Talibanerna tar över Afghanistan – USA lämnar krigsmaterial igen

publicerad 14 augusti 2021
- av NewsVoice
Foto: Aditya RajKaul via taliban-källa

KRIG. Talibanerna har erövrat Logar-provinsen och befinner sig nu bara 50 km från den afghanska huvudstaden efter en snabb offensiv som har fått Kabul-regeringen att förlora stora delar av landet. Talibanerna har även kommit åt amerikanska vapen.

På fredagen erövrade talibanerna Pol-e Alam, provinshuvudstaden i Logarprovinsen, enligt flera medierapporter. Provinsen är också känd för att vara president Ashraf Ghanis hemort.

I och med den senaste erövringen är talibanerna nu bara 50 km söder om landets huvudstad Kabul, regeringens sista fäste.

”Nu har talibanerna 100 procent kontroll. Det finns inga strider för tillfället. De flesta tjänstemän har flytt till Kabul”, säger lagstiftaren Saeed Qaribullah Sadat till AFP.

Talibanerna beslagtog amerikansk militär utrustning från Kunduz flygplats i veckan till ett värde av flera miljarder dollar inklusive minresistenta fordon, helikoptrar, drönare och humvees, skriver The Independent.

USA har vid tidigare tillbakadraganden i Mellanöstern valt att lämna stora mängder militär utrustning utan att förstöra den. Konsekvensen blir att de grupperingar som USA bekämpat förses med stora mängder avancerad krigsutrustning. Business Insider skriver att amerikanska stridsflygplan därför bombar talibanska styrkor som använder amerikansk utrustning.

USA:s ambassadpersonal i Kabul har enligt uppgifter blivit tillsagda att förstöra känsliga dokument och datorer när de förbereder sig för att evakuera. Ordern finns i ett memo, enligt en rapport från NPR, som fick en kopia av meddelandet.

Pentagon har sänt 3 000 soldater till Kabul för att säkerställa evakueringen av ambassadpersonal och amerikanska medborgare som uppmanats att fly landet omedelbart.

Text och översättning: NewsVoice

Källor

Relaterat