Världen är på väg in i en global livsmedelskris 2022

publicerad 31 mars 2022
- av NewsVoice
Tomma mathyllor och matbrist. Foto: Vaciando el supermercado. Licens: CC BY 2.0
Världen är på väg in i en global livsmedelskris 2022. Foto: Vaciando el supermercado. Licens: CC BY 2.0
Tomma mathyllor och matbrist. Foto: Vaciando el supermercado. Licens: CC BY 2.0

MATBRIST. Världen bevittnar för närvarande början på en global livsmedelskris 2022, driven av följdeffekterna av en pandemi och på senare tid de stigande bränslepriserna och konflikten i Ukraina, skriver World Economic Forum (WEF). Logistiska problem med spannmål och mat runt om i världen kommer att bli betydligt värre till följd av kriget.

Ryssland och Ukraina är stora producenter och leverantörer av konstgödsel. Vi kommer att se ytterligare högre matpriser. Innan covidkrisen uppskattade FAO att 690 miljoner människor eller 9 % av världens befolkning stod inför brister med livsmedelsförsörjningen, fortsätter WEF.

Kostnaden för att producera kvävegödsel är direkt kopplad till kostnaden på bränsle. Det är därför det brittiska priset på ammoniumnitrat har klättrat så högt som 1 000 pund per ton i skrivande stund, jämfört med 650 pund för en vecka sedan, förklartar WEF i en artikel från den 18 mars.

Global livsmedelskris 2022

Som ett exempel på endast ett av alla länder i Europa som drabbas är Italien. Nästan 100.000 italienska gårdar är på väg att läggas ner på grund av skyhöga produktionskostnader till följd av konflikten i Ukraina, enligt jordbruksföreningen Coldiretti, skriver RT.

De växande produktionskostnaderna stiger långt över vad som betalas till bönder och uppfödare för deras produkter, från mjölk till frukt, kött och grönsaker. Mer än en gård av 10 (11 %) är därför på väg att läggas ner, medan ungefär en tredjedel av landets totala (30 %) arbetar under förhållanden med negativa vinster, förklarar Coldiretti, med hänvisning till data från den italienska jordbruksforskningsorganisationen Crea.

Relaterat: Om Ryssland stänger av gasen sjunker Europa ner i en djup kris

Konflikten i Ukraina och Västs sanktioner mot Ryssland driver upp de globala livsmedelspriserna, eftersom hamnar i Svarta havet som används för att exportera spannmål är blockerade. Situationen kan leda till hunger och matupplopp i fattiga länder, där livsmedelssäkerhet är beroende av import, sa chefen för Världshandelsorganisationen (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala till The Guardian.

"I think we should be very worried. The impact on food prices and hunger this year and next could be substantial. Food and energy are the two biggest items in the consumption baskets of poor people all over the world".

Text och översättningar: NewsVoice

Källor