Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Film: “The Giver” om det medicinerade framtidssamhället

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 1 januari 2022
- Christian Pavón, jurist

FILM. 2014 gjordes en film som inte blev särskilt uppmärksammad när den kom. Trots många riktigt bra skådespelare, som t.ex. Jeff Bridges och Meryl Streep, lyckades filmen smyga under radarn. Nu sju år senare anser jag att denna halvt bortglömda film verkligen förtjänar att få hamna i strålkastarljuset.

Recension: Christian Pavón | Regissör: Phillip Noyce | Manusförfattare: Michael Mitnick och Robert B. Weide. Författare: Lois Lowry | Produktionsbolag: Tonik Productions, Asis Productions, Canada Film Capital

Det medicinerade framtidssamhället

The Giver utspelar sig i ett fiktivt samhälle där delar av mänskligheten har valt att via medicin och via social indoktrinering radera ut människors ”problematiska” känslor som avund, agg, kärlek och så vidare. Detta eftersom den styrande inre kretsen för detta samhälle anser att dessa känslor varit orsaken till mänsklighetens krig, illdåd och allmänna olycka.

Huvudkaraktären Jonas blir utvald till att bli en ”minnesbärare” d.v.s. en person som får uppdraget att lära sig allt om mänsklighetens historia för att kunna ge råd till den framtida ledningen för detta samhälle, så att de fortsätter att se vikten av att upprätthålla sitt samhällsbygge. Jonas börjar dock bli tveksam över sin roll senare i filmen och även tveksam över samhället som han nu inser upprätthåller en fasad av lögner och vilseledning.

Samma genre som Cubic, Fahrenheit 451 och 1984

The Giver är en mycket intressant film och den påminner om filmer som Cubic och böcker som Fahrenheit 451 och 1984. Det som gör denna film rätt unik är att den inte överdriver de totalitära tendenserna. Människorna i denna film utsätts inte vanligtvis för ett fruktansvärt förtryck, regimen använder istället vanligtvis vilseledning för att få människor fogliga.

När The Giver kom 2014 så var fortfarande tanken om ett direkt totalitärt samhälle svårt att föreställa sig. Även om det då fanns massor med samhällsproblem så är till exempel det vi ser idag med coronarestriktioner, som åsidosätter mänskliga friheter, och ett allt större förskjutande mellan makten och folket ett mer direkt totalitärt samhälle än det som man kunde föreställa sig när filmen hade premiär…

The Giver är som sagt ingen ny film, men mer aktuell än någonsin, samt har ett väldigt bra skådespeleri. Den är hela tiden spännande även om det inte är en film med action hela tiden, vilket i alla fall jag faktiskt välkomnar. Filmer som lyckas både med att vara tänkvärda, spännande, utan att falla ner till dålig actionfilmsnivå är mycket sällsynta i dagens Hollywood! Därför rekommenderar jag denna film starkt!

Recension: Christian Pavón


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: The Giver