Så gick det till att skapa en regeringskris – Lobbyismen som slog fel

-

ANALYS. Lobbyismen som slog fel. Jan Norberg med insyn i spelet bakom kulisserna förklarar varför försöket att införa marknadshyror har misslyckats. Dadgostar synade de bakomliggande intressena hos Fastighetsägarna och Centern. Det ledde till att Annie Lööf inte kunde låta sig köpas.

Text: Jan Norberg | NewsVoice bildmontage med pressfoton på Nooshi Dadgostar (V), Anders Holmestig (Fastighetsägarna) och Annie Lööf (C)

Frågan om marknadshyror drivs av många olika särintressen inom bygg och fastighetssektorn, båda dessa särintressen är givetvis mycket medvetna om hur man i Sverige bedriver lobbyverksamhet gentemot olika politiker.

Punkt 44 – Januariöverenskollensen – införandet av marknadshyror

Byggsektorn har sina egna lobbygrupper och dem kan vi i detta sammanhang lämna lite åt sidan då frågan om hyressättning mestadels faller på fastighetsägarna.

Fastighetsägarna som intresseorganisation och aktiva lobbyister betraktat, rekryterar till sina topp positioner före detta politiker vilka nyligen har suttit i till exempel Riksdagens bostadsutskott eller de vilka har ett stort nätverk med stort politiskt inflytande i de kretsar som på ett eller annat sätt är inblandade i bygg och fastighetspolitiska frågor.

När Centern med Annie Lööf i spetsen gick ”all in” och stöttade Stefan Löfvens regeringsbildning så hade hon lovat sina kontakter på den bostadspolitiska marknaden att driva frågan om s.k. marknadshyror.

Hennes privata umgänge med vissa före detta moderata och centerpartistiska politiker, numera anställda på höga positioner inom tex Fastighetsägarna, hade bearbetat henne redan när de som aktiva politiker själva satt i bostadsutskottet, när de sedan övergick till att bli anställda inom Fastighetsägarna så fortsatte lobbyarbetet, men nu från utsidan av Riksdagen.

Som marknadsliberal kunde Annie Lööf hävda att hennes vurm för marknadshyror var ideologiskt betingad, men politisk korruption var det definitivt inte fråga om, oooh nej då.

Hon ville dessutom profilera sig själv som marknadsliberal så hon bedömde frågan om marknadshyror som en ganska säker fråga att driva. Att hon samtidigt lät sig korrumperas av bygg och fastighetslobbyn var det inte många som kände till, umgänget med sina forna vänner inom alliansen var ju helt privat och inget som någon murvel kunde få reda på.

Hennes roll som den mest korrupta politiker inom den f.d. alliansen fick ju en helt ny skepnad när hon aktivt agerade för att en socialistisk regering kunde bildas.

Hennes alibi stavades att hon för Centerns räkning krävde skriftligt på att Vänsterpartiet aldrig skulle ens tillfrågas om det s.k. januariavtalet. Hon kände sig nog rätt så säker på att ingen skulle syna hennes roll som den mest intrigerande och korrupta politikern i den nya Januariöverenskommelsen.

Hon vet ju precis hur den lobbyism fungerar som ger henne själv ett toppjobb efter avslutad politikerkarriär, då gäller det att under sin aktiva politikerkarriär verkligen leverera på särintressenas olika krav och önskemål.

När man, som hon i fallet med marknadshyror, dessutom umgås privat med f.d. politikerkollegor vilka numera är anställda inom Fastighetsägarna som lobbyister så är korruptionen ett faktum.

Allt verkade fungera enligt plan intill dess att Vänsterpartiet bytte partiledare och fick in en persisk marxist vid namn Mehrnoosh Dadgostar.

Då satte Annie Lööf allt på ett kort och sköt över frågan på den ännu mer korrupte Stefan Löfvén, han kunde inte göra så mycket åt sin situation utan fick förlita sig på att Annie Lööf är lika maktkåt som han själv.

Han överlät till Annie Lööf att backa från punkt 44 i Jöken, något som hon ganska snabbt också gjorde under onsdagen.

Kontentan av allt detta intrigerande och maktspel blir ju att Annie Lööf tvingas backa från sitt löfte till Fastighetsägarna för att själv kunna sitta kvar i regeringen, så mycket för hennes och Centerns ideologiska fasthet.

Ibland blir jag nästan lite full skratt över hur trivialt dessa korrumperade politiker agerar, 99 % av den svenska befolkningen är tyvärr helt ovetande om hur all denna korruption går till bakom kulisserna.

Överväg ditt partival nästa gång det blir val, om det blir nu snart eller nästa år spelar ingen roll.

Text: Jan Norberg

Jan Norberg
Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör.

13 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest
13 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
24 juni 2021 kl 21:36

Konstigt, vi har ju inte PERSONVAL i Sverige, kanske just därför är
Svenska politiker genom korrupta?
När slängde folket ut en sådan senast?
Palmes pojkar kommer aldrig tillåta att Löfven utskriver er s k extraval!!!
Arma land!

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
Reply to  Samuel af Ugglas
24 juni 2021 kl 23:34

Samuel,

Svarte Petter spelet fortsätter. Nu när Stefan Löfvén och Annie Lööf har retirerat och övergivit frågan om marknadshyror i Jöken så fokuserar nu båda på Liberalerna.

L har ett stort dilemma då de just nu ligger långt under riksdagsspärren i opinionsundersökningarna. Ett nyval nu skulle riskera L:s riksdagsplatser.

Ansluter L till Jöken igen så riskerar de att för evigt bli stämplade som vindflöjlar i svensk politik. De har ju för kort tid sedan tydligt deklarerat att L numera vill ingå i det borgerliga blocket.

I valet mellan pest eller kolera kan det nu bli så att L, alldeles oavsett deras eget val om vilket block de vill tillhöra, kan avgöra om det blir nyval eller inte.

För alldeles personlig del så tycker jag att den bästa opinionsundersökningen vore att i ett nyval tillfråga svenska folket vad de tycker.

Blir det en fortsatt vänster regering så finns ju alltid möjligheten att nästa år korrigera detta så att vi slipper alla dessa taskspelare.

Carina Agrell
Carina Agrell
Gäst
Reply to  Jan Norberg
25 juni 2021 kl 10:27

Förlorar inte ALLA utom SD på nyval? Med tanke på havravinken förra valet där SD plötsligt hade 10% mindre än före sekundsnedsläckningen, så borde de få egen majoritet nu när ytterligare några år har gått och alltfler är dödströtta på övriga partier?

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
Reply to  Carina Agrell
25 juni 2021 kl 11:26

Carina, rimligen kan man tycka det, men tyvärr fungerar inte alltid logiken då det gäller den svenska väljarkåren.

Fusket/manipulationen av Valmyndighetens IT-system finns sannolikt kvar men behöver lite omprogrammering för att fungera denna gång.

I USA håller Mike Lindell och många andra på med att samla in bevis för hur deras rösträkningsmaskiner blivit manipulerade.

Om vi bortser från röstfusk i vallokaler och manipulationer med Valmyndighetens IT-system så skulle nog SD ha cirka 35-40 % av rösterna.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
Reply to  Jan Norberg
25 juni 2021 kl 14:52

Inbillar mig att många väljare har just dessa tankar vilket ger ”Palmes pojkar” lite nyttigt huvudbry.
Det hade varit fantastisk om väljarkåren kunde rösta på alla andra partier utom sjuklövern.
Snacka om möjligheten att genomföra ett personval och rensa ut korrupta partier.
Enda chansen att rädda Sverige!!!

Last edited 1 månad sedan by samuelafugglas
Åke Södergren
Åke Södergren
Gäst
25 juni 2021 kl 08:25

En synpunkt från utlandet på debaclet Löfve’n.
https://www.bitchute.com/video/3HYRd67hFLQ/
En skulle kunna säga, fingra inte på den heligaste av helger hos vikingen – Midsommar. Den var i verkligheten den 21/6 kl 05 32, en celest händelse som inte commies kan göra något åt. (Hallå Chissholm där nere).

JohnnyD
Johnny
25 juni 2021 kl 10:07

Det är bara för C att välja sida, antingen borgligheten eller socialisterna. Säkrast för S att välja nyval och inte talmansrundor.

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
Reply to  Johnny
25 juni 2021 kl 10:19

Johnny,

jag tycker att du inte riktigt har förstått läget.

Centern kommer aldrig att gå över till borgerligheten. Det kommer aldrig att hända så länge Annie Lööf är partiledare.

Dessutom är det inget borgerligheten vill, det finns absolut noll möjligheter att samarbeta med C då de är mer vänster än Vänsterpartiet själva.

Att Sozzarna skulle föredra ett nyval är inget de vill, de vet att det högst sannolikt skulle leda till ett valresultat som är sämre än de fick 2018.

Liberalerna åker sannolikt ut ur riksdagen vid ett nyval, det gör sannolikt också Miljöpartiet även om det inte är lika säkert som att L åker ur riksdagen.

JohnnyD
Johnny
Reply to  Jan Norberg
25 juni 2021 kl 12:58

Om inte L ändrar sig innan måndag 24.00 och inget tyder på det så tror jag att S finner det säkrast att utlysa nyval, att förlita sig på C med en röst övervikt när det finns C partister som inte vill ha Löfven som statsminister är för riskabelt. Om det mot förmodan går mot talmansrundor så finns risken att C går över till borgerligheten, om än låg, och borgerlig regering bildas utan extraval. Jag tippar på nyval.

Erik Forman
26 juni 2021 kl 13:37

Tack för det grävet Jan, som var för mig obekant. Vill i sammanhanget anlägga ett litet annorlunda perspektiv – att vi redan har bostadsmarknad (om än inte i hyresbeståndet) som inte fungerar på den bostadsmarknad som trots allt finns genom att föra fram följande faktum: Oron stiger över utflyttningen från Stockholms län. Flyttnettot har tagit ett skutt, och nu lämnar även många unga stan “En varningssignal”, enligt regionrådet Gustav Hemming (C).

https://www.mitti.se/nyheter/oro-over-att-unga-och-barnfamiljer-lamnar-stockholm/repufn!cOIe2uvIec8XubhIrO1w9A/

På grund av den sanslöst oansvariga massinvandringen sjunker inte priserna på hus och bosätter trots allt fler och fler flyr stan. Här ut på landet märks detta mycket tydligt – det byggs nya hus i en takt vi tidigare aldrig skådat. Ni som inte bekanta med elastiskt och icke elastiskt samband inom nationalekonomin känner kanske till detta: 

Efterfrågans priselasticitet visar hur många procent den efterfrågade kvantiteten förändras då priset ökar med en procent. Är elasticiteten ett negativt tal, dvs efterfrågan minskar då priset ökar (efterfrågekurvan sluttar). En perfekt oelastisk efterfrågan (E = 0 genom hela kurvan) innebär att den efterfrågade kvantiteten är konstant och fullständigt okänslig då priset inte har någon som helst påverkan. Detta brukar handla om varor som som är livsnödvändigheter.

Anta att utflyttning från Stockholm inte berodde på invandringen (kaos) skulle priserna då sjunka, om efterfrågan sjönk?

Last edited 1 månad sedan by Erik Forsman
zacharias
zacharias
Gäst
26 juni 2021 kl 19:32

glöm inte Lööfs medlemskap i Trilaterala Kommissionen eller Lofvéns dito i Bilderberggruppen. Vad gör en sossepamp bland alla rikemansbarn? Jo han drogs dit av Wallenberg (DN våren 2013). Vem är de då som styr Löfvén? Svenska folket???

JohnnyD
Johnny
28 juni 2021 kl 15:08

Det blev inte nyval utan talmansrundor. Hoppas vi blir utan regering till nästa val i september 2022. Det vore skönt att slippa dessa oansvariga marodörer som förstör vårt land ett tag.

Jesse L
Jesse L
Gäst
30 juni 2021 kl 18:03

Jag röstar AFS igen 2022. Både riks och EUval

Jan Norberg
Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV

ANNONS
13
0
Kommentera gärnax
()
x