Chefen för Storbritanniens rymddirektorat varnar för rymdterrorism

1
UK Space Operations Centre har koll på rymdterrorism. Pressfoto: Gov.uk
UK Space Operations Centre. Pressfoto: Gov.uk

RYMDFART. Chefen för Englands rymddirektorat varnar för att en ökad tillgång till rymden även ökar risken för rymdterrorism. En parallell är hur terrorister kunde använda kommersiella flygplan under attackerna den 11 september 2001 i New York. “Om en sådan trend gäller för rymden, när måste vi då ta itu med vårt första exempel på rymdterrorism?”.

Uttalandet kommer från Harvey Smyth under DSEI 2021-konferensen i London den 14 september. De förenklade möjligheterna att skicka upp relativt billiga och små satelliter gör det lättare än någonsin för regeringar och företag att nå rymden. Denna utveckling har hyllats för de möjligheter den ger för kommersiella projekt, men Smyth hävdade att den också innebär nya utmaningar, rymdterrorism.

Air Vice Marshal Harvey Smyth tillträdde i februari 2020 på den nya posten som Director Space i Storbritannien.

Prenumerera på NewsVoice - Få mail när vi publicerat nya artiklar
Loading

Kostnaden för tillgång till rymden har sjunkit dramatiskt under det senaste decenniet, från 20 000 dollar per kilo till mindre än 2000 dollar. Idag kan nästan vem som helst få tillgång till rymden och denna tillgänglighet är ett nytt potentiellt hot tex rymdterrorism, säger Smyth. Därför eftersträvar Storbritannien upprättandet av nya globala regler för rymden inom FN:s generalförsamling.

Storbritannien har omorganiserat sina militära rymdinsatser de senaste 18 månaderna. Det inrättade rymddirektoratet, med Smyth i spetsen, ska samordna landets rymdaktiviteter parallellt med det nya brittiska rymdkommandot som styr alla rymdrelaterade försvarsprogram och styrkor.

Skynet ska ha koll på rymdterrorism

Smyth säger att England har ett mycket ambitiöst och omfattande försvarsprogram centrerat runt Skynet som fokuserar på underrättelsverksamhet i rymden, satellitkommunikation, digitala arkitekturer, övervakning och spaning. Skynet består av en familj av militära kommunikationssatelliter, som för närvarande drivs av Airbus Defense and Space på uppdrag av Storbritanniens försvarsministerium.

Text och översättning: NewsVoice

Källa och relaterat

Klipp från filmen Ad Astra: rymdterrorister (rymdpirater):

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
20 juni 2022 kl 08:45

West moving towards war in space – Roscosmos chief

Private American companies are collecting visual and radar data for Ukraine, the head of the Russian Space Agency says

https://www.rt.com/russia/557415-rogozin-war-space-companies/