Dieselbil eller elbil? Vad är bäst för bilägaren vid längre elavbrott?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 februari 2022
- NewsVoice redaktion
Jeep Wrangler 4xe - Hybrid. Press: Jeep.com

BILAR. Dieselbil eller elbil? Vad är bäst vid ett längre strömavbrott om dagar och veckor går? Dieselpriset nådde i veckan världsrekordnivå i Sverige. Elbilar är dyra, kan krångla i kylan och nu har det dessutom blivit dyrt att ladda batterierna. Är det dieselbränsle eller eldrift som gäller? Vi ställde frågorna till en bilverkstad som reparerar elbilar och bensin/dieselfordon.

Intervjufrågor

Anser ni på Dieseltrim Bilverkstad att det idag finns en större anledning, än tidigare, att välja till exempel en dieselbil än en elbil?

Roland Johansson: “Dieselbilar är något som vi kommer att ha kvar länge till. Dieselbilar har generellt bra räckvidd. De har en beprövad driftsäkerhet, relativt låg servicekostnad och ett bra andrahandsvärde.”

“Nackdelarna idag är en högre bränslekostnad. Vi fick ju världens högsta dieselpris nu i veckan. Sedan kan alltid diskuteras miljöpåverkan som något negativt, men det beror ju även på vilken sorts diesel man kör på.”

Fossil diesel räknas som negativ, medan ren biodiesel håller koldioxidvärdena i schack eftersom det finns ett naturligt kretslopp av koldioxid mellan biobränsleproduktion och förbränning av biodiesel.

Vad är de vanligaste misstagen som elbilsägare gör avseende laddning och förmågan att kunna motstå ett längre elavbrott som pågår, låt säga i två dygn?

Roland Johansson: “Många elbilsentusiatser tror att det alltid ska gå att ladda batterierna. Problemet uppstår ju vid strömavbrott för då går det inte att ladda fordonet. Då är vi i princip tillbaka till dieseln i alla fall, som vi kan använda i tex ett dieseldrivet elverk som producerar el.”

“Elbilsägare behöver egentligen både solceller på villataket och ett lager av bensin eller diesel som kan driva ett elverk för att säkra batteriladdningen vid större elavbrott.”

Solpaneler på villa. Foto: CellSolar.se, demohus
Solpaneler på villa. Foto: CellSolar, demohus

Dieselbil eller elbil? Elbilsägare bör alltså se över möjligheten att producera egen el

Den som installerat solpaneler för elproduktion säkrar driften av sin bil. Vi har pratat med elbilsägaren Janne som har solpaneler både på sin normalstora villa i Stockholm och ett mindre sommarhus på landet. Han berättar att han tankar elbilen med el enbart genom solpanelerna på de två husen. Det tar en hel soldag för att ladda bilbatterierna till 100%.

Rapsfält. Foto: David Castor. Licens: Public Domain
Bild: Ett blommande skånskt rapsfält i Östra Asmundtorp utanför Eslöv. Foto: David Castor. Licens: Public Domain

Dieselbilar funkar på svensk rapsolja

Annons: Dieseltrim.se
Annons: Dieseltrim.se

På måndagen den 14 februari 2022 höjdes bensin- och dieselpriset av flera stora bolag. Bensinpriset höjdes med 20 öre till 19,44 kr/liter och dieselpriset höjdes med 15 öre till 21,72 kr/liter av bland annat Circle K.

2020 kom tuffare utsläppskrav för diesel. Företag försöker därför utveckla ny teknik som kan reducera utsläppen så att dieselbilar ska klara av utsläppskraven.

Relaterat: Trafikverkets diesel- och bensinpris på 50 kr/liter följer Agenda 2030

Fördelen med dieseldrift är att Sverige producerar bioolja i form av rapsolja. Det gör Sverige delvis oberoende av kärnkraftverk och utländsk fossil olja.

Generellt går det bra att använda rapsolja om motorn är varm. Min kund använder återvunnen frityrolja som bas. Med en rejäl motorvärmare kan du nog experimentera dig fram från 50/50 RME rapsolja tills det börjar bli lite svårstartat.” – Erik J.

En positiv nyhet är att regeringen ska återkomma med ett lagförslag om att sänka energiskatten på bensin och diesel så att priset vid pump sänks med 50 öre per liter från och med den 1 maj 2022.

Enligt kunniga personer på olika bilforum går det utmärkt att rengöra text frityrolja och sedan direkt köra på den. Oljan bör inte silas genom ett kaffefilter, eller motsvarande, utan du behöver använda ett bra dieselfilter, annars får du byta filter i bilen ofta.

Sammanfattning: Vad är bäst för en bilägare vid längre elavbrott?

Om du har elbil

  • Skaffa solpaneler på villan eller sommarstället (och en laddstolpe).
  • Investera i ett elverk som drivs på bensin eller diesel. Lagra en rimlig mängd bränsle till elverket.

Om du har dieselbil

  • Hamstra minst 100 liter diesel. Ett omfattande längre elavbrott störa bränslestationerna.
  • Fundera på att byta till en hybridbil av typen el/diesel/bensin. Du blir mer flexibel.

Text: Extern skribent

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq