Kryptovalutor, detta behöver du veta

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 april 2022
- NewsVoice redaktion
Kryptovalutor, vad du bär tänka på innan du investerar Foto: Kanchanara Licens: Unsplash
Kryptovalutor, vad du bär tänka på innan du investerar Foto: Kanchanara Licens: Unsplash
Kryptovalutor, vad du bär tänka på innan du investerar Foto: Kanchanara Licens: Unsplash

Kryptovalutor är något du bör ha koll på och hur den fungerar. I den här artikeln tänkte därför vi ta upp vad du behöver veta, innan du börjar hoppa in och investera i kryptovalutor. Tänk på att digitala valutor inte är garanterade.

Det är volatil marknad och marknadsvärdet kan således ändras snabbt utan förvarning. En annan sak som är viktigt att veta är att kryptovalutor inte regleras på samma sätt som finansiella banker och företag. Det betyder att om något går snett, har du inte samma skydd som reglerade verksamheter annars kan erbjuda.

Allt som sker med din investering är således helt och hållet ditt ansvar. Alla sälj- och köp sker online, antingen direkt via en webbläsare eller via en applikation som du laddar ner till din mobiltelefon eller surfplatta.

Bitcoin up är en handelsplattform där du kan lära dig mer om kryptovalutor och hur marknaden fungerar, samt få hjälp på traven när det handlar om investeringar, allt tack vare AI-teknik. Innan du börjar investera bör du ha koll på marknaden.

Precis som investering i aktiemarknaden och högriskfonder handlar detta om en volatilitet marknad. Det finns alltså en chans att du förlorar allt som du investerar och därför är det viktigt att du vet vad du håller på med (om du inte använder AI-teknik som tar hand om både sälj- och köp åt dig).

Hur registreras kryptovalutor transaktioner?

Kryptovalutor och handelsplattformar sparas på blockkedjan. En blockkedja är en samling av elektroniskt lagrade register. Varje block som finns i en blockkedja håller värdefull information. När ett block väl når dess maximala lagring, länkas det till ett nytt block och därmed skapas en kedja.

Ingen blockkedja existerar på ett och samma ställe. Detta eftersom kryptovalutor är decentraliserade. Det betyder att transaktions registret inte lagras hos någon bank eller myndigheter som typiska valutaväxlingar annars gör.

Är det säkert med kryptovalutor?

Kryptovalutor erbjuder en mer anonym och snabb hantering av överföringar och transaktioner mellan både privatpersoner och företag. Det är ingen mellanhand som fungerar som tredje part när man använder digitala valutor och du kommer således inte dela med dig av personliga uppgifter som namn och adress. Detta skapar en mer transparent och säker betalning.

När det handlar om säkerhet, är själva kryptovalutorna säkra. Det finns givetvis alltid fall där hackare har lyckats tagit sig in och beslagtagit dessa, men det kan också ske hos myndigheter och banker.

Eftersom du inte delar med dig personlig information finns det ingen chans att bedragare kan t.ex. genomföra identitetsstöld eller få tillgång till annan känslig data om dig och din information.

Med det sagt är det en fortfarande en volatil marknad och priserna kan både sänkas och höjas i värde under korta ögonblick. Därför är det viktigt att investera ansvarsfullt och att lära sig så mycket om hur marknaden fungerar innan du börjar investera. På så sätt riskerar du att göra mindre misstag i framtiden, misstag som kan göra att dina tillgångar förloras.

Extern skribent

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq