Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Cementbrist i Sverige – 75% av byggstarter kan stoppas

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 juli 2021
- NewsVoice redaktion
Malin Löfsjögård, VD, Svensk Betong. Pressfoto: Svensk Betong
Cementbrist i Sverige - 75% av byggstarter kan stoppas, varnar Malin Löfsjögård, VD, Svensk Betong. Pressfoto: Svensk Betong
Malin Löfsjögård, VD, Svensk Betong. Pressfoto: Svensk Betong

BYGGBRANSCHEN. Sverige riskerar ett omfattande byggstopp. Redan i november 2021 kan inte tre av fyra nya bostäder byggstartas. Stora infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjs. Upp till 400 000 jobb hotas. Byggbranschen begär omgående möte med Regeringen.

Investeringsbortfallet beräknas till över 20 miljarder kronor, per månad. Det visar en ny konsekvensanalys som Byggföretagen gjort med anledning av Mark- och miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland.

Mark- och miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland ståri centrum. Cementbrist leder till omfattande byggstopp.

“Läget är mycket allvarligt. Sverige står inför ett omfattande byggstopp. Cementbristen kommer att få omfattande konsekvenser för svensk ekonomi och sysselsättning”, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

“Det här är värre än den kris vi hade på 90-talet då många förlorade sina jobb”, säger Johan Lindholm Förbundsordförande Byggnads.

“Slitecementen står för en så stor andel av det som används i produktionen av bygg- och anläggningsbranschen. Det finns inga rimliga alternativ till den idag”, enligt Malin Löfsjögård VD Svensk Betong.

Byggföretagen, Byggnads, IF Metall, Industriarbetsgivarna, Svensk Betong och Svemin begärde i förra veckan gemensamt möte med näringsminister Ibrahim Baylan för att bryta det kommande dödläget.

Tillverkningen i Slite står idag för cirka 75 procent av den cement som används i Sverige. Nuvarande brytningstillstånd löper ut den 31 oktober 2021. Redan i november månad tar cementlagret i Slite slut, skriver Svensk Betong i ett pressmeddelande.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: cementbrist