“The Drone Papers” – Obamas drönarkrig avslöjat som extremt blodigt och ineffektivt

6

Ett av USA:s mest hemlighållna militära kampanjer – drönarkrigen – har hängts ut i det öppna av en visselblåsare via WikiLeaks och The Intercept. Det visar sig att upp till 90% av de som dödas av USA:s drönare är oskyldiga civila. Avslöjandet går under beteckningen “The Drone Papers”.

The Intercept publicerade nyligen en mycket djuplodande analys av effektiviteten på Obamas drönarkrig i tredje världen. Democracy Now intervjuade Jeremy Scahill som är huvudförfattare.

Jeremy Scahill blev känd genom dokumentärfilmen “Dirty Wars” som NewsVoice skrivit om tidigare.

“The Drone Papers” exposes the inner workings of the U.S. military’s assassination program in Afghanistan, Yemen and Somalia, revealing a number of flaws and far more casualties than the intended targets. The documents were leaked to The Intercept by an unnamed U.S. intelligence source who says he wanted to alert Americans to wrongdoing. We are joined by The Intercept’s Jeremy Scahill, lead author of the exposé, “The Drone Papers.”

Intervjun tar upp en “andra Snowden” som läckte ut underlaget till “The Drone Papers”, en visslare av till synes lika stor betydelse som Ed Snowden. Dennes identitet skyddas noggrant, men ett citat från denne person har släppts:

“This outrageous explosion of watchlisting—of monitoring people and racking and stacking them on lists, assigning them numbers, assigning them ‘baseball cards,’ assigning them death sentences without notice, on a worldwide battlefield—it was, from the very first instance, wrong. We’re allowing this to happen. And by ‘we,’ I mean every American citizen who has access to this information now, but continues to do nothing about it.”

Text: NewsVoice | Källa inkl textutskrift av hela intervjun finns på Democracy Now

Jeremy-Scahill-The-Drone-Papers
Jeremy Scahill – The Drone Papers. Foto: Democracy Now
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ulf Sandmark
Gäst
20 oktober 2015 kl 22:43

Avslöjandet av Obamas drönarprogram, visselblåsaren är i Snowdenklass, visar på att presidenten själv på tisdagar sitter och bestämmer vilka som skall dödas utan någon som helst rättslig grund. Det är helt kriminellt beteende av Obama som han direkt skulle kunna avsätttas för av den amerikanska kongressen om de höjde rösten. Rapporten har tystats ned av lögnmedia och måste spridas för att den överbeskyddade Obama skall kunna stoppas. Läs mer här:
https://larouchepac.com/20151019/intercepts-drone-papers-getting-wider-exposure

Gunilla Bengtsson
Gunilla Bengtsson
Gäst
20 oktober 2015 kl 12:42

Hr Redaktör

Varför tar Ni bort mitt lilla påpekande ?
Fru Norberg svamlar om saker hon inte förstår på ett rent komiskt sett !

” nEUROn en drönare som inte kan ses på radar…………..” Jodå den går att se.
” NEUROn drivs via satelliter …………………….” ( jag rättade stavningen )
” ESRANGE är världens största nedladdningsstation……………….” ( jag rättade stavningen )

Vad har drönare med rymden att göra ?
Kan man inte skilja på satelliter och drönare bör man läsa på !

OSV

Svammel kallas det så varför stoppa mig från att föreslå en enklare faktakontroll.

Gunilla Bengtsson
Gunilla Bengtsson
Gäst
28 oktober 2015 kl 22:25

Visst är det trist med drönare, som de används i konflikter, men Agneta Norberg borde göra en rejäl faktakontroll innan hon uttalar sig vidare…………….

Agneta Norberg
Gäst
19 oktober 2015 kl 10:56

Jag håller helt med Mona Nilsson i hennes upprördhet över drönar kriget. Vad jag vill tillägga är att Sverige nu är klar att utprova nEUROn, en drönare som inte kan ses på radar. Den är formad som en jätterocka. Sverige upplåter NEAT, North European Aerospace Testrange, i Norrbotten, ett område stort som Blekinge. nEUROn är en gemensam produkt av Sverige, Frankrike, Grekland, Schweits, Spanien, Italien. Kommer med stor sannolikhet att kunna beväpnas med kärnvapenbomber. Vi, Kvinnor för Fred & Sveriges Fredsråd, genomförde en protestdag på Mynttorget den 9 ,i samband med den globala protestveckan mot krig via rymden. NEUROn drivs via satlliter. Esange i Norrbotten, utanför Kiruna, är världens största nedladdningsstation från satelliter. Agneta Norberg, med i styrelsen för Global Network Against Nuclear Weapons and Power in Space. Se mer http://www.space4peace.org

ivanbjorn
Gäst
19 oktober 2015 kl 09:21

Ser man detta från en annan synvinkel så är kriget med drönare mycket effektivt!

Meningen är nämligen att civila ska dödas!

Krig mot “terrorister” är bara en täckmantel för att döda civila!

Varför?

Människor hållna i skräck och rädsla är lättast att manipulera. Traumatiserade människor överför sitt trauma på sina avkomlingar. Länder som är totalt sönderslagna går att bygga upp enligt speciella och önskade geopolitiska ritningar. Människor som är svåra att mind kontrollera utplånas. Deras naturtillgångar är lätta att beslagta.

Mona Nilsson
18 oktober 2015 kl 22:51

Detta är fruktansvärt upprörande och motbjudande. Varför täcker inte detta förstasidorna med svarta upprörda rubriker? Varför toppar det inte public services nyhetssändningar? Och varför protesterar inte svenska regeringen, alla politiker och alla företrädare för organisationer som säger sig stå för medmänsklighet, anständighet, rättsäkerhet och respekt för människors lika värde.