Amerikansk drönaroperatör döms till nästan 4 års fängelse för avslöjanden

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 28 juli 2021
- Torbjörn Sassersson
Daniel Hale. Foto: Bob Hayes
Daniel Hale

Daniel Hale, en fd drönaroperatör som läckte ut information om civila dödsfall som orsakats av drönarattacker utomlands, har dömts till nästan fyra års fängelse enligt den amerikanska spionagelagen. Åklagaren yrkade på fängelse i 50 år.

USA: s distriktsdomare Liam O’Grady avgjorde domslutet i en federal domstol i Alexandria, Virginia. Han motiverade att domen på 45 månader behövdes för att avskräcka andra från att avslöja regeringshemligheter. O’Grady berättade för Hale att han hade andra alternativ än att dela sekretessbelagda dokument med en journalist.

Daniel Hale som i mars erkände sig skyldig till ett fall av brott mot spionagelagen från 1917, erkände att han lagrade och överförde nationell säkerhetsinformation när han läckte 11 sekretessbelagda dokument till en journalist på The Intercept, som publicerade dem 2015 rubricerat The Drone Papers, som NewsVoice skrev om. Visselblåsare från WikiLeaks och The Intercept visar att upp till 90% av de som dödas av USA:s drönare är oskyldiga civila.

Edward Snowden, John Kiriakou, Daniel Ellsberg och WikiLeaks har alla gett Hales sitt stöd, men framstående organisationer för mänskliga rättigheter som ACLU och PEN har för det mesta varit tysta, skriver RT. Freedom of the Press Foundation kallade Hales straff för skamligt och överdrivet.

ACLU reagerade dock efter domen och sa att Hale: “helped the public learn about a lethal program that never should have been kept secret. He should be thanked, not sentenced as a spy.”

Julian Assange och som via avslöjade hur amerikanska Hercules AC130 plan (det var inga helikoptrar) dödade journalister

Text: NewsVoice

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Daniel Hale