Börje Peratt ville skapa en värld som styrs av goda människor

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 december 2021
- Torbjörn Sassersson
Börje Peratt

Filmaren, målaren och debattören Börje Peratt gick vidare på eftermiddagen den 20 december efter en kort tids sjukdom på Danderyds sjukhus. Han var en mycket engagerad samhällsmedborgare, sanningssökare, humanist och en bra lojal vän.

Vi grundade tillsammans med Terry Evans för 10 år sedan föreningen Humanism och Kunskap som ett svar på den långsamma destruktionen av sunda humanistiska värderingar och god vetenskap i samhället. Vi visste nog inte då hur mycket en sådan förening behövs i dessa tider. Föreningen har sedan starten hållts levande av en liten grupp starka själar: Börje, Lisbet, Marianne, Ingela, Carl-Johan, Ritva och Kersti.

I ett av Börjes sista debattinlägg, daterat den 2:a december 2021 klockan 7 på morgonen, beskriver han inspirationen som han fick i en dröm. Hans vision sammanfattar mycket bra hans egentliga drivkrafter.

Börje Peratt ville ha en värld där de goda krafterna, de goda människorna, de sunda idealen, andligheten och filosofin åter står i centrum av samhället såsom samhällspelare medan lögnarna, egoisterna, psykopaterna, predatorerna och bedragarna plockats bort från styrande positioner och placerats långt ut i periferin, där de hör hemma.

Det är dessa drivkrafter som var och är hans essens.

Ritva Peratt, Börje Peratt och Kersti Wistrand, 2016-05-07. Foto: T. Sassersson
Ritva Peratt, Börje Peratt och Kersti Wistrand, 2016-05-07. Foto: T. Sassersson

Efter sig lämnar han ett rikt arv av filmer, artiklar, målningar, musikstycken, skulpturer och många andra produktioner samt även en lång rad internationella utmärkelser för sina uppskattade dokumentärfilmer.

Börje Peratts dröm

“Jag har en dröm om att det vakna folket tar över landet och börjar regera med det bästa för våra barn, vuxna och äldre.

Jag har en dröm om att de som nu överlåtit landet på främmande fientlig makt erkänner sina brott och frivilligt överlämnar styret till det vakna folket.

Jag har en dröm om att massmedierna och journalister ber landets såväl vakna som sovande folk om ursäkt för att de brutit mot sitt journalistiska uppdrag och spridit lögner och skräckpropaganda.

Jag har en dröm om att förrädarna avsätts från sina poster och ersätts med kompetent medmänsklighet.

Jag har en dröm om att de skrämda och indoktrinerade återfår sitt sunda förnuft och inser att de blivit grundlurade av en främmande fientlig makt som tjänar miljarder på skadliga insatser.

Jag har en dröm om att de som varit mina vänner för livet återfår förståndet, klarar sig från sina skadliga insprutningar och att vi kan försonas och bli vänner igen.”

Video och text: Börje Peratt (Borjeperatt.wordpress.com), December 2, 2021, kl 07:03

Text: Torbjörn Sassersson

Torbjörn Sassersson och Börje Peratt. Foto: Ullmans PR, 6 nov 2014
Torbjörn Sassersson och Börje Peratt. Foto: Ullman PR, 6 nov 2014

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Oerhört tragiskt! Hört väldigt mycket bra om denna person och träffade tyvärr honom inte personligen men känner ändå sorg över det då en fin person gått ur tiden. Vila i frid Börje

 • Oerhört tragiskt! Hört väldigt mycket bra om denna person och träffade tyvärr honom inte personligen men känner ändå sorg över det då en fin person gått ur tiden. Vila i frid Börje

 • Jag är fruktansvärt upprörd över att Börjes Enby-filmer (och antagligen andra av hans produktioner) har raderats från Vimeo i dagarna. Situationen för de som värnar om sanningen är prekär – minst sagt. Listan på de som ‘bannlysts’ från internet blir längre för varje dag! Detta kan inte fortgå!!

 • Börjes dröm och många andras dröm också, kommer att bli sann! Varje dag vaknar människor upp och börjar se sanningen! Miljoner andliga människor över hela Planeten Jorden jobbar tillsammans för att detta ska ske. De andliga krigarna går ej att stoppa! Var säkra på det! Jorden blir den vackra plats och Edens lustgård vi alla drömt om.

 • Jag är fruktansvärt upprörd över att Börjes Enby-filmer (och antagligen andra av hans produktioner) har raderats från Vimeo i dagarna. Situationen för de som värnar om sanningen är prekär – minst sagt. Listan på de som ‘bannlysts’ från internet blir längre för varje dag! Detta kan inte fortgå!!

 • Börjes dröm och många andras dröm också, kommer att bli sann! Varje dag vaknar människor upp och börjar se sanningen! Miljoner andliga människor över hela Planeten Jorden jobbar tillsammans för att detta ska ske. De andliga krigarna går ej att stoppa! Var säkra på det! Jorden blir den vackra plats och Edens lustgård vi alla drömt om.

 • 2000-Talets vetenskap: Filmproducenten som vägrade ge upp

  “Förstummade är vi alla. Det är ofattbart att Börje Peratt inte längre finns ibland oss. Han lämnade oss den 20 december efter en tids sjukdom. Våra tankar går främst till Ritva, hans hustru och kärlek i livet, vidare till barn och barnbarn – en far och farfar att vara stolt över.”

  https://www.2000tv.se/artiklar/?id=1127

 • 2000-Talets vetenskap: Filmproducenten som vägrade ge upp

  “Förstummade är vi alla. Det är ofattbart att Börje Peratt inte längre finns ibland oss. Han lämnade oss den 20 december efter en tids sjukdom. Våra tankar går främst till Ritva, hans hustru och kärlek i livet, vidare till barn och barnbarn – en far och farfar att vara stolt över.”

  https://www.2000tv.se/artiklar/?id=1127

 • Det är beklagligt med alla som dött av covid de senaste två åren. Börjes val att inte vaccinera sig kostade honom tyvärr livet. Att även Ritva ligger inne på sjukhus är också tråkigt. Även hon är ju i riskgrupp pga åldern. Låt oss bara hoppas att Börje inte påverkat henne eller några andra att låta bli vaccinet. Tyvärr tror jag Börje påverkat en del att avstå vaccin.

 • Det är beklagligt med alla som dött av covid de senaste två åren. Börjes val att inte vaccinera sig kostade honom tyvärr livet. Att även Ritva ligger inne på sjukhus är också tråkigt. Även hon är ju i riskgrupp pga åldern. Låt oss bara hoppas att Börje inte påverkat henne eller några andra att låta bli vaccinet. Tyvärr tror jag Börje påverkat en del att avstå vaccin.

 • Vi som delar Börjes önskan måste lägga in en högre växel ! Önskar också att de som stod honom o Ritva nära talar om för Ritva att vi alla tänker på henne just nu

 • Vi som delar Börjes önskan måste lägga in en högre växel ! Önskar också att de som stod honom o Ritva nära talar om för Ritva att vi alla tänker på henne just nu

 • Jovisst kan man ha önskan om än de’ ena och än det andra: det brukar väl alla politiker ha. Men det är bra mycket enklare, att ALLTID hålla sig till sanningen. Punkt jävla slut.

 • Börje var en sann hjälte på många sätt. Han backade inte för att konfrontera, gå rakt in i och lysa upp det mörka rättsträsk, som krossat den fantastiske läkaren Erik Enbys läkarliv. Det blev genom Börjes film lysande klart hur Enby snärjts genom ett hopkok av påståenden, lösa rykten och andra starka intressen.

 • Jovisst kan man ha önskan om än de’ ena och än det andra: det brukar väl alla politiker ha. Men det är bra mycket enklare, att ALLTID hålla sig till sanningen. Punkt jävla slut.

 • Börje Peratt var också en Internationalist. I mitt andra hemland Ghana (Jag heter ju också Kwame) har Ashantifolket det populära uttrycket “Wo kum apem, Apem beba” =När tusen dör , föds tusen nya” Låt det bli vår devis för att hedra och fullfölja Börjes arbete.
  Redan i tisdags hedrade Nordfors, Anita de las Lomas, Linus Noremalm och jag Börje med fantastisk musik och dans från Malmö: HÄLSOPANELEN, LINUS NOREMALM SAMTALAR MED INGEMAR LJUNGQVIST, MIKAEL NORDFORS, ANITA DE LAS LOMAS (bloggplatsen.se)

 • Börje var en sann hjälte på många sätt. Han backade inte för att konfrontera, gå rakt in i och lysa upp det mörka rättsträsk, som krossat den fantastiske läkaren Erik Enbys läkarliv. Det blev genom Börjes film lysande klart hur Enby snärjts genom ett hopkok av påståenden, lösa rykten och andra starka intressen.

 • Så tragiskt! Vem ska nu berätta sanningen? Tog mig till Filmhuset och såg hans film om Dr Eneby. När filmen var slut var det alldeles tyst, innan applåder och att folk började prata med varandra. Fick själv hjälp av en läkare i Järna som förlorade sin licens pga att han hjälte folk utanför Läkemedelsverkets korrupta ramar. Vem tar över nu? ….

 • Börje Peratt var också en Internationalist. I mitt andra hemland Ghana (Jag heter ju också Kwame) har Ashantifolket det populära uttrycket “Wo kum apem, Apem beba” =När tusen dör , föds tusen nya” Låt det bli vår devis för att hedra och fullfölja Börjes arbete.
  Redan i tisdags hedrade Nordfors, Anita de las Lomas, Linus Noremalm och jag Börje med fantastisk musik och dans från Malmö: HÄLSOPANELEN, LINUS NOREMALM SAMTALAR MED INGEMAR LJUNGQVIST, MIKAEL NORDFORS, ANITA DE LAS LOMAS (bloggplatsen.se)

 • Så tragiskt! Vem ska nu berätta sanningen? Tog mig till Filmhuset och såg hans film om Dr Eneby. När filmen var slut var det alldeles tyst, innan applåder och att folk började prata med varandra. Fick själv hjälp av en läkare i Järna som förlorade sin licens pga att han hjälte folk utanför Läkemedelsverkets korrupta ramar. Vem tar över nu? ….

 • Börje Peratt lärde jag känna när jag gick med i Humanism och Kunskap. Jag träffade honom så sent som i nov. Börje var en mycket dynamisk person, en konstnär och visionär, en helt unik människa som arbetade för det goda samhället. Han hade mycket humor och jag minns särskilt när vi hade en träff nere på ön Hven, där vi hade ett par underbara dagar i härlig gemenskap och frihet. Vi diskuterade stora livsfrågor, gjorde vandringar, mediterade, åt god mat och hans fru Ritva var också med som även hon är en mycket fin person. Jag vet nu att hon ligger på sjukhus och har det svårt. Mina tankar går till dem båda och till deras söner. och barnbarn.

  • Ook!! Bra skrivet, undrar då varför ligger även hon på sjukhus.. ‘de’ har gjort det the first blood, ‘de’ ska få betala, fullständigt. Inget är över förrän ‘de’ som startat detta, har röjts. Tro vad vi vill, men så tror jag det är det

 • Börje Peratt kämpade på många fronter – några av dem: frihet, omtanke, hälsa för varje människa.

  Börje Peratt gick i bräschen, genom sin profession som regissör, för en av Sveriges främsta medicinska forskare genom alla tider, läkaren Erik Enby, som istället för det Nobelpris han borde ha belönats med – för sina upptäckter om mikrober som sjukdomsalstrare – nedsligt blev fråntagen sin läkarlegitimation av djupt korrupta personer i förvaltningen!

  Vi alla bör låta oss inspireras av Börjes starka vilja att stå upp för det vi anser vara riktigt.

  Kämpa för det du tror på, för om du inte gör det, kommer du alltid att kämpa mot dig själv.”

  • Ja, det är skrämmande med vad som hände vs Erik Enby. De som genomförde det då, har låtit ‘arvet’/arvssynden (om jag får uttrycka mig så drastiskt) gå vidare. Tack för citatet, för så är det såklart

  • Jag instämmer helt, Magnus. Först nu har jag tagit del av detta sorgebudskap. En av våra stora frihetskämpar har lämnat jordelivet.

  • Hej Magnus, du är en verklig fighter,, precis som forumet. Håller med dig och det är chockerande att Börje nu gått bort. Han var/är modig och då undrar jag; hur dog han, hade han ngn underliggande sjukdom osv. Det är det första jag är intresserad av efter hans bortgång

  • Han kom kanske sanningen för nära!
   Förlusten är stor då någon med ryggrad lämnar sitt fysiska tillstånd.
   Men kanske fick han en fin plats bland änglarna, eller kanske själv blev en
   ängel även i detta tillståndet. Vi kan bara hoppas!

 • Börje Peratt lärde jag känna när jag gick med i Humanism och Kunskap. Jag träffade honom så sent som i nov. Börje var en mycket dynamisk person, en konstnär och visionär, en helt unik människa som arbetade för det goda samhället. Han hade mycket humor och jag minns särskilt när vi hade en träff nere på ön Hven, där vi hade ett par underbara dagar i härlig gemenskap och frihet. Vi diskuterade stora livsfrågor, gjorde vandringar, mediterade, åt god mat och hans fru Ritva var också med som även hon är en mycket fin person. Jag vet nu att hon ligger på sjukhus och har det svårt. Mina tankar går till dem båda och till deras söner. och barnbarn.

  • Ook!! Bra skrivet, undrar då varför ligger även hon på sjukhus.. ‘de’ har gjort det the first blood, ‘de’ ska få betala, fullständigt. Inget är över förrän ‘de’ som startat detta, har röjts. Tro vad vi vill, men så tror jag det är det

 • Börje Peratt kämpade på många fronter – några av dem: frihet, omtanke, hälsa för varje människa.

  Börje Peratt gick i bräschen, genom sin profession som regissör, för en av Sveriges främsta medicinska forskare genom alla tider, läkaren Erik Enby, som istället för det Nobelpris han borde ha belönats med – för sina upptäckter om mikrober som sjukdomsalstrare – nedsligt blev fråntagen sin läkarlegitimation av djupt korrupta personer i förvaltningen!

  Vi alla bör låta oss inspireras av Börjes starka vilja att stå upp för det vi anser vara riktigt.

  Kämpa för det du tror på, för om du inte gör det, kommer du alltid att kämpa mot dig själv.”

  • Ja, det är skrämmande med vad som hände vs Erik Enby. De som genomförde det då, har låtit ‘arvet’/arvssynden (om jag får uttrycka mig så drastiskt) gå vidare. Tack för citatet, för så är det såklart

  • Jag instämmer helt, Magnus. Först nu har jag tagit del av detta sorgebudskap. En av våra stora frihetskämpar har lämnat jordelivet.

  • Hej Magnus, du är en verklig fighter,, precis som forumet. Håller med dig och det är chockerande att Börje nu gått bort. Han var/är modig och då undrar jag; hur dog han, hade han ngn underliggande sjukdom osv. Det är det första jag är intresserad av efter hans bortgång

  • Han kom kanske sanningen för nära!
   Förlusten är stor då någon med ryggrad lämnar sitt fysiska tillstånd.
   Men kanske fick han en fin plats bland änglarna, eller kanske själv blev en
   ängel även i detta tillståndet. Vi kan bara hoppas!

  • Så länge dom kommer att använda PCR testet mot påstådda virus, så dör många
   som visat sig positiva, i Covid 19! Men inte av Covid 19. Bara med.
   Förmodar att lika många skulle ha lämnat in utan denna paria, Covid.
   Detta vansinne kan pågå hur länge som helst.

   Världshistoriens största bluff. Mvh

    • Vet du någon större bluff så tala ut!
     PCR testerna visar 97% fel. Detta uttalar sig även Boris Johnson om nu. Då den delikata frågan! Dog han i Covid, eller av PCR testets resultat. Mvh

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *