New York-guvernören Andrew Cuomo avgår efter anklagelser – Hånas för att ha liknat sig själv vid Sonny Corleone

publicerad 11 augusti 2021
- av Torbjörn Sassersson red.
Andrew Cuomo, 2021. Foto: ABC News
Andrew Cuomo, 2021. Foto: ABC News
Andrew Cuomo, 2021. Foto: ABC News

VÄRLDEN. Guvernören Andrew Cuomo, som är bror till CNN-ankaret Chris Cuomo, meddelade under tisdagskvällen att han avgår efter att han anklagats för sexuella trakasserier. Andrew Cuomo har även stått till svars för att ha drivit en hänsynslös covidpolitik.

New Yorks statsåklagare Letitia James presenterade i går resultaten från en oberoende undersökning vilken inkluderar anklagelser från flera kvinnor om att New Yorks guvernör Andrew Cuomo sexuellt trakasserat dem i New York City. Konsekvensen blir att Andrew Cuomo (demokrat) meddelar att han inom kort kommer att avgå. President Joe Biden, ska också ha uppmanat honom att avgå.

Letitia James (D) uppger i en utförlig rapport att Cuomo sexuellt trakasserat ett antal nuvarande och tidigare anställda i New York State, bland annat genom att ägna sig åt ovälkommen beröring, fälla kränkande sexuella kommentarer av en suggestiv karaktär som skapat en fientlig arbetsmiljö för kvinnor. Hon säger även att Cuomos kontor var fyllt av en förtryckande rädsla (fear and intimidation).

Andrew Cuomo uppger i sitt försvar att han inte avsiktligt visat respektlöshet mot kvinnorna och hävdade att anklagelserna mot honom var politiskt motiverade. Eftersom det finns risk för att han ställs inför riksrätt valde Cuomo att avgå.

“I want them to know from the bottom of my heart that I never did and I never would intentionally disrespect a woman, treat any woman differently than I would want them treated and that is the God’s honest truth” – Andrew Cuomo

Familjen Cuomo liknas vid maffiafamiljen Corleone

Cuomo anklagas även för att ha drivit en hänsynslös covidpolitk i New York, vilket lett till att 1000-tals företag blivit konkursmässiga samt att hans administration dolt tusentals dödsfall på vårdhem.

Läs mer: Entreprenörer mot coronarestriktioner och polis drabbar samman i New York

Cuomos familjebakgrund finns i södra Italien, bland annat Sicilien. Kopplingen till Italien har gett politiska meningsmotståndare anledning att likna Cuomo-familjens mer kända namn vid huvudkaraktärerna i familjen Corleone i trilogin Gudfadern. Karaktären Vito Corleone immigrerade till New York i början på 1900-talet precis som Cuomo-familjens förfäder.

New York Post valde därför 2019 att porträttera bröderna Chris och Andrew Cuomo tillsammans med deras pappa Mario Cuomo (tidigare guvernör i New York) som en typisk maffiafamilj.

Corleone-situationen uppstod bland annat för att Andrew Cuomo valt att likna sig själv vid den hetlevrade karaktären Sonny Corleone, enligt New York Times Magazine.

“Gov. Andrew Cuomo once likened himself to hot-headed mob scion Sonny Corleone in “The Godfather” — and bragged about his sexual prowess during a strategy session with his staffers, according to an explosive new report Tuesday. The “Godfather” incident took place shortly after Cuomo, the elder son of late Gov. Mario Cuomo, was elected state attorney general in 2006, the New York Times Magazine said.”

Cuomo ersätts av Kathy Hochul, en 62-årig demokrat och tidigare kongressledamot som därmed blir statens 57:e guvernör och den första kvinnan som får posten.

Text: Torbjörn Sasserson

Relaterat och källor