Biden varnar för rysk cyberattack och annonserar ”New World Order”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 mars 2022
- Torbjörn Sassersson
Joe Biden, 21 mars 2022. Foto: Whitehouse.gov

ANALYS. Klaus Schwab som är ordförande för World Economic Forum sa 2020 att han förväntar sig att Kina kan starta en cyberattack som leder till en global cyberpandemi. Nu förväntar sig Joe Biden att det är Ryssland som exekverar en cyberattack mot USA. Biden talar även om en ”New World Order” som USA ska leda nu när ”tiderna skiftar”. Blir vi förvarnade om något?

Det var under en presskonferens i Vita Huset den 21 mars som president Joe Biden uttalade sig både kryptiskt och anmärkningsvärt. NewsVoice tittar närmare på två uttalanden, dels om en cyberattack och dels om en ny världsordning.

En [rysk] cyberattack

Joe Biden säger att Ryssland har kapaciteten att genomföra cyberattacker och att cyberkriget är en del av Rysslands ”playbook”. Nya färska underrättelser pekar på att Ryssland planerar en sådan attack, påstår Biden.

”But the point is that he has a capability; he hasn’t used it yet. And — but it’s part of his playbook. And I’ve warned about the potential for Russian conduct to maliciously — malicious cyber activity in response to the cost we’d impose, with our Allies and partners, on the world.

”But, look, today my administration has issued renewed warnings that, based on evolving intelligence, Russia may be planning a cyberattack against us. And as I’ve said, the magnitude of Russia’s cyber capacity is fairly consequential, and it’s coming.”

Biden varnar särskilt näringslivet för en kommande attack. Alla företag bör säkra upp sina datasystem, men även livsuppehållande system som som styr tillgången till energi och rent vatten. Företagen måste också säkra privat information om medborgarna, säger han.

”And I would respectfully suggest it’s a patriotic obligation for you to invest as much as you can in making sure — and we will urge — we’ll help in any way that you have built up your technological capacity to deal with cyber capa- — with cyberattacks: first, to protect your own companies; second, that provides critical — as providers of critical services that Americans rely on, from power to clean water; and finally, your role you can play in helping secure every American and every American’s privacy.

For example, banks can turn on cybersecurity by default for every customer so America’s financial data is safe. And we’re prepared to help you, as I said, with any tools and expertise we possess if you’re ready to do that. But it’s your decision as to the steps you’ll take and your responsibility to take them, not ours.”

Ny världsordning etableras – USA leder

Biden säger att vi befinner oss vid en inflexionspunkt, vilket i sammanhanget är en tidpunkt i historien när en kurva ändras från att ha varit konvex till att vara konkav eller tvärtom.

Han nämner sedan att en topmilitär under ett hemligt möte ska ha sagt att 60 miljoner människor dog åren 1900 till 1946 och att USA sedan dess etablerat en liberal världsordning, som han antyder ska ha stabiliserat världen, men nu när tiderna skiftar ska en ny världsordning ta form. Denna ”new world order” ska ledas av USA i samverkan med alla andra fria nationer.

”You know, we are at an inflection point, I believe, in the world economy — not just the world economy, in the world. It occurs every three or four generations.

As one of — as one of the top military people said to me in a secure meeting the other day, 60 — 60 million people died between 1900 and 1946. And since then, we’ve established a liberal world order, and that hadn’t happened in a long while. A lot of people dying, but nowhere near the chaos.

And now is a time when things are shifting. We’re going to — there’s going to be a new world order out there, and we’ve got to lead it. And we’ve got to unite the rest of the free world in doing it.”

Tvärtomspråket

I dagens galna värld när tvärtomspråket är en integrerad del av narrativen bör alla tillämpa ett tvärtomtänkande för att förbereda sig för det värst tänkbara scenariet.

När världsledare av typen Joe Biden därför varnar för en kommande cybertattack kan det utläsas som att en attack redan är beslutad och att det är ytterligare ett insteg (efter covidkrisen) i den nya världsordningen.

Joe Biden säger att vi befinner oss i en inflexionspunkt under en tid när allt skiftar ungefär som om han talar om vädret. I själva verket är det mer sannolikt att han beskriver ett välplanerat skifte.

Vidare kan ett tvärtomtänkande kring Bidens uttalanden vittna om att en allvarlig ekonomisk kris således är nära, ett kaos som allvarligt kommer att påverka allt från privatpersoner till hela nationer.

Det finns skäl att anta att Joe Biden med sitt anförande främst varnar de större företagen för ett kommande kaos, att dessa måste skydda sig nu.

Alla förstår att om internet och kommunikation slås ut genom en global cyberattack påverkas allt i samhället, inte minst tillgång till elektricitet, fordonsbränsle, livsmedel, bostadsuppvärmning, reservdelar, transport och mycket annat.

Klaus Schwab sa 2020 att en global cyberpandemi kommer att bli tio gånger värre än Covid-19-risen.

Text och kommentar: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq