylärbiolog: “Massvaccinationerna måste avbrytas nu”

   I en offentlig kommentar vädjar nu molekylärbiologen och toxikologen Janci Chunn Lindsay den amerikanska folkhälsomyndigheten att omedelbart stoppa produktionen och distributionen av covidvaccin. Detta eftersom hon menar att de kontroversiella injektionerna kan leda till infertilitet, blodproppar och ett immunförsvar som dessutom inte kan hantera viruset.

   https://nyadagbladet.se/halsa/molekylarbiolog-massvaccinationerna-maste-avbrytas-nu/

  • Fantastisk att ej ens få äta Torbjörn! (diabetiker kan snabbt bli medvetslösa)
   Ett “Vaccinkrav” framtvingar ju dessutom även annan vaccinrelaterad livsfara.

   Molekylärbiolog: “Massvaccinationerna måste avbrytas nu”

   I en offentlig kommentar vädjar nu molekylärbiologen och toxikologen Janci Chunn Lindsay den amerikanska folkhälsomyndigheten att omedelbart stoppa produktionen och distributionen av covidvaccin. Detta eftersom hon menar att de kontroversiella injektionerna kan leda till infertilitet, blodproppar och ett immunförsvar som dessutom inte kan hantera viruset.

   https://nyadagbladet.se/halsa/molekylarbiolog-massvaccinationerna-maste-avbrytas-nu/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *