Ryska ambassaden svarar UD efter att Ann Linde försagt sig om stöd för att störta Putin

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 augusti 2021
- NewsVoice redaktion
Ann Linde (foto: Regeringen) och Viktor Tatarintsev (foto: Ruptly.com)
Ann Linde (foto: Regeringen) och Viktor Tatarintsev (foto: Ruptly.com)
Ann Linde (foto: Regeringen) och Viktor Tatarintsev (foto: Ruptly.com)

SVERIGE. Efter att två ryska komiker lyckades få Sveriges utrikesminister Ann Linde att avslöja att hon är öppen för att understödja hemliga sanktioner mot Ryssland, vilket innebär att avsätta Putin, svarade UD att ”de utrikespolitiska relationerna inte påverkats”. Nu replikerar ryska ambassaden att de inte alls håller med UD.

Komikerna utgav sig för att representera den ryska oppositionen. Ann Linde sa under samtalet att EU har 38 miljoner euro avsatta för utveckling av civilsamhället och mänskliga rättigheter. Hon säger att finansiering kan ordnas via hennes kontakter.

Linde är förutom utrikesminister även ordförande för OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Ryska ambassadens svar till UD

”Vi har noterat en publikation i Expressen av den 1 augusti i år ägnad åt ett telefonsamtal som ägde rum mellan Sveriges utrikesminister A. Linde och de kända nätbluffmakare den 29 juli i år som utgav sig för att vara Julia Navalnaja, makan till en rysk oppositionsman, och chef för hans regionala staber Leonid Volkov.

Även med hänsyn till det att det var en bluff, övertygar samtalets innehåll oss tyvärr igen om att Stockholm inte är hågat att avvika från sin valda konfrontationskurs gentemot vårt land och inte strävar efter att söka vägar till att sanera bilateral samverkan med Ryssland.

Istället för uppmaningar till att utbygga goda grannförhållanden mellan Moskva och Stockholm säger ministern faktiskt öppet om svenska myndigheters beredskap att finansiera en extremistorganisation som är förbjuden i vårt land och stödja icke systemopposition.

Dessutom väcker kommentaren av UD:s presstjänst om att samtalet ägde rum ”efter en officiell förfrågan” en uppriktig förvåning. Vi skulle vilja fästa den svenska diplomatins mästares särskilda uppmärksamhet vid att Navalnyjs medarbetare inte är företrädare för officiella ryska myndigheter, och därför kan inte betraktas som en källa till officiella förfrågningar per definition.

Detta är främst, men inte viktigast. Det mest väsentliga är följande:

Vi skulle vilja att UD:s pressmeddelandeskribenter lägger märke till att deras djupsinniga slutsats om att «de utrikespolitiska relationerna därigenom inte har påverkats» (d.v.s. de svensk-ryska förbindelserna) är felaktig.

Sådana utspel till stöd för en så kallad «opposition» utgör, nådiga herrar, ett tydligt exempel på ett ingripande i grannlandet Rysslands interna angelägenheter och kan inte anses på ett annat sätt än som direkt skadliga för våra bilaterala relationer.”

Källa: Посольство России в Швеции – Russian Embassy in Sweden

Text: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq