Amerikansk drönaroperatör döms till nästan 4 års fängelse för avslöjanden

4
Daniel Hale. Foto: Bob Hayes
Daniel Hale. Foto: Bob Hayes

KRIG. Daniel Hale, en fd drönaroperatör som läckte ut information om civila dödsfall som orsakats av drönarattacker utomlands, har dömts till nästan fyra års fängelse enligt den amerikanska spionagelagen. Åklagaren yrkade på fängelse i 50 år.

USA: s distriktsdomare Liam O’Grady avgjorde domslutet i en federal domstol i Alexandria, Virginia. Han motiverade att domen på 45 månader behövdes för att avskräcka andra från att avslöja regeringshemligheter. O’Grady berättade för Hale att han hade andra alternativ än att dela sekretessbelagda dokument med en journalist.

Daniel Hale som i mars erkände sig skyldig till ett fall av brott mot spionagelagen från 1917, erkände att han lagrade och överförde nationell säkerhetsinformation när han läckte 11 sekretessbelagda dokument till en journalist på The Intercept, som publicerade dem 2015 rubricerat The Drone Papers, som NewsVoice skrev om. Visselblåsare från WikiLeaks och The Intercept visar att upp till 90% av de som dödas av USA:s drönare är oskyldiga civila.

Edward Snowden, John Kiriakou, Daniel Ellsberg och WikiLeaks har alla gett Hales sitt stöd, men framstående organisationer för mänskliga rättigheter som ACLU och PEN har för det mesta varit tysta, skriver RT. Freedom of the Press Foundation kallade Hales straff för skamligt och överdrivet.

ACLU reagerade dock efter domen och sa att Hale: “helped the public learn about a lethal program that never should have been kept secret. He should be thanked, not sentenced as a spy.”

Julian Assange och som via avslöjade hur amerikanska Hercules AC130 plan (det var inga helikoptrar) dödade journalister

Text: NewsVoice

Källor


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
30 juli 2021 kl 15:44

”Tolerance will reach such a level that intelligent people will be banned from thinking so as not to offend the imbeciles” – Fyodor Dostoevsky

Detta ‘sanningens ord’ skrevs på 1800-talet!

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
28 juli 2021 kl 09:50

Jag har försökt läsa på en del om Ed Snowden och han framstår alltmer som den ultimate hjälten, han står till och med över Julian Assange.

Utan Snowden hade vi fortfarande svävat i fullständig okunskap om all övervakning som sker i världen. Då menar jag inte enbart den verksamhet som bedrivs i regi av USA, för självklart övervakar också Kina, Ryssland med flera både sina egna medborgare och andra länders verksamheter.

Om någon skall ha Nobels fredspris så är det Edward Snowden. Tyvärr inget vi kan hoppas då såna som Obama, Jimmy Carter, Al Gore, Shimon Peres, mfl av den globaliststyrda Nobelpriskommittén utsetts.

Killen som nu får krypa in i fängsligt förvar har satts där “androm till varnagel” som det hette förr i världen. Hans straff skall avskräcka andra, låt oss hoppas att de vilka skall avslöja framtida oegentligheter är lika förutseende som Snowden. Han verkar ju sitta ganska säkert där han nu befinner i Ryssland.

Jag begriper inte att USA använder Snowdens insikter samt det faktum att han sannolikt bistår Ryssarna med sina expertkunskaper som början på en global nedrustning på det digitala området.

Det skulle bidra till en avsevärd avspänning på global nivå. För ett är ju säkert, utan den övervakning som IT-teknologin möjliggjort nu får börja ses som det verkliga krigshotet.

Snowden medverkar sannolikt till en sådan avspänning mot att få försäkringar om att kunna återvända till USA utan att bli straffad och fängslad.

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Jan Norberg
29 juli 2021 kl 04:35

Den modiga soldaten Bradley Manning får vi inte heller glömma

https://www.expressen.se/nyheter/han-riskerar-52-ars-fangelse-for-helikoptervideon/

Erik forsman
Erik forsman
Gäst
28 juli 2021 kl 08:49

Hoppas han överlevde fängelsevistelsen. Dör han i förtid dör han med gott samvete, hur många gör det?