England överger vaccinpass, munskydd, restriktioner – Spanien betraktar Covid-19 som influensa

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 januari 2022
- NewsVoice redaktion
Coronavirus i Spanien 2020. Foto: Gustavo Fring. Licens: Pexels.com
Coronavirus i Spanien 2020. Foto: Gustavo Fring. Licens: Pexels.com
Coronavirus i Spanien 2020. Foto: Gustavo Fring. Licens: Pexels.com

VÄRLDEN. Spanien kräver att Covid-19 ska behandlas som en endemisk sjukdom och blir därmed den första stora europeiska nationen som ser Covid-19 som en normal influensa. Samtidigt i England avvecklas både munskydd, arbetsrestriktioner och covidpass, enligt BBC.

Idén att Covid-19 ska betraktas som en säsongsinfluensa i Spanien har gradvis fått fäste och den brittiske utbildningsministern Nadhim Zahawi sa på söndagen till BBC att Storbritannien låter Covid-19 accepteras som endemisk.

I praktiska termer innebär det att landet överger ett system med detaljerad övervakning av infektioner och istället uppskattar hur sjukdomen sprider sig baserat på funktionella prover som samlats in av vårdpersonal, rapporterade El País och EFE.

Den socialistiska premiärministern I Spanien talade också om den betydande minskningen av dödligheten under den sjätte vågen (omikronvarianten). Jämfört med den genomsnittliga dödligheten på 13% under den första vågen, sa han att den nuvarande ligger på endast 1%, skriver New York Post.

Englands covidåtgärder kommer att upphöra från och med nästa torsdag. Tidigare obligatoriska munskydd på offentliga platser och covidpass skrotas, meddelar premiärminister Boris Johnson, enligt BBC.

Text: NewsVoice

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Spanien