Talibanernas varning: Alla amerikaner måste lämna Afghanistan senast 11 september

20
Talibanledaren Suhail Shaheen. Foto: eget verk
Talibanledaren Suhail Shaheen. Foto: eget verk

VÄRLDEN. En talesman för talibanerna i Afghanistan varnade att de amerikanska trupperna måste lämna landet senast den 11 september, årsdagen för terrorattackerna 2001 som gav USA anledning att från början angripa Afghanistan.

Suhail Shaheen, som är medlem av talibanernas politiska rörelse, lovade att talibanerna, tungt utrustade med amerikanska vapen inte ska attackera dem, men betonade att amerikanarna måste lämna senast vid detta datum, rapporterar Jack Phillips som är reporter för The Epoch Times med redaktion i New York.

Vad som händer om de stannar är oklart. USA:s administrationen har tidigare hotat talibanerna att bomba dem om de angriper amerikanska intressen i landet. Denna konflikt ligger i linje med den amerikanska krismaskinens princip om “perpetual warfare”, konstant krigföring utan slut (red anm).

Joe Bidens administration har kritiserats för att USA:s utträde ur Afghanistan bär samma misslyckade karaktär som när USA lämnade Saigon 1975. Talibanernas erövring av landets huvudstad Kabul renderade panik. Stora mängder människor försökte i panik bli deporterade med amerikanska fraktflygplan under de senaste dagarna. 100-tals afghaner fick lift, men några klängde fast på fraktplanens utsida, vilket gav dem en säker död när de föll av från hög höjd.

Afghaner försöker fly från Kabul 17 aug 2021. Foto: Mukhtar Wafayee
Afghaner försöker fly från Kabul 17 aug 2021. Foto: Mukhtar Wafayee

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier sa till journalister på tisdagen att ”bilderna av förtvivlan på Kabul flygplats skämmer ut det politiska väst”, med hänvisning till massevakueringarna.

Nu tar talibanerna över hela landet – återinför ortodox tolkning av sharia

Under deras styre åren 1996-2001 gällde ortodox islamisk lag, eller sharia, som innebar ett förtryck av kvinnor och offentlig stening av de som inte lyder talibanernas regler, skriver Jack Phillips.

Den talibanska talespersonen Zabihullah Mujahid, sa under en presskonefrens att talibanerna inte ska begära vedergällning mot personer som arbetat för den tidigare väststödda regeringen. Han sa att talibanerna ska ge amnesti för fd afghanska regeringssoldater, entreprenörer och tolkar som arbetat för internationella styrkor.

Detta uttalande står i kontrast till hur MP ser på situationen. Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling sa i en intervjun på SR under gårdagen att man överhuvudtaget inte kan lita på talibanerna:

“Det här är en fruktansvärd brutal regim som inte vi inte alls kan lita på…”

Text: NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

20 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
sören turesson
sören turesson
Gäst
20 augusti 2021 kl 19:24

Det tycks inte ligga i människans natur att vara särskilt fredlig

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  sören turesson
20 augusti 2021 kl 19:26

Jo, se dig om! De allra flesta människor är fredliga och vill sin nästa väl – men inte de som styr.

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
Reply to  Hans Dahl
21 augusti 2021 kl 09:15

 Jag tror tyvärr att det inte är fullt så enkelt som du får det att låta. Alla människor strävar mer eller mindre efter att få ett “bättre liv” , hur bra vi än har det , och detta eviga strävande mot lite mer välstånd , lite mer inflytande , lite mer makt över våra egna liv , lite mer framgång osv är ingenting som vår mänskliga natur tillåter oss att stanna upp och sluta sträva efter helt plötsligt.

Men nu är det ju så att det finns begränsat med plats på scenen men obegränsat på åskådarläktaren , men alla åskådarna vill egentligen stå där uppe på scenen och bli beskådad i stället för tvärtom. Och det är det som är den springande punkten i detta lite filosoferande inlägg , vi är allihop dynamiska och oscillerande varelser som spelar de roller som slumpen eller försynen för tillfället försatt oss i , men jag tror inte någon , med handen på hjärtat , kan gå ed på vad som skulle hända om dessa strävanden skulle ta oss upp på “scenen”.

Med den vetskapen vill jag framhålla att vi som fortfarande är i bestånd att betrakta psykopaternas förehavanden , på “scenen” , måste spela våra roller fullt ut och göra allt vi kan för att hindra dårarna från att tappa fotfästet än mer än vad de redan gjort. Annars är vi snart inte bara åskådare längre.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Kenneth Thorberg
21 augusti 2021 kl 10:18

Ja, viljan att vara för lite mer än andra är inte av godo. Några av de allra sista ord Jesus sade till sina lärjungar innan han gick för att bli slaktad:

“Ni vet att folkens ledare beter sig som herrar över dem och att stormännen härskar över dem. Men så ska det inte vara bland er. Nej, den som vill vara störst bland er ska vara de andras tjänare, och den som vill vara främst bland er ska vara de andras slav.” 

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
Reply to  sören turesson
21 augusti 2021 kl 09:12

Nej , vi är minst lika revirhävdande och konfliktbenägna som vilket djur som helst , vi har väl bara mer sofistikerade och rationella metoder att ta oss an bataljerna som uppstår.

Erik Wiklund
Erik Wiklund
Gäst
19 augusti 2021 kl 09:29

Eller har vi missförstått det hela ? Kanske det är så att Talibanerna i själva verket är på rätt sida, att de är motståndare till den mörka makteliten och deras undersåtar USA-militären och CIA. – Ja, kanske är Talibanerna, dessa så kallade studenter, en grupp välvilliga individer som vill ha fred i Afghanistan – en fred som nu har förhandlats fram med hjälp av de vita hattarna. Där nu den verkliga ondskan (USA) har plockats bort från Afghanistan så att Afghanistan äntligen kan bli ett bättre land att leva i. – Ja det återstår att se!

JohnnyD
Johnny
18 augusti 2021 kl 23:27

Talibanerna går lugnt fram tycker jag. Låter de som vill evakuera och de får tre veckor på sig. Talibanerna vet att de har vunnit så ingen idé att begå hämndaktioner när världen ser på. Talibanerna har lredan ovat att inte censurera hårdare än Facebook.

Mona Nilsson
18 augusti 2021 kl 22:34

Assange 2011: “The goal is to use Afghanistan to wash money out of the tax bases of the US and Europe through Afghanistan and back into the hands of a transnational security elite. The goal is an endless war, not a successful war” https://twitter.com/wikileaks/status/1427929346262642688

Kjell Holmsten
Kjell Holmsten
Gäst
Reply to  Mona Nilsson
19 augusti 2021 kl 10:32

Tror inte att ELITEN glömma Afghanistan? Snart kommer räddande snabbombarna med de riktigt tunga bomberna? Jag hoppas att jag har fel. men om USA och KINA strider om fortsatt inflytande, så Afghanistan är första skådespelet.

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
Reply to  Mona Nilsson
20 augusti 2021 kl 22:05

Ändlösa krig , precis som i Orwells 1984. Assange visste vad han pratade om.

Dan Astrom
Dan Astrom
Gäst
18 augusti 2021 kl 14:47

Så trevligt att “fredens religion” tar över. Den som många nysvenskar annamar. Då har dom ett paradis att återvända till och där väntar ju alla kvinnor och barn som dom lämnat under kriget.
Jag får grattulera till den religiösa och politiska framgången…

Anders Johansson
Anders Johansson
Gäst
18 augusti 2021 kl 12:32

USA har gjort någon deal med Talibanerna så att de ska låta blir att förstöra gasledningen som går igenom Afghanistan. Bygget av den var väl en av anledningarna till invasionen, den och heroinproduktionen, eftersom den pipelinen kringskär Irans gasutvinning.

Men nu har USA utrustat afghanerna med krigsmateriel två gånger så det finns ju definitivt ingredienser för framtida krig.

Erik Forsman
Reply to  Anders Johansson
18 augusti 2021 kl 16:52

För att Kina trycket på att Baiden skulle ta hem trupperna ja. Jag tror så här: Kina har ingått ett avtal med Talibanerna om att bygga upp landet, mot att Talibanerna å sin sina inte lägger sig i hur Kina hanterar muslimer i landet samt i gränslandet kring Kina.

Magnus Johansson
Gäst
18 augusti 2021 kl 10:23

Allt framstår som planerat av djävulsbarnen för att skapa en ny flyktingström och göra ännu mer skada i främst Europa nu när covidbedrägeriet inte fungerar så bra längre.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
18 augusti 2021 kl 10:03

“May god protect our troops!” Med de orden avslutade Joe Biden sitt lovtal till påven på Al Smith Dinner 2020.

Kanske inte särskilt många amerikaner, som såg det här framträdandet på Tv, förstod innebörden av orden “our”… och kanske hade ordet “Your” varit ännu mer sanningsenligt.

Här är talet (efter 24 minuter kommer den uppseendeväckande avslutningen):
https://www.youtube.com/watch?v=kHqm6VFuvJQ&t=1967s

Anders Johansson
Anders Johansson
Gäst
Reply to  Hans Dahl
18 augusti 2021 kl 12:25

Sen verkar ju även hela det engelska språket vara uppbyggt av en massa ord med såväl öppen som esoterisk betydelse så det kan användas till språklig magi utan att människor förstår vad de samtycker till. The rabbit hole is deep…

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Anders Johansson
18 augusti 2021 kl 12:53

Ja, the rabbit hole is deep!

När jag var yngre lyssnade jag ofta på en låt av Jefferson Airplane – White Rabbit – som förhärligar droger. Den alluderar till Alice i Underlandet, den populära barnboken av Lewis Carroll.

I det tal som Donald Trump håller i videon ovan lovordar han en historisk person, som också heter Carroll. 

Charles Carroll är inte särskilt känd för de flesta, men han är en av de absolut viktigaste personerna i USA:s historia och han har bäddat för att USA:s formellt främsta ämbete nu leds av en jesuit, som svurit lydnad i allt till den svarte påven. 

Jag skulle vilja rekommendera alla att ta del av hela videoinspelningen från Al Smith Dinner 2020! Den är enormt intressant i ALLA avseenden!

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Hans Dahl
18 augusti 2021 kl 13:13
Erik forsman
Erik forsman
Gäst
18 augusti 2021 kl 09:05

Afghanerna är de rättmätiga herrarna över Afghanistan. Varför går inte vänstern in och stöder frihetskampen som man stödde Vietnams befolkning?

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  Erik forsman
19 augusti 2021 kl 06:03

Bra fråga. Vänstern är ju på samma sida som makten, antar jag.