Överlev natten vid -18 grader i en snöskoterhusvagn med vattenvärmare

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 januari 2022
- NewsVoice redaktion
Snöskoterhusvagn. Foto: The Outsider

LIVSSTIL. En kanadensare försöker överleva en natt i en snöskoterhusvagn vid en utetemperatur på minus 18 grader med hjälp av en veduppvärmd vattenackumulator.

Mannen har byggt ett vattenburet värmesystem bestående av en sandfylld behållare, kopparledningar som cirkulerar varmvatten och en vattenackumulator på endast 30 liter som placerats i snöskoterhusvagnen. Energin kommer från en vedbrasa. För att undvika kondens i husvagnen monterades en slang så att vattenånga från ackumulatorn evakueras.

Systemet är ganska omständligt att konstruera och man kan undra om det inte är bättre med en liten vedkamin. Alla som har erfarenheter av kaminer, särskilt om de är små, vet dock att ved måste fyllas på varje timme, kanske två gånger per timme.

Snöskoterhusvagn- Foto: The Outsider
Snöskoterhusvagn. Vattenackumulatorn förbereds. Foto: The Outsider

Poängen med experimentet är att ta reda på om det vattenburna systemet fungerar tillfredsställande under en mycket kall natt på vintern och om systemet ger kontinuerlig värme utan behov av att ved måste fyllas på alls under natten.

Det vattenburna systemet är ingen dålig ide för en permanent bosättning, men då hade naturligtvis brasan (en kamin) placerats inne i huset (red anm).

Snöskoterhusvagnen är isolerad med 5 cm frigolit, men glipan mellan luckan och karmen verkar vara oisolerad. Här går den mesta av värmen ut. På morgonen var det minus 18 grader utomhus och plus 13 grader i husvagnen.

Videon har över 15 miljoner visningar.

Text: NewsVoice

Snöskoterhusvagn- Foto: The Outsider
Snöskoterhusvagn. Foto: The Outsider


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq