Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

“The Drone Papers” – Obamas drönarkrig avslöjat som extremt blodigt och ineffektivt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 oktober 2015
- NewsVoice redaktion
Jeremy Scahill - The Drone Papers. Foto: Democrazy Now

Ett av USA:s mest hemlighållna militära kampanjer – drönarkrigen – har hängts ut i det öppna av en visselblåsare via WikiLeaks och The Intercept. Det visar sig att upp till 90% av de som dödas av USA:s drönare är oskyldiga civila. Avslöjandet går under beteckningen “The Drone Papers”.

The Intercept publicerade nyligen en mycket djuplodande analys av effektiviteten på Obamas drönarkrig i tredje världen. Democracy Now intervjuade Jeremy Scahill som är huvudförfattare.

Jeremy Scahill blev känd genom dokumentärfilmen “Dirty Wars” som NewsVoice skrivit om tidigare.

“The Drone Papers” exposes the inner workings of the U.S. military’s assassination program in Afghanistan, Yemen and Somalia, revealing a number of flaws and far more casualties than the intended targets. The documents were leaked to The Intercept by an unnamed U.S. intelligence source who says he wanted to alert Americans to wrongdoing. We are joined by The Intercept’s Jeremy Scahill, lead author of the exposé, “The Drone Papers.”

Intervjun tar upp en “andra Snowden” som läckte ut underlaget till “The Drone Papers”, en visslare av till synes lika stor betydelse som Ed Snowden. Dennes identitet skyddas noggrant, men ett citat från denne person har släppts:

“This outrageous explosion of watchlisting—of monitoring people and racking and stacking them on lists, assigning them numbers, assigning them ‘baseball cards,’ assigning them death sentences without notice, on a worldwide battlefield—it was, from the very first instance, wrong. We’re allowing this to happen. And by ‘we,’ I mean every American citizen who has access to this information now, but continues to do nothing about it.”

Text: NewsVoice | Källa inkl textutskrift av hela intervjun finns på Democracy Now

Jeremy-Scahill-The-Drone-Papers
Jeremy Scahill – The Drone Papers. Foto: Democracy Now


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq