Demokratisrörelsen – Kanadas lastbilsförarprotest sprider sig till USA och Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 januari 2022
- NewsVoice redaktion
Ottawa, 29 januari 2022. Foto: Rebel News

Ben Swann rapporterar om 10.000-tals lastbilschaufförer som protesterar genom att köra i konvojer mot storstäderna i Kanada för att stoppa mandaten.

Ben Swann konstaterar att lastbilsförarna tar ett mycket större grepp än att bara skydda sin egen näringsverksamhet som begränsas av Kanadas mandat. Förarna kämpar i själva verket för fri- och rättigheter för alla medborgare i landet.

Under lördagen den 29 januari nådde en konvoj Ottawa där de anslöt sig till 1000-tals demonstranter för att höja sin röster mot Justin Trudeau-regeringen. Enligt vissa källor hade så många som 1,4 miljoner ställt in sig på att komma till Ottawa.

Den kanandensiska regeringen samverkar med de social mediejättarna, precis som den svenska regeringen, och stängde Facebookgruppen Convoy to Ottawa 2022 med 600.000 följare. Arrangörerna svarade snabbt med att starta Convoy to Ottawa 2022 Restart som nu har 453.000 medlemmar. Ben Swann på Sovren Media säger att regeringen till och med stängde av motorvägskameror för att dölja konvojerna.

NewsVoice skrev tidigare om att Freedom Convoy 2022 har en GoFundMe-kampanj som dragit in nära 50 miljoner svenska kronor. Pengarna som samlas in är till för att hjälpa lastbilschaufförer att betala för bränsle, logi och mat.

GoFundMe har dock bekräftat att de fryst pengarna till dess att arrangören kan redovisa en tydlig plan för hur medlen kommer att användas, trots att de redovisat vart pengarna ska gå.

USA och Sverige följer Kanada

Amerikanska lastbilschaufförer ansluter sig nu för att protestera på samma sätt. Brian Von D, som är administratör för “Convoy to DC 2022” meddelar att ska förena sina krafter för att åka från Kalifornien till Washington.

I Sverige har Johannes Haddad startat Facebook-gruppen Convoy 2022 Sweden/Sverige som har samma mål som de kanadensiska frihetskonvojerna.

Text: NewsVoice | #FreedomConvoy2022

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq