Appar som förenklar livet 

publicerad 18 juli 2021
- Underhållning @NewsVoice

De flesta av oss som äger en smartphone har inte bara en utan flera av dessa. Vissa används dagligen, andra ibland. Vissa kretsar kring underhållning och nöje, andra kring arbete och planering. Vi betalar en viss engångs- eller månadsavgift för vissa, dock är andra helt kostnadsfria och fler appar som förenklar livet. 

Vi talar självklart om appar, eller applikationer som kort och gott är ett program som en installerar på sin mobiltelefon. Begreppet “app” blev en del av vårt vardagliga språkbruk runt 2008 när Apple lanserade App Store till Iphone – en programbutik för Apples mobiltelefon med ett brett urval av olika applikationer.

Företeelsen att ladda ner ett tredjepartsprogram (det vill säga ett program som inte härstammar från tillverkaren själv) har funnits sedan sena 80-talet och tidigt 90-tal. Utvecklingen har gått snabbt – idag finns det en uppsjö av olika programbutiker av App Stores slag där användare kan ladda ner allt från spel till program. Apple har varit något av en pionjär på app-marknaden, dels har deras programbutik väsentligen integrerats med datorprogrammet Itunes (musikbutik och synkplattform) och dels har Apple ingått avtal med ett stort antal utvecklare och därmed tagit fram tusentals program som kan laddas ner av användare. Beroende på tycke och smak och individuella behov varierar självklart de appar som den enskilde kan tänkas ladda ner. Det finns dock en hel del applikationer som vi i vart fall anser förenklar livet på olika sätt. Här kommer några av våra favoriter.

Exempel på appar som förenklar livet – Libby – biblioteket i mobilen

Smartphonen, med sitt breda urval av appar som finns tillgängliga för nedladdning, har verkligen revolutionerat vårt sätt att leva. Nuförtiden kan du få åtkomst till allt från sajter för aktiehandel, resebyråtjänster och online casino genom din smartphone på ett sätt som var otänkbart för endast några år sedan. Vårt första apptips är de offentliga bibliotekens egen biblioteksapp Libby. Appen är perfekt för den som läser mycket och ofta men som kanske inte alltid har tid eller lust att bege sig till biblioteket, eller som kanske har långt till närmsta bibliotek. Libby loggar du in i med ditt lånekort och en fyrsiffrig pinkod. Därefter får du tillgång till ett enormt bibliotek av litteratur som omfattar allt från skönlitteratur till facklitteratur inom olika områden. Systemet fungerar i övrigt precis som på ett “vanligt” bibliotek vad gäller att låna- och återlämna böcker samt att ställa sig i kö för populära verk.

Shazam, app för musikfantasten

De flesta av oss har någon gång varit med om att ha gått in i en affär, besökt en fest eller en restaurang och fastnat för en låt som ingen tycks kunna hitta namnet på. Shazam är appen som slagit mynt av den frustration som uppstår då du älskar en låt men inte kan hitta den och löst problemet åt dig. Genom ett enkelt knapptryck letar Shazam, inom ett fåtal sekunder, helt enkelt upp låt och artist i sitt digra musikbibliotek och sänder dessutom med en länk till musiktjänsten Spotify där du kan lyssna på favoritlåten direkt.

XE

XE är appen som enligt egen utsago täcker samtliga dina valutarelaterade behov i en enda app. Appen erbjuder valutakurser från hela världen och anses globalt erkänd. Nu kan du jämföra priser mellan din egen valuta och internationella valutor när du reser för att se till att du får den optimala dagsaktuella kursen helt kostnadsfritt från din smartphone. Dessutom hjälper XE Money Transfer utlänningar, gäststudenter, frilansare och de som lever kringflackande liv att överföra och ta emot pengar samt göra betalningar.

BankID

I takt med att Sveriges bankväsende gått i en alltmer digital riktning och allt fler fysiska bankkontor stängt ner runt om i landet har BankID-appen fått ett rejält uppsving. För de flesta av oss är denna app till och med obligatorisk och högst nödvändig för att kunna utföra våra dagliga bankärenden. En process som för åratal sedan innebar att du var tvungen att fysiskt bege dig till ett bankkontor och där identifiera dig, sköts numera enkelt genom ett fåtal knapptryck på mobilen. Genom BankID-appen verifierar du din identitet och kan göra allt från internetköp, banktransaktioner och överföringar.

I samarbete med TevMedia

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq