SVT förvrängde Ebba Busch-citat på Socialdemokraternas TV (STV)

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 28 april 2022
- Torbjörn Sassersson
Artiklar om Ebba Busch och påskupploppen. Skärmdumpar från SvD och Aftonbladet. Montage: NewsVoice
Artiklar om Ebba Busch och påskupploppen. Skärmdumpar från SvD och Aftonbladet. Montage: NewsVoice

DEBATT. Mats Skogkär på Bulletin har avslöjat att SVT klippte de uttalanden som KD-ledaren Ebba Busch gjorde i en uppmärksammad lördagsintervju. Återigen har SVT selekterat och klippt ett inslag för att gynna Socialdemokraternas regering.

Ebba Busch framställdes som om hon ville att polisen skulle skjuta mer skarpt i samband med påskupploppen då islamister skadade 200 poliser genom stenkastning. Busch pekades därefter ut som en skjutglad galning.

Det visar sig nu att SVT klippte ihop två delar av intervjun och då hade tagit bort en del av citatet där Ebba Busch berättade om varför hon anser att polisen borde ha möjlighet att skjuta skarpt (vilket de också gjorde under upploppen).

Morgan Johansson (S) i täten mot Ebba Busch

Mats Skogkär skriver i Bulletin:

”Den bild som omgående etablerades var bilden av en blodtörstig, smått galen Ebba Busch, som tyckte att polisen borde ha slagit hundratals angripare sönder och samman, alternativt urskillningslöst ha mejat ner dem med sina tjänstevapen, män såväl som kvinnor och barn.

Justitieminister Morgan Johansson (S) gick i täten. ”Ebba Busch kritiserar alltså polisen för att de inte ställde till en massaker i helgen. Är hon inte riktigt klok?”, undslapp sig Johansson i en skriftlig kommentar.”

…och vidare:

”SVT, visade det sig, har klippt ihop slutet av svaret på en fråga med slutet av svaret på en annan fråga. Två svar har bakats ihop till ett. Och mellan dessa två ihopklistrade svar saknas ett resonemang på drygt en halv minut. (Se utskriften från SVT nedan.)”

Läs mer i Bulletin: Skogkär: Så vilseledde SVT om Ebba Busch och korankravallerna

En del av det Ebba Busch-citat som SVT klippte bort löd:

”Om det är det som krävs för att upprätthålla lag och ordning. Om det är det som krävs för att säkerställa att i alla bostadsområden i Sverige så är det ytterst svensk polis som bestämmer, inte enskilda personer, inte upprorsmakare, inte stenkastande våldsverkare, inte islamister. Där gäller svensk lag. Och de som är satta att upprätthålla den ordningen, de som är satta att ha det våldsmonopolet, det är svensk polis.”

Socialdemokraternas TV (STV)

En insatt källa till NewsVoice har tidigare avslöjat att när Reinfeldt-regeringen tog över 2008 lovade Moderaterna att inte röra public service som varit under Socialdemokraternas kontroll i decennier.

En annan källa som arbetat på SVT avslöjade för NewsVoice att det på 1980-talet fanns direktkommunikation mellan SVT och regeringskansliet via fax. Källan säger att denne såg hur faxmeddelanden gick från SVT med programförslag och i vändande fax hade någon på regeringskansliet strukit vilka inslag som inte skulle sändas.

Det är nu allt mer känt att SVT och Sveriges Radio är helt S-styrda kanaler, vilket borde leda till en namnändring från Sveriges Television (SVT) till Socialdemokraternas TV (STV).

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq