Våldsamma poliser skadade journalist som intervjuat vaccinerade ungdomar – Västerås

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 september 2021
- NewsVoice redaktion
Västerås-polis, 23 sep 2021. Foto: Börje Peratt

SVERIGE. Igår torsdag delgav tre äldre kvinnliga aktivister ett informationsunderlag riktat till ansvariga för Covid-19-injicering av skolungdomar i Västerås. Journalisten Börje Peratt filmade överräckningen och intervjuade ungdomar. Polisen angrep och skadade filmaren. Både SVT och VLT återgav en förvrängd bild av händelsen.

Torsdagen den 23 september åkte ett litet film-team till en vaccinationsmottagning i Västerås för att dokumentera tre kvinnliga aktivister, varav två kom från orten. Aktivisterna ville informera skolungdomar och ansvarig vårdpersonal om riskerna för tex hjärtmuskelinflammation för de ungdomar som låter sig sprutas med en covidinjektion.

Flera ungdomar lät sig frivilligt intervjuas. Samtidigt ville en pensionerad sjuksköterska lämna in informationsunderlaget till ansvariga på Castellum-kliniken, men de fick inte komma in i byggnaden. En vakt stoppade dem och efter en diskussion tog vakten emot papprena varpå aktivisterna och filmarna omedelbart lämnade platsen.

Västeråspolis knäckte armen mot dörrstolpe

När Börje Peratt efter avslutat uppdrag satt sig i bilen tillsammans med sin kameraman för att åka tillbaka till Stockholm, angreps bilen från båda sidor av en kvinnlig och manlig polis som försökte ta Peratts mobiltelefon. Peratt filmade med mobilen och vägrade sluta.

 

Den manliga polisen ryckte då upp bildörren på passagerarsidan där Peratt satt. Polismannen vred Peratts arm och använde dörrstolpen mellan fram och bakdörr som bräckjärn när han bröt armen bakåt i sitt försök att tvinga ut Peratt för att ta ifrån honom mobilen. Även den kvinnliga polisen försökte tillgripa mobiltelefonen inne i bilen.

ArcanumSkolan 2024
Västerås-poliser, 23 sep 2021. Foto: Börje Peratt
Västerås-poliser, 23 sep 2021. Foto: Börje Peratt

Börje Peratt förklarar i en längre artikel i Humanism och Kunskap:

“När vi var klara och skulle åka därifrån slets bildörren upp och en storväxt polisman gick till brutalt angrepp mot mig assisterad av en kvinna i polisuniform som båda försökte ta min mobilkamera från mig. Angreppet strider mot alla regler i ett sådant sammanhang och jag krävde att få deras identitet. Efter att ha nästan brutit sönder min arm och axel hamnade jag utanför bilen och omgiven av fem poliser och visiterades jag av den ena som gick genom mina fickor tog fram min plånbok och hittade min legitimation.”

Vid samma tillfälle angrep en kvinnlig polis en äldre aktivist genom att dra henne bakåt så att hon föll på marken. Den sedermera häktade kvinnan är en pensionerad sjuksköterska som utifrån sin medicinska kompetens insett faran med covidvaccinerna. Hon vill endast värna barnen, förklarar Börje Peratt i sin artikel.

Castellum-kliniken i Västerås. SVT rapporterar om "vaccinmotståndare"
Castellum-kliniken i Västerås. SVT rapporterar om “vaccinmotståndare”

VLT och SVT Rapport publicerade en falsk bild av händelsen

Västeråstidningen VLT skriver i artikeln: “Kalabalik när vaccinmotståndare trängde sig in på läkarmottagning: – Påstod att vaccinet var gift”, att aktivisterna, som rubriken visar,  skulle ha trängt sig in i byggnaden, men det stämmer inte. De befann sig hela tiden utanför byggnaden och samtalade där med en väktare vid entredörren. Börje Peratts film verkar bevisa att ingen gick in.

SVT hade ett kort inslag av samma karaktär där kanalen påstod att aktivisterna ska ha trängt sig in på vaccinationsmottagningen, ofredat personer samt gjort våldsamt motstånd mot en polisman. Inget av detta överensstämmer med verkligheten. SVT påstod även att en polisman skadats och inte heller det är korrekt, uppger Peratt.

Peratt kan visa med sin film hur istället en kvinlig vaccinanhängare är hotfull mot en av aktivisterna. Anhängaren skrek innan klippet att hon minsann ska ha tvingat sin pojkvän att vaccinera sig. Just detta kom inte med på film, säger Peratt till NewsVoice.

Peratt säger avslutningsvis till NewsVoice att SVT:s tillvägagångssätt i sin rapportering är typisk. De vänder på roller och utelämnar information.

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq