Bekräftat: Sveriges radio är infiltrerat – SR-chefen Cilla Benkö blundar

4
SR-chefen Cilla Benkö. Pressfoto: Mattias Ahlm
SR-chefen Cilla Benkö. Pressfoto: Mattias Ahlm

MEDIA. “Javisst, konstigt vore det annars”. Så svarar en person inom en svensk säkerhetsmyndighet på frågan om hen tror att Sveriges radio är infiltrerat. 

Det var under hösten 2020 som säkerhetspolisen, SÄPO, informerade Sveriges radios säkerhetschef Marcus Qvennerstedt om att en reporter på SR:s nyhetsredaktion, ”ekot”, hade ett förhållande med Raad al-Duhan som utgör ett hot mot landets säkerhet. Säkerhetschefen Qvennerstedt informerade omedelbart Sveriges radios verkställande direktör Cilla Benkö.

Text: Lars-Kristian Bergh | Artikeln har tidigare publicerats på Berghs Blogg

SR-chefen Cilla Benkö kallade till sig eko-chefen och de insåg att det var dynamit de hade i knäet och att den kvinnliga reportern måste lämna jobbet omedelbart. Reportern fick ett ultimatum: Avstängning och varsel om uppsägning eller att frivilligt säga upp sig med omedelbar verkan och få sex månadslöner.

Cilla Benkö ute och cyklar

Antingen blåljuger SR-chefen medvetet eller så är hon ofattbart okunnig och naiv. När DN:s chefredaktör Peter Wolodarski berättar i en krönika att Sveriges radio har medarbetare som har ett organiserat kontaktsamarbete med SÄPO så tillbakavisar Cilla Benkö det som osanning. Tillhör det inte normal allmänbildning att förstå och kunna begripa att säkerhetspolisen har kontaktpersoner inom alla säkerhetsvitala organisationer? Självklart har SÄPO det. Vore nog ett solklart tjänstefel av SÄPO att inte ha det.

Relaterat: MSB: Mediernas beredskapsråd

Det var sajten Doku.nu som avslöjade skandalen. Sveriges radio avslöjades med brallorna nere. En av Sveriges största nyhetsredaktioner, finansierat av skattebetalarna, med hög svansföring mörkade vad som hänt och larvar sig nu med att försvara sig med att det var ”ett personalärende”. Om en ingenjör på kärnkraftsverket Forsmark gör ett misstag så radioaktiv ånga släpps ut så skulle det alltså vara okey att mörka händelsen med att hänvisa till att det är ett personalärende? Javisst, det är en himmelsvid skillnad men parallellen finns där.

SR-chefen Cilla Benkö verkar vara helt ute i rymden även när hon bemötte kravet på en extern utredning om omständigheterna kring nyhetsreportern som rapporterade vinklat om islamisten Raad al-Duhan. En sådan utredning skulle bryta mot två av våra grundlagar, hävdade hon. Vad är detta för struntprat? Cilla Benkö dumförklarar majoriteten av befolkningen med det påståendet.

Tryckfrihetsförordningen, TF, som trots namnet är en grundlag, skyddar journalisternas anonyma källor men har ingen bäring på medieföretagets organisation eller chefernas beslut i andra avseenden. YGL, yttrandefrihetsgrundlagen har ingen knytning alls till saken. Något som även juridikprofessorn Mårten Schultz har slagit fast.

Relaterat: Cilla Benkö: Därför måste fria medier försvaras av oss alla

Sovande agenter

Berghs Bloggs källa inom en svensk säkerhetsmyndighet säger att alla säkerhetsvitala företag och organisationer är givna mål för utländska stater som vill infiltrera av både kortsiktiga och långsiktiga skäl. Detta är inget nytt och det är säkerhetspolisens uppgift att kontinuerligt hålla kontakt med dessa företag och både utbilda och informera i syfte att stoppa och upptäcka risker och riskpersoner.

Vår källa säger att Sveriges radio har så kallade sovande agenter anställda. Det betyder att en del av dessa är kända men alla är inte det. Och hur många de är vet man inte heller. På SVT, Sveriges television, råder samma förhållande. ”Sleeping agents” kallas dem som till vardags arbetar på samma sätt som arbetskamraterna och inte på minsta sätt agerar för att väcka uppmärksamhet som något annat än vad de är anställda som. Men deras verkliga uppdragsgivare, Ryssland, Kina eller t ex Iran, kan när som helst aktivera dem till åtgärder.

Under den passiva perioden kan uppdragsgivaren ge den sovande agenten enkla uppdrag som att kartlägga till synes oskyldiga förhållanden. Hur ser lokalerna ut? Var finns de olika verksamheterna? Var finns tekniken? Vad är reservplatsen för sändning i händelse av krigsläge?

Berghs Blogg har ställt frågor till Marcus Qvennerstedt och Cilla Benkö. Båda vägrar svara.

Text: Lars-Kristian Bergh

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Per Johansson
Per Johansson
Gäst
21 maj 2021 kl 17:26

Varför står det “på frågan om hen tror att“…?

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
Reply to  Per Johansson
24 maj 2021 kl 07:00

Det är PK-pandemin som sprider sig.

Ulf ClaréusD
19 maj 2021 kl 09:28

Man måste vara både blind och döv om man inte under lång tid har förundrats över hur skattefinansierade SR och SVT bedriver en medveten rasistisk personalpolitik genom att byta ut svenskar mot utländska personer. Det är en klart medveten insats i det som internationellt betecknas som White Genocide, d v s den vite kristne européen skall trängas undan med alla till buds stående medel. Aktuella missfostret “Mello”, är ett nu sedan decennier använt instrument i denna “kulturkamp”. Blonda blåögda etniska svenskar måste tydligen alltid kompenseras med utomeuropéer så att dom synes vara en minoritet.

Tidigare var rikssvenska ett krav för att komma till tals i etern. Så icke längre.
Även inom reklamvärlden gäller samma sak. I statliga sexualupplysnings-kampanjer synes det alltid vara ett krav att “den vackra nordiska kvinnan” intimt har en neger som partner, etc. För att nu inte tala om svensk film, som dräller av folk från MENA. Annars blir det tydligen inte några pengar från Statens Filminstitut!
Att SR och SVT har ett enormt överskott på judiska personer är ett sedan länge välkänt fenomen. I detta avseende diskuterar man aldrig proportioner, vilket ju alltid sker i sammanhang, som har att göra med genussammansättning i styrelser eller liknande.

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Ulf Claréus
24 maj 2021 kl 06:11

Träffande beskrivning Ulf!

Ironiskt att Greta möter frispråkighet i Kina, (trots att vi avstod Kinahatt på rispuffar)

https://www.friatider.se/kina-greta-ar-en-tjockis