Fd amerikansk ambassadör: Joe Biden leder inte den nya världsordningen – Han följer den

publicerad 2 april 2022
- Gatestone Institute
Joe Biden. Foto: Gage Skidmore. Licens: CC BY-SA 2.0

VÄRLDEN. USA:s president Joe Biden avslutade nyligen sitt anförande vid Business Roundtable med en förvirrande referens till en ”ny världsordning”.

Text: Peter Hoekstra, fd amerikansk ambassadör, ordförande för Center for Security Policy Board of Advisors, och en Distinguished Senior Fellow vid Gatestone Institute | Artikeln har tidigare publicerats på Gatestone-institutets hemsida

Joe Biden konstaterade, enligt en transkribering av hans tal från Vita Huset:

”Det sker var tredje eller var fjärde generation. (…) En tid då saker och ting förskjuts. Vi kommer att – det kommer att bli en ny världsordning där ute och vi måste leda den. Och vi måste ena resten av den fria världen när vi gör det.”

Vad pratade presidenten om? Det kom i slutet av hans tal och han utvecklade inte vad han menade. Antagligen syftade han på de pågående skiftena i de globala maktstrukturerna efter Andra Världskriget, men har Biden någon plan för USA:s roll i hur denna nya världsordning skulle se ut, medan Europa potentiellt uppslukas av ett stort krig?

Det amerikanska folket får leta ledtrådar och försöka komma fram till vad Biden menade. Det enda vi kan göra är att titta på den politik han implementerat under sina första 15 månader i ämbetet och se om några beståndsdelar av hans plan för USA i denna ”nya världsordning” kan urskiljas.

Den stora kampanjen för Biden och demokraterna har varit ”Green New Deal”. Med tanke på USA:s stora energireserver och teknologiska kunskap, kommer USA ta täten i att ”gröna” planeten och erbjuda en säker, stabil energiförsörjning till Väst och sina allierade och partners?

Hunter Biden, Joe Biden (foto: Ben Stanfield). Nationella Kongressen, Kinesiska Kommunistpartiet (foto: Dong Fang, Public Domain)
Hunter Biden, Joe Biden (foto: Ben Stanfield, licens: CC BY-SA 2.0). Nationella Kongressen, Kinesiska Kommunistpartiet (foto: Dong Fang, Public Domain)

Det korta svaret verkar vara nej. Kina dominerar produktionen av sällsynta jordartsmetaller, solpaneler och vindkraftverk; sex av topp-tio-tillverkarna är baserade i kommunistiska Kina.

USA leder uppenbarligen inte den ”gröna” nya världsordningen, och Biden verkar inte ha någon betydande plan för hur vi ska ta oss dit, utöver radikala livsstilsförändringar och ett ökat beroende av Kina.

Andra energibeslut från Biden är lika förbryllande. När han intog ämbetet dödade Biden Keystone XL-pipelinen i USA, men gav grönt ljus åt Rysslands Nord Stream 2-pipeline som skulle säkra Europas gasberoende av Ryssland. Han motsatte sig också kongressförslag om att sanktionera pipelinen inför Rysslands invasion av Ukraina.

Läs mer: Biden varnar för rysk cyberattack och annonserar “New World Order”

Som amerikansk ambassadör till Nederländerna var jag en stark motståndare till Trump-administrationens val att motsätta sig Nord Stream 2. Enligt samma principer godtog Biden på sin första ämbetsdag Parisavtalet och fick USA att återigen ingå denna djupt bristfälliga pakt.

I stället för att stötta USA:s energisjälvständighet och olje- och gasproduktion har Biden orsakat en dramatisk höjning av bensinpriserna i USA till någonstans mellan 4 och 7 dollar per gallon (ca 3,7 liter).

Energikrisen är så illa att Biden-administrationen talar om att köpa olja från Iran och Venezuela. När det gäller olja och gas verkar det som att Bidens nya världsordning skulle innebära fortsatt minskande amerikansk energisjälvständighet och ökat amerikanskt beroende av ondskefulla statliga aktörer – och därigenom ironiskt nog finansiera deras ansträngningar för att underminera USA i den globala världsordningen.

Är dagens Europa, en kontinent som präglas av djup rädsla för krig mot Ryssland, en del av Bidens vision för en ny världsordning? Hans stöd för Nord Stream 2 verkade bara stärka Ryssland, och hans underminering av amerikansk produktion fick USA att köpa en halv miljon oljefat per dag från Ryssland.

Pipeline - Foto: Free Photos, CC0 1.0, Pixabay.com
Pipeline – Foto: Free Photos, CC0 1.0, Pixabay.com

Med ett pris på 110 dollar per fat finansierar de amerikanska skattebetalarna Rysslands krigsmaskin med över 20 miljarder dollar per år. Eftersom administrationens gåvor till Ryssland – Nord Stream 2-pipelinen och förlängningen av New START Treaty med ytterligare fem år – inte har funkat för USA, folket i Ukraina, eller Europa, tänker Biden nu igenom sin plan på en ny världsordning?

I en intervju som sändes samma dag som Ryssland invaderade Ukraina visade Biden-administrationens ”klimattsar” John Kerry att administrationen fortfarande var upptagna med sina ”Green New Deal”-fantasier:

”Men lika viktigt är att man kommer att tappa folks fokus … Jag hoppas att president Putin kommer hjälpa oss att hålla oss på banan med tanke på vad vi behöver göra för klimatet.”

Man kan undra om några beslut som fattades av administrationen innan Rysslands invasion av Ukraina hade ändrat den ryska presidenten Vladimir Putins kalkyl för kriget. Tänk om Biden inte hade skrivit under på Nord Stream 2 och i stället hållit fast vid Trump-administrationens politik?

USA följer den nya världsordningen

Tänk om Biden hade lyssnat till vädjan från den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyy och kongressmedlemmarna om att införa sanktioner innan Putins invasion? Tänk om Biden hade bestämt sig för att leda i stället för att följa efter Europa?

USA leder tydligen inte i Bidens nya världsordning – i stället följer man bara efter eller reagerar på andra.

Iran. Foto: Mario Liebherr. Pixabay.com-licens
Iran. Foto: Mario Liebherr. Pixabay.com-licens

Vad kommer Bidens meritlista i Mellanöstern innebära för den nya världsordningen där? Jo, presidenten vill skriva under ett avtal som förmedlats av Ryssland, och som stöttas av Kina, för att häva sanktionerna mot Iran, avlista Islamiska revolutionsgardet i Iran som den terrororganisation den är, och låta Ryssland köpa Irans ”överflöd” av berikad uran – kanske för att använda mot ”nästa Ukraina”?

Presidentens förvirrande och desperata försök att återinföra den dåliga kärnvapenaffären från Obama-eran med Iran får allierade som Israel, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten att ifrågasätta sin relation med USA, och uppenbarligen åtminstone fundera på att stärka sina band med Ryssland och Kina.

Israel har försökt balansera USA och Ryssland gällande Ukraina. Saudiarabien och Förenade Arabemiratens ledare har avböjt samtal från Biden men tagit samtal från Putin. Man ska inte heller glömma att precis innan Rysslands invasion av Ukraina så utförde Ryssland, Kina och Iran gemensamma militärövningar.

Slutligen, vad är Bidens vision för denna nya världsordning med Kina? Budskapet kunde inte vara mer blandat. Kinesiska kommunistpartiet fortsätter sitt folkmord mot uigurerna i Xinjiang, förtrycker friheter i Hongkong, militariserar åtminstone tre av de konstgjorda öarna man byggt i Sydkinesiska havet, fulländar hypersoniska missiler och ”satellitkrossare”, hotar Taiwan och skriver under nya vänskapsavtal med Ryssland.

Under tiden delade Biden-administrationen underrättelseuppgifter om Ryssland med Kina. Tydligen hade administrationen något slags idealiskt hopp om att Kina skulle ansluta sig till USA när man fördömde Rysslands attacker. Samtidigt visar det sig att Kina delade sin underrättelseinformation från USA med Ryssland.

Man kan bara undra vem som kom på den galna idén att Kommunistpartiet skulle stå på USA:s sida i frågan om upprätthållandet av ordning och stabilitet i Europa.

Bidens vision om en ny världsordning ledd av USA ser sannerligen mer och mer ut som en ny världsoreda. I stället för att uttrycka en tydlig vision av amerikanskt ledarskap har våra handlingar på världsscenen varit dirigerade av Ryssland, Iran, Kina och till och med Europa.

Situationen har underminerat USA:s band till sina traditionella allierade; de verkar ha svårt att förstå presidentens globala vision och hur den nya världsordningen skulle utveckla sig till en där USA leder, men bara från kulisserna, i reaktion på andras infall.

Så även om det inte är tydligt vad Biden menade när han refererade till att USA leder ”en ny världsordning” så indikerar hans senaste 15 månader att det består av en försvagad amerikansk ekonomi som hindras av inflation, krig i Europa, upplösande allianser i Mellanöstern och ökad osäkerhet i Asien.

Om detta är den oavsiktliga konsekvensen av Bidens nya världsordning så är det dags för honom att gå tillbaka till ritbordet. Världen har lidit tillräckligt. Tiden är inne för honom att kalibrera om den globala mardrömmen som hans politik har skapat.

Text: Peter Hoekstra, fd amerikansk ambassadör, ordförande för Center for Security Policy Board of Advisors, och en Distinguished Senior Fellow vid Gatestone Institute

Peter Hoekstra var amerikansk ambassadör till Nederländerna under Trumpadministrationen. Han satt 18 år i representanthuset och representerade Michigans andra distrikt och var ordförande och högrankad medlem i House Intelligence Committee. Han är för närvarande ordförande för Center for Security Policy Board of Advisors, och en Distinguished Senior Fellow vid Gatestone Institute.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq