Talibanernas varning: Alla amerikaner måste lämna Afghanistan senast 11 september

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 augusti 2021
- NewsVoice redaktion
Talibanledaren Suhail Shaheen. Foto: eget verk
Talibanledaren Suhail Shaheen. Foto: eget verk
Talibanledaren Suhail Shaheen. Foto: eget verk

VÄRLDEN. En talesman för talibanerna i Afghanistan varnade att de amerikanska trupperna måste lämna landet senast den 11 september, årsdagen för terrorattackerna 2001 som gav USA anledning att från början angripa Afghanistan.

Suhail Shaheen, som är medlem av talibanernas politiska rörelse, lovade att talibanerna, tungt utrustade med amerikanska vapen inte ska attackera dem, men betonade att amerikanarna måste lämna senast vid detta datum, rapporterar Jack Phillips som är reporter för The Epoch Times med redaktion i New York.

Vad som händer om de stannar är oklart. USA:s administrationen har tidigare hotat talibanerna att bomba dem om de angriper amerikanska intressen i landet. Denna konflikt ligger i linje med den amerikanska krismaskinens princip om “perpetual warfare”, konstant krigföring utan slut (red anm).

Joe Bidens administration har kritiserats för att USA:s utträde ur Afghanistan bär samma misslyckade karaktär som när USA lämnade Saigon 1975. Talibanernas erövring av landets huvudstad Kabul renderade panik. Stora mängder människor försökte i panik bli deporterade med amerikanska fraktflygplan under de senaste dagarna. 100-tals afghaner fick lift, men några klängde fast på fraktplanens utsida, vilket gav dem en säker död när de föll av från hög höjd.

Afghaner försöker fly från Kabul 17 aug 2021. Foto: Mukhtar Wafayee
Afghaner försöker fly från Kabul 17 aug 2021. Foto: Mukhtar Wafayee

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier sa till journalister på tisdagen att ”bilderna av förtvivlan på Kabul flygplats skämmer ut det politiska väst”, med hänvisning till massevakueringarna.

ArcanumSkolan 2024

Nu tar talibanerna över hela landet – återinför ortodox tolkning av sharia

Under deras styre åren 1996-2001 gällde ortodox islamisk lag, eller sharia, som innebar ett förtryck av kvinnor och offentlig stening av de som inte lyder talibanernas regler, skriver Jack Phillips.

Den talibanska talespersonen Zabihullah Mujahid, sa under en presskonefrens att talibanerna inte ska begära vedergällning mot personer som arbetat för den tidigare väststödda regeringen. Han sa att talibanerna ska ge amnesti för fd afghanska regeringssoldater, entreprenörer och tolkar som arbetat för internationella styrkor.

Detta uttalande står i kontrast till hur MP ser på situationen. Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling sa i en intervjun på SR under gårdagen att man överhuvudtaget inte kan lita på talibanerna:

“Det här är en fruktansvärd brutal regim som inte vi inte alls kan lita på…”

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq