Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Risk för svält och hyperinflation i Sverige? – Dags att hemodla?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 april 2022
- NewsVoice redaktion
Hemodling. Foto: Danny, Deep South Homestead

LIVSSTIL I VÄRLDEN. “Vad blir konsekvenserna av bristen på konstgödsel och spannmål i spåren av kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland? Vilken roll spelar den omfattande bunkringen av livsmedel i Kina och att Kina stoppar export av konstgödsel?” Det är frågor som en panel på SwebbTV tittat närmare på.

I en paneldiskussion bestående av Mikael Willgert, SwebbTV:s nya reporter Jesper Johansson, debattören Arne Weinz och nationalekonomen Micael Hamberg diskuteras hur svält och därpå följande massmigration kan komma att påverka samhället både lokalt och globalt.

Bakgrunden till den nuvarande krisen, som kan förvärras, är att länderna Ryssland och Ukraina tillsammans står för 30% av den globala exporten av vete samt att Rysslands export av konstgödsel ligger på 23%, skriver SwebbTV.

Kina köper upp stora mängder spannmål och är en stor exportör av konstgödsel, men sedan 2021 har Kina dessutom stoppat all export av konstgödsel.

Ett utsatt Sverige

Situationen blir allvarlig eftersom Sveriges beredskap är usel. Lagren i Sverige räcker bara några dagar om importen stryps. Priserna på konstgödsel har dubblerats det senaste året och prisökningarna på drivmedel och elektricitet gör att många jordbrukare tvingas lägga jorden i träda 2022, fortsätter SwebbTV:s panel.

Ytterligare konsekvenser

  • Befolkningen tvingas lägga mer fokus på livsmedel och då minskar efterfrågan på andra varor och tjänster vilket leder till ökad arbetslöshet.
  • Matbrist leder till att andra länder skjuter upp investeringar. Sveriges industrier blir lidande av mindre export.
  • Priserna stiger och inflation kan leda till hyperinflation, som i Turkiet.
  • Livsmedelsbrist kan ge upphov till upplopp och stora migrantströmmar.
  • Ryssland och Kina kräver betalt för olja och gas i sina egna valutor. Det sänker den amerikanska dollarn.
  • Är det dags att börja preppa, äta insekter, maskar och syntetiskt kött? Måste vi odla på villatomten?

SwebbTV avslutar med frågan: “Kan alla dessa skeenden vara tecken på, eller anledning till The Great Reset?”.

Sammanställning: NewsVoice | Källa SwebbTV: stöd via Swish 123 535 86 92

Relaterat

“6 Top Survival Gardening Crops -Global Food Shortages?”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq