Ordenssällskapet Navet diskuteras av Tobbe Larsson, Torbjörn Sassersson och Ulf Bejerstrand

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 november 2021
- NewsVoice redaktion
Torbjörn Sassersson, Ulf Bejerstrand och Tobbe Larsson alias Tor Påsson

KULTURDEBATT. Ulf Bejerstrand bjöd in Torbjörn Sassersson och Tobbe Larsson alias Tor Paulsson att diskutera det tidigare hemlighetsfulla ordenssällskapet Navets hantering av diverse symboler i sina utmärkelser samt Navets förmodade koppling till en alternativ mediemässa.

Diskussionen är en uppföljning till artiklar skrivna av Nya Dagbladet och NewsVoice, vilka kritiserat ordenssällskapet Navets påstådda koppling till Svenska Bok- och Mediemässan 2021 och att symbolanvändningen givit vissa personer negativa associationer till bland annat 1940-talets Tyskland.

Ordenssällskapet Navet

Tobbe Larsson anser att Navet varken har en koppling till den epoken, mässan eller ens honom själv i någon större utsträckning, men vittnen från ordenssällskapet Navet menar att han i själva verket är initiativtagaren och den egentliga bakomliggande ledaren.

Skribenterna anser att Navet använder ett symbolspråk som har negativa associationer till Frimurarna alternativt 1940-talets Tyskland.

Läs mer: En alternativ bokmässa och Frihetsrörelsen bör inte ha kopplingar till frimurarlik grupp

En knappnål från Ordenssällskapet Navet. Privat foto.
En knappnål från Ordenssällskapet Navet. Privat foto.

Vad som kan anses vara anmärkningsvärt är att minst två centrala individer i ordenssällskapet Navet – enligt vittnen – bär på djupt rasistiska och judefientliga åsikter, något som står i stark kontrast till att bokmässan 2021 skulle vara både multikulturell och inkluderande.

Tobbe Larsson hävdar att allt handlar om falska rykten.

Det är ett faktum att vissa personer som var närvarande utställare på mässan även sitter eller har suttit som medlemmar eller gäster i Navet. Vi på NewsVoice tror dock inte att just dessa personer, vilka vi respekterar, har dessa extrema åsikter eller kanske inte ens känner till att de existerar i Navet.

Diskussionen på Ulf Bejerstrands kanal karaktäriseras till stor del av ord mot ord, men även på vittnesmål. NewsVoice fick möjlighet att klippa fram 41 minuter av den 1 timme och 52 minuter långa videon. NewsVoice har klippt bort intro och den andra halvan av originalvideon. Texter och bilder har lagts till för att förtydliga några av diskussionens kärnpunkter.

Var och en är fri att dra sina egna slutsatser. Kommentarsfältet efter denna artikel är öppet. Samtalet och denna text är publicerad inom ramen för normal press- och yttrandefrihet. Inga personnamn anges av NewsVoice i varken video eller text. Alla medverkande i samtalet har godkänt att den kompletta videon publiceras på Bejerstrands kanal. NewsVoice fick rätt att publicera ett videoutdrag av Ulf Bejerstrand.

Den kompletta videon finns på Ulf Bejerstrands Youtube-kanal

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq