Talibanerna tar över Afghanistan – USA lämnar krigsmaterial igen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 augusti 2021
- NewsVoice redaktion
Foto: Aditya RajKaul via taliban-källa

KRIG. Talibanerna har erövrat Logar-provinsen och befinner sig nu bara 50 km från den afghanska huvudstaden efter en snabb offensiv som har fått Kabul-regeringen att förlora stora delar av landet. Talibanerna har även kommit åt amerikanska vapen.

På fredagen erövrade talibanerna Pol-e Alam, provinshuvudstaden i Logarprovinsen, enligt flera medierapporter. Provinsen är också känd för att vara president Ashraf Ghanis hemort.

I och med den senaste erövringen är talibanerna nu bara 50 km söder om landets huvudstad Kabul, regeringens sista fäste.

”Nu har talibanerna 100 procent kontroll. Det finns inga strider för tillfället. De flesta tjänstemän har flytt till Kabul”, säger lagstiftaren Saeed Qaribullah Sadat till AFP.

Talibanerna beslagtog amerikansk militär utrustning från Kunduz flygplats i veckan till ett värde av flera miljarder dollar inklusive minresistenta fordon, helikoptrar, drönare och humvees, skriver The Independent.

USA har vid tidigare tillbakadraganden i Mellanöstern valt att lämna stora mängder militär utrustning utan att förstöra den. Konsekvensen blir att de grupperingar som USA bekämpat förses med stora mängder avancerad krigsutrustning. Business Insider skriver att amerikanska stridsflygplan därför bombar talibanska styrkor som använder amerikansk utrustning.

USA:s ambassadpersonal i Kabul har enligt uppgifter blivit tillsagda att förstöra känsliga dokument och datorer när de förbereder sig för att evakuera. Ordern finns i ett memo, enligt en rapport från NPR, som fick en kopia av meddelandet.

Pentagon har sänt 3 000 soldater till Kabul för att säkerställa evakueringen av ambassadpersonal och amerikanska medborgare som uppmanats att fly landet omedelbart.

Text och översättning: NewsVoice

Källor

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Well, hur detta slutar, vet väl ingen, men säkert är det i varje fall att Taliban knappast lägger sig på rygg för varken China eller Ryssland i dag.

 • Titta noga efter små detaljer i videos från landet i fråga.
  Vad jag ser är den största sting-operation på planeten hittills!
  En detalj bland många är övergiven materiel, vart det vägen. Till gömda baser etc..??

  • Ja denna reträtt är märklig “försummelse” som flyttar fokus från plandemin.


   85 miljarder dollar
   Enligt republikanen Jim Banks har den amerikanska militären lämnat efter sig utrustning värt 85 miljarder dollar inklusive biometriska enheter med ”fingeravtryck, ögonskanningar och biografisk information om de afghaner som hjälpt oss under de senaste 20 åren”.

   Banks tjänstgjorde själv i Afghanistan under två år innan han valdes in i kongressen. Där arbetade han med att ta fram den utrustning USA gav till den afghanska armén och polisen.

   Bland denna utrustning finns 75 000 fordon, över 200 flygplan och helikoptrar samt över 600 000 små och lätta vapen. Talibanerna har nu fler Black Hawk-helikoptrar än 85 procent av världens länder, lade han till.

   Han befarar att al-Qaida och IS kan få tag på vapnen och håller president Joe Biden direkt ansvarig för de amerikaner som skadas eller dödas genom försummelsen.”

   IS tar på sig dubbelt självmordsattentat i Kabul – Samnytt

  • Ja Talibanerna verkar ju riktigt mysiga jämfört med vår livsfarliga Vaccinmaffia.

   “I en annan del av Kabul”

   Talibanfilmerna från Kabul väcker skratt
   Publicerad 17 augusti 2021 kl 16.41

   UTRIKES. Flera filmer med medvetet eller omedvetet komiska inslag sprids nu från talibanernas intåg i Afghanistans huvudstad Kabul.
   Gilla artikeln på Facebook

   Klippen visar hur barnsligt förtjusta talibaner hoppar studsmatta, åker radiobilar och karusell.

   Talibanfilmerna från Kabul väcker skratt | Fria Tider

   • Det är inte första gången som människor förlöjligas och förminskas i syfte att styra opinionen och skapa acceptans för att sedan göra dem till kanonmat. 

    Snart spär kanske någon musikidol på med ett slagdänge-potpurri i stil med “Vi exploderar! Vi kreverar! kved en enkel taliban på förödelsedan”.

    – Precis som några av världsreligionerna har förminskat synen på vissa människors värde genom att beteckna dem som “otrogna”, “kättare” och “hädare”. Därefter har det gått lätt att bunta ihop och ha ihjäl.

    Divide et impera.

    • Både Sverige och USA har fattigdom där båda länderna låter 1 %
     svälta el leva under slavliknande förhållanden som livegna fattighjon.
     Vår egen regim i Sverige förtycker helt uppsåtligt kvinnlig minoritet.

     I ljuset av detta finns det varken ekonomisk eller moralisk möjlighet att ta hand om andra länders utsatta när vi “nollar” egna försäkrade.

     Afganerna har ju inte heller visat större aversioner mot talibanerna än vad Österikarna gjorde när Hitler tågade in i Österike 1938.

     https://www.youtube.com/watch?v=9ZxjI3aFtsc

     • Om det hade varit en ÄKTA flykt, så hade barn, kvinnor svaga och gamla kommit.

      Naturligtvis hade då de kraftfulla männen sänt iväg sina kära och själva stannat kvar och kämpat mot förtrycket.

      Men så är det inte!

      Unga lättledda, sannolikt militärt utbildade och starkt indoktrinerade, krigsberedda män förs av mäktiga krafter in i vårt land.

      Det handlar om förberedelse till krig, det är min övertygelse.

      Parallellen med Jugoslavien är nästan total.

      Löven och Bildt har tagit hit is-krigare. Och de är bara toppen på isberget.

      I Jugoslavien togs muhejadin-krigare in i landet, som sedan ledde slaktandet.

      Vi behöver få ett stopp på detta onda.

 • Att Talibanerna tar över landet efter de afghanska myndigheterna, det ser onekligen ut som en form av false flag, där folk ska tro att allt har gått naturligt till. Men det är ju klart att det inte är vad det ser ut att vara.

  Se bara hur de amerikanska trupperna med flit misskötte sitt uppdrag i Syrien där de skulle slå ut ISIS. Och därför blev det bara en halvmesyr av amerikanarnas uppgift – dom hade helt enkelt en annan agenda. För den amerikanska militären var toppstyrd av den dolda makteliten som ville se att ISIS överlevde och att ISIS därmed kunde fortsätta terrorisera världen.

  Det är ju samma sak i Afghanistan där makteliten säkert jublar över att Talibanerna nu äger ett helt land där de obehindrat kan utöka sitt våld och sin terror. För det är ju uppenbart att den afghanska regeringen är mutad och hotad av makteliten och att de därmed helt struntar i sin egen befolkning när de säljer bort sitt eget land till Talibanerna. 

 • Ungefär 640 st afghaner pressade ihop sig i lastutrymmet på en amerikansk C-17 Globemaster III för att fly Afghanistan.

  SVT skriver bl.a. att: “Bland passagerarna fanns flyende kvinnor och barn.”

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/afghaner-flyr-i-fullpackade-plan

  Studerar man bilden riktigt noga så kan man faktiskt hitta några kvinnor och barn i folksamlingen som ser ut att bestå av över 95 % män. Verkar som om SVT återigen försöker förbereda oss på nya invånare.  

  • Riktigt svårt att veta vad som är verklighet och vad som är ren Spielbergfilm.
   Jag tycker att bilden visar ovanligt många resenärer som kan “ta en kamera”.

   Det ser ju även konstigt ut med amerikaner som i panik plötsligt lyfter med hjorder av skyddslingar springande runt hjulen och lika många som hänger utmed planet.
   Att sedan några högar ramlar i backen när amerikanerna lyfter får nog många att fundera på vad de har gjort i Afghanistan om scenen skulle föreställa verkligheten

   Det passar bra i tid att göra något dramatiskt för att avleda från covid skandalen.

 • RT: Taliban air force clear for takeoff? Militants show off captured aircraft as fighting approaches Kabul outskirts (VIDEOS)

  “As Taliban offensives continue to roll through Afghanistan and the fighting approaches the country’s capital Kabul, the militants are bragging about the lavish military trophies they captured, including multiple combat aircraft.”

  https://www.rt.com/news/532057-taliban-afghanistan-aircraft-captured/

 • Vem ska nu skydda CIA:s heroinproduktion när US Army dragit sig tillbaka? Efter att Talibanerna kom till makten förra gången gick Afghanistans heroinproduktion ned till några ynka procent av världsproduktionen. Efter USA:s intåg i landet började heroinproduktionen återigen öka för att slå nya rekord varje år och sen ensam stå för ca 90 % av världsproduktionen.

  Kunde en primitiv bondearmé få ned produktionen till några procent och världens mäktigaste militär sen få upp den för att nästan helt dominera marknaden, så betyder det ju att knarkaffärerna var en av orsakerna till invasionen.

  DEA, FBI och den lokala polisen är bara till för att få bort konkurrenterna inom droghandeln eftersom staten ogillar konkurrens. Lite komiskt när olika delar av detta kriminella nätverk diskuterar annan organiserad grov brottslighet.

  • Stämmer bra det du beskriver. Du verkar vara i rätt ålder för att minnas det. Detta är rätt bra nedtystad – inte många mins den eller är ovilliga att ta i detta.

   En reflektion; när allt peakar för att sedan falla, så verkar det aldrig vara brist på: droger, alkohol och tobak hur klimatskadlig än produktionen är.

  • Det tråkiga är att det är Investors knark fält som har ” försvarats ” i ett hittepåkrig under många år.

   • Har väl inte svårt för att tro det alls….

    Men har du någon bra källa på att Investor rent konkret äger fälten?
    De är ju överallt annars, så det är ju inte förvånande, men har aldrig sett den kopplingen tidigare.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *