Bekräftat: Sveriges radio är infiltrerat – SR-chefen Cilla Benkö blundar

publicerad 18 maj 2021
- av Extern resurs
SR-chefen Cilla Benkö. Pressfoto: Mattias Ahlm
SR-chefen Cilla Benkö. Pressfoto: Mattias Ahlm
SR-chefen Cilla Benkö. Pressfoto: Mattias Ahlm

MEDIA. “Javisst, konstigt vore det annars”. Så svarar en person inom en svensk säkerhetsmyndighet på frågan om hen tror att Sveriges radio är infiltrerat. 

Det var under hösten 2020 som säkerhetspolisen, SÄPO, informerade Sveriges radios säkerhetschef Marcus Qvennerstedt om att en reporter på SR:s nyhetsredaktion, ”ekot”, hade ett förhållande med Raad al-Duhan som utgör ett hot mot landets säkerhet. Säkerhetschefen Qvennerstedt informerade omedelbart Sveriges radios verkställande direktör Cilla Benkö.

Text: Lars-Kristian Bergh | Artikeln har tidigare publicerats på Berghs Blogg

SR-chefen Cilla Benkö kallade till sig eko-chefen och de insåg att det var dynamit de hade i knäet och att den kvinnliga reportern måste lämna jobbet omedelbart. Reportern fick ett ultimatum: Avstängning och varsel om uppsägning eller att frivilligt säga upp sig med omedelbar verkan och få sex månadslöner.

Cilla Benkö ute och cyklar

Antingen blåljuger SR-chefen medvetet eller så är hon ofattbart okunnig och naiv. När DN:s chefredaktör Peter Wolodarski berättar i en krönika att Sveriges radio har medarbetare som har ett organiserat kontaktsamarbete med SÄPO så tillbakavisar Cilla Benkö det som osanning. Tillhör det inte normal allmänbildning att förstå och kunna begripa att säkerhetspolisen har kontaktpersoner inom alla säkerhetsvitala organisationer? Självklart har SÄPO det. Vore nog ett solklart tjänstefel av SÄPO att inte ha det.

Relaterat: MSB: Mediernas beredskapsråd

Det var sajten Doku.nu som avslöjade skandalen. Sveriges radio avslöjades med brallorna nere. En av Sveriges största nyhetsredaktioner, finansierat av skattebetalarna, med hög svansföring mörkade vad som hänt och larvar sig nu med att försvara sig med att det var ”ett personalärende”. Om en ingenjör på kärnkraftsverket Forsmark gör ett misstag så radioaktiv ånga släpps ut så skulle det alltså vara okey att mörka händelsen med att hänvisa till att det är ett personalärende? Javisst, det är en himmelsvid skillnad men parallellen finns där.

SR-chefen Cilla Benkö verkar vara helt ute i rymden även när hon bemötte kravet på en extern utredning om omständigheterna kring nyhetsreportern som rapporterade vinklat om islamisten Raad al-Duhan. En sådan utredning skulle bryta mot två av våra grundlagar, hävdade hon. Vad är detta för struntprat? Cilla Benkö dumförklarar majoriteten av befolkningen med det påståendet.

Tryckfrihetsförordningen, TF, som trots namnet är en grundlag, skyddar journalisternas anonyma källor men har ingen bäring på medieföretagets organisation eller chefernas beslut i andra avseenden. YGL, yttrandefrihetsgrundlagen har ingen knytning alls till saken. Något som även juridikprofessorn Mårten Schultz har slagit fast.

Relaterat: Cilla Benkö: Därför måste fria medier försvaras av oss alla

Sovande agenter

Berghs Bloggs källa inom en svensk säkerhetsmyndighet säger att alla säkerhetsvitala företag och organisationer är givna mål för utländska stater som vill infiltrera av både kortsiktiga och långsiktiga skäl. Detta är inget nytt och det är säkerhetspolisens uppgift att kontinuerligt hålla kontakt med dessa företag och både utbilda och informera i syfte att stoppa och upptäcka risker och riskpersoner.

Vår källa säger att Sveriges radio har så kallade sovande agenter anställda. Det betyder att en del av dessa är kända men alla är inte det. Och hur många de är vet man inte heller. På SVT, Sveriges television, råder samma förhållande. ”Sleeping agents” kallas dem som till vardags arbetar på samma sätt som arbetskamraterna och inte på minsta sätt agerar för att väcka uppmärksamhet som något annat än vad de är anställda som. Men deras verkliga uppdragsgivare, Ryssland, Kina eller t ex Iran, kan när som helst aktivera dem till åtgärder.

Under den passiva perioden kan uppdragsgivaren ge den sovande agenten enkla uppdrag som att kartlägga till synes oskyldiga förhållanden. Hur ser lokalerna ut? Var finns de olika verksamheterna? Var finns tekniken? Vad är reservplatsen för sändning i händelse av krigsläge?

Berghs Blogg har ställt frågor till Marcus Qvennerstedt och Cilla Benkö. Båda vägrar svara.

Text: Lars-Kristian Bergh

Relaterat